Hartstichting.nl wordt geladen

Hoe meet de arts je bloeddruk?

Tegenwoordig meten artsen de bloeddruk vaak met een automatisch bloeddrukmeter, vergelijkbaar met een meter die je thuis kunt gebruiken om te meten. Maar sommigen werken ook nog handmatig met een stethoscoop.

 • Hoe werkt handmatig meten bij de arts?

  Bij handmatig meten volgt de huisarts de volgende stappen:

  • Je krijgt een band om de bovenarm.
  • De arts pompt een ballonnetje op totdat er geen bloed meer door de slagader van de bovenarm loopt en de pols niet meer te voelen is. 
  • Daarna laat de arts de druk in de ballon langzaam zakken.
  • Via de stethoscoop in de elleboog kan de arts horen of er weer bloed stroomt. Als er weer regelmatige geluiden te horen zijn of de pols voelbaar is, kan hij de bovendruk meten. De onderdruk is te meten als er geen tonen meer te horen zijn.
 • Wanneer laten controleren bij de arts?

  Is je bloeddruk thuis altijd goed? Dan hoef je niet naar je huisarts. Maar ook als je thuis één keer een hoge bloeddruk meet, hoef je je niet direct zorgen te maken. Je bloeddruk is namelijk niet op elk moment van de dag hetzelfde. Pas als je bij meerdere metingen een hoge bloeddruk hebt, is het verstandig om die bij de huisarts te laten controleren.

Meerdere keren meten

Een hoge bloeddruk kun je niet vaststellen met één meting. Het is goed om deze meerdere keren te meten op verschillende momenten. De arts zal dit vaak doen op basis van minimaal 2 verschillende consulten en minimaal 2 metingen per consult. Maar bij een hoge bloeddruk wil de arts vaak ook onderzoeken of dit ook thuis voorkomt. Manieren om op verschillende momenten thuis te meten zijn: zelf een weekmeting doen of een 24-uurs meting.

Weekmeting

​Als je arts een hoge bloeddruk meet, kan hij een weekmeting voorstellen. Thuis kun je onder zo normaal mogelijke omstandigheden meten. Bij een weekmeting meet je 7 dagen achter elkaar elke ochtend en avond je bloeddruk. 
 

24-uurs meting

Soms wil de arts weten hoe de bloeddruk zich ontwikkelt overdag, tijdens activiteiten en 's nachts. Hiervoor krijg je een speciale bloeddrukmeter voor thuis. Je draagt dag en nacht een band om je bovenarm. De meter werkt automatisch: de band om je arm blaast zichzelf op en loopt weer leeg. De arts stelt in hoe vaak er gemeten wordt.

Ernstig verhoogde bloeddruk

Bij het vermoeden ernstig verhoogde bloeddruk (bovendruk boven de 180) meet de arts de bloeddruk in een kortere periode om de behandeling snel te kunnen starten.

Witte-jasseneffect

Bij de arts is je bloeddruk vaak hoger dan thuis. Dit heet ook wel witte-jasseneffect. Je bloeddruk kan bij de arts omhoog gaan doordat je wat gespannen bent voor het bezoek of voor de uitslag.

Ontvang ons gratis bloeddruk magazine

Dit magazine bevat héérlijke, zoutarme recepten, 36 wandelroutes en veel meer. Waar wacht je nog op?
mevrouw leest op haar computer

Aanvullend onderzoek

Bij een langdurig hoge bloeddruk is soms nader onderzoek nodig. Je arts wil dan weten of de hogere druk op de vaten schade heeft aangericht. Soms krijg je dan een hartfilmpje of röntgenfoto van het hart. Met bloed- of urineonderzoek is te zien of je nieren en schildklier goed werken. Ook is soms controle van je ogen nodig.

vrouw bij arts

Jouw risico bepalen

Hoge bloeddruk verhoogt je kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of beroerte. Maar ook roken, hoog cholesterol, overgewicht en diabetes verhoogt dit risico. De arts schat op basis van al deze factoren in hoe hoog je risico is en geeft advies. Bij een hoog risico krijg je mogelijk medicijnen om je bloeddruk te verlagen. Daarnaast is aanpassen van de leefstijl voor iedereen belangrijk, maar vooral als je een hoger risico hebt. 

Controle bij gebruik medicijnen

 

Als je medicijnen krijgt voorgeschreven voor je bloeddruk, kom je de eerste tijd regelmatig bij je huisarts voor controle. Is je bloeddruk goed? Dan hoef je nog maar eenmaal per jaar op controle. Overleg met je arts of je ook thuis je bloeddruk in de gaten kan houden. Je arts kan op basis van je persoonlijke situatie afspraken maken om je vaker te controleren. 

Stel je vraag aan onze voorlichters

 • Chat op deze pagina met een voorlichter
 • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag