Als een bloedvat lek is, komen vocht, vet en andere deeltjes uit de bloedbaan terecht in de omliggende weefsels. Met een Dekkerbeurs van de Hartstichting zoekt Geerten van Nieuw Amerongen aanknopingspunten om deze gaatjes te dichten.

Net als bij de doorbraak van een dijk, is één zwakke plek in een bloedvat voldoende om een heel gebied in de problemen te brengen. Een lekkend bloedvat kan leiden tot o.a. vocht in de longen, of verergering van slagaderverkalking.

Dr. Geerten van Nieuw Amerongen van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoekt hoe zwakke plekken in bloedvaten ontstaan.

Ouder en stijver

Van Nieuw Amerongen vermoedt dat het stijver worden van het weefsel onder de binnenste cellaag van een bloedvat (endotheel) kan leiden tot lekkage. Dit weefsel wordt stijver door onder meer veroudering en suikerziekte.

In het lab brengt Van Nieuw Amerongen een laagje endotheelcellen aan op verschillende typen ondergrond. Hij test of een stijvere ondergrond ervoor zorgt dat vaatwandcellen meer vocht en deeltjes doorlaten.

Eiwit aansturen

Daarnaast zoekt Van Nieuw Amerongen meer uit over een bepaald eiwit dat belangrijk lijkt bij het ontstaan van zwakke plekken in de vaatwand.

Dit eiwit heeft allerlei functies in lichaamscellen, en Van Nieuw Amerongen onderzoekt hoe je het op een goede manier kunt aansturen. Zijn doel is om de nuttige functies te behouden, en tegelijkertijd lekkage van de vaatwand tegen te gaan.

Als dit allemaal lukt, kunnen in de toekomst medicijnen worden ontwikkeld die de zwakke plekken in bloedvaten beschermen.

Dekkerbeurs Hartstichting

In 2011 kreeg Geerten Van Nieuw Amerongen de Dekkerbeurs Established Investigator van de Hartstichting. De beurs omvat ruim € 500.000,-. Daarmee kan hij 5 jaar onderzoek doen.

Meer over Dekkerbeurzen

Een Dekkerbeurs biedt jonge onderzoekers de kans om onderzoek te doen naar hart- en vaatziekten. Met deze beurs stimuleren we hen zich verder te ontwikkelen als hart- en vaatwetenschapper. De Dekkerbeurzen zijn persoonsgebonden beurzen en zijn vernoemd naar de heer dr. E. Dekker, medisch directeur van de Hartstichting van 1971 tot 1987.

Lees meer over Dekkerbeurzen

Onderzoek naar vaatziekten

Vaatziekten kunnen ernstige gevolgen als ze niet op tijd behandeld worden. Onderzoek naar vaatziekten blijft nodig om deze aandoeningen eerder te ontdekken en beter te behandelen.

Lees meer over onderzoek naar vaatziekten

Onderzoeker vertelt

Klinisch geneticus Ingrid van de Laar is gespecialiseerd in onderzoek naar erfelijke oorzaken van aneurysma's. Op vragen van patiënten over hun risico heeft ze nu vaak geen goed antwoord. Met haar erfelijkheidsonderzoek hoopt ze grote stappen te zetten.

 

Feiten & cijfers

In Nederland

600

Onderzoekers aan de slag voor de Hartstichting

Onderzoeksagenda

12.500

mensen brachten hun stem uit

In 2015

10 miljoen euro

naar onderzoek Eerder herkennen hart- en vaatziekten

Dr. Ingrid van de Laar

We moeten nog beter kunnen voorspellen welke aneurysma's levensgevaarlijk zijn.

Deel via: