Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Maak zelf een 6-Minutenzone

Maak van je buurt een 6-Minutenzone! Dat betekent dat je ervoor zorgt dat er binnen 6 minuten de juiste hulp is bij een hartstilstand. Iemand heeft 112 gebeld, er start iemand met reanimeren en is er een AED aangesloten.

Tips voor het maken van een 6-Minutenzone

1. Oproepsysteem checken

In een goed werkende 6-Minutenzone is 1 op de 100 inwoners burgerhulpverlener. Dit zijn vrijwilligers die aangesloten zijn bij een oproepsysteem reanimatie.

Een medewerker van het oproepsysteem kan helpen bij:

• Hoeveel burgerhulpverleners in mijn buurt zijn er al aangemeld?
    • Hoeveel vrijwilligers zijn er nog nodig?
    • Hoeveel AED’s zijn er al aangemeld en hoeveel zijn er nog nodig?

2. Burgerhulpverleners werven

Je moet voldoende burgerhulpverleners hebben om jouw 6-Minutenzone tot een succes te maken. Hoe meer mensen oproepbaar zijn bij een hartstilstand, hoe beter.

• Bedenk hoe je mensen motiveert om burgerhulpverlener te worden
    • Leg duidelijk uit wat een burgerhulpverlener moet doen bij een hartstilstand
    • Probeer zoveel mogelijk vragen en twijfels weg te nemen
    • Bied reanimatiecursussen en herhalingscursussen aan tegen aantrekkelijke prijzen
    • Zoek contact met een Reanimatiepartner van de Hartstichting in jouw buurt

> Meer over burgerhulpverlening

3. AED's aanschaffen en locaties bepalen

Denk voor het kopen van een of meerdere AED's na over:

• wat voor AED’s je nodig hebt
    • hoeveel AED's je nog nodig hebt
    • of je ze moet beveiligen tegen diefstal
    • waar je ze ophangt
    > Meer over AED kopen

4. Financiering regelen

Er moet voldoende budget zijn om een 6-Minutenzone op te zetten.

Mogelijke kosten zijn:

• aanschaf en onderhoud van AED’s
    • beveiliging AED tegen diefstal en verzekering
    • reanimatiecursussen en jaarlijkse herhaling
    • PR en communicatie

5. Samenwerkingspartners zoeken

De gemeente kan geld en middelen beschikbaar stellen om een 6-minutenzone op te zetten. Je kunt ook een bijdrage vragen aan bedrijven, gezondheidszorginstellingen of vrijwilligersorganisaties. Zij kunnen je helpen met de financiering, werving van burgerhulpverleners of communicatie en PR.

Samenwerking met de meldkamer, hulpdiensten en organisaties die reanimatiecursussen aanbieden kan ook waardevol zijn.

6. Communicatie en PR

Bij het opzetten van een 6-Minutenzone is publiciteit heel belangrijk. Dit is onder andere nodig voor het werven van burgerhulpverleners, samenwerkingspartners of het regelen van financiering. Vraag de Goed van start-set aan voor handige communicatiemiddelen.

Wijnand, burgerhulpverlener

"In ons dorp hebben we 13 AED's en staan veel vrijwilligers paraat bij een hartstilstand"

Lees mijn verhaal

Bestel de gratis Goed van start-set

Wil je aan de slag met een 6-Minutenzone? Bestel dan onze gratis Goed van start-set om snel en eenvoudig aan de slag te gaan.

Inhoud Goed van start-set

• document met uitgebreide tips bij het opzetten van een 6-Minutenzone. Hoe werf ik burgerhulpverleners? Welke AED's moet ik aanschaffen? Hoe regel ik de financiering?
    • PowerPoint presentatie 6-Minutenzone
    • voorbeelden van lokale nieuwsberichten, onder andere: werven burgerhulpverleners en melden dat 6-minutenzone in werking is
    • voorbeelden voor posts op social media
    • voorbeeldbrieven voor bijvoorbeeld de gemeente, bedrijven en buurtgenoten

Ja, ik vraag de gratis Goed van start-set aan

Voorbeeld: 0612345678

Vragen over dit onderwerp?

Mail de Hartstichting

Bel 070 315 55 55 (ma t/m vrij van 8.00 - 17.00 uur)

Lees meer over 6-Minutenzone

Mijlpaal bereikt: 170.000 burgerhulpverleners in Nederland