440 resultaten voor ''

Cijfers hart- en vaatziekten

De Hartstichting presenteert jaarlijks de nieuwste feiten en cijfers over hart- en vaatziekten. Bekijk de ontwikkelingen en download het cijferboek.

Besluit concentreren kinderhartcentra: vragen en antwoorden

De zorg voor mensen met een aangeboren hartafwijking is in Nederland al van hoge kwaliteit, maar kan nog verder verbeterd worden. Onlangs nam minister Hugo de Jonge het besluit om openhartoperaties en andere complexe ingrepen bij patiënten met een aangeboren hartafwijking te concentreren op 2 locaties: ErasmusMC en het UMC Utrecht.

Patiënten minder vaak met beroerte naar arts door corona-lockdown

Patiënten zochten vorig jaar minder vaak medische hulp, als ze plotseling de kracht verloren in een arm of niet meer uit hun woorden kwamen. Artsen zagen 29% minder beroertes en 37% minder TIA’s tijdens de eerste golf. In de maanden hierna is deze zorg niet ingehaald. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in de regio Rotterdam.

Reactie op besluit: concentratie hartcentra om kwaliteit zorg hartpatiënten

Al sinds 1993is concentratie van de zorg voor aangeboren hartafwijkingen bij kinderen en volwassenen een discussiepunt. Met dit besluit kunnen we de kwaliteit van zorg behouden en verder verbeteren.

Betere diagnose hartklachten met nieuwe echo en MRI

Er is een betere diagnose nodig bij problemen in de kleine vaatjes van het hart. In dit onderzoek werken de onderzoekers met nieuwe echo-apparatuur en een nieuw type MRI-scan. Ze zoeken gezonde deelnemers.

Klein risico op hartproblemen bij sporters door corona

Topsporters die corona hebben doorgemaakt, hebben een klein risico op hartproblemen. Dit blijkt uit onderzoek door cardiologen van het Amsterdam UMC onder 85 sporters.

Overvolle IC’s leiden tot problemen voor hart- en vaatpatiënten

De Hartstichting vindt het uitstellen van de zorg voor hart- en vaatpatiënten onacceptabel en roept mensen op zich te laten vaccineren tegen corona.

Griepprik: wat je moet weten als hartpatiënt

Heb jij al een oproep van de huisarts gehad voor de griepprik? Lees het advies van de Hartstichting voor hartpatiënten.

Patiënten adviseren landelijk centrum voor aangeboren hartafwijkingen

In een vandaag verschenen adviesrapport roepen patiënten op tot de oprichting van één landelijk overkoepelend centrum voor aangeboren hartafwijkingen in Nederland. Hiermee reageren zij op de vraag van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), hoe de zorg voor patiënten met een aangeboren hartafwijking moet worden ingericht.

Barbara de Loor

"Ik moest kiezen tussen stoppen met schaatsen, of een ingreep aan mijn hart”