Hartstichting.nl wordt geladen

Juiste hoeveelheid medicijnen

“We hebben sterke aanwijzingen dat vrouwen met een bepaalde vorm van hartfalen een lagere dosis medicijnen nodig hebben dan mannen. Maar voordat artsen echt veilig de behandeling kunnen aanpassen, moeten we nog meer weten hierover. Daarom ga ik gegevens analyseren van meer dan 12.000 patiënten met hartfalen.”

Arts-onderzoeker Bernadet Santema

Minder medicijnen voor vrouwen

Bernadet onderzoekt of vrouwen minder medicijnen nodig hebben dan mannen.

Men en een vrouw met medicijnen

Ziekte voorspellen bij mannen en vrouwen

“Met mijn onderzoek hoop ik ook factoren te ontdekken waarmee we in de toekomst kunnen voorspellen welke patiënt met hartfalen later boezemfibrilleren krijgt. En andersom: welke patiënt met boezemfibrilleren krijgt hartfalen?”

Op zoek naar speciale stofjes in het bloed

"Ook ga ik meer uitzoeken over het ontstaan van hartfalen en boezemfibrilleren. Dit doen we door onderzoek te doen naar 350 signaalstofjes in het bloed. Wat zeggen die stofjes over het ontstaan van hartfalen en boezemfibrilleren?"

Veel gegevens

Er is een grote database met gegevens van patiënten en bij veel mensen is bloed afgenomen.

Animatie computer met buisje bloed

Nieuwe behandelingen

"Een deel van de mensen die meedoen aan het onderzoek heeft boezemfibrilleren, en een ander deel niet. Als we de gegevens van deze groepen vergelijken, levert dit hopelijk nieuwe kennis op over de processen die betrokken zijn bij deze ziekten. Zo kunnen er mogelijk nieuwe behandelingen worden ontwikkeld.”

Vrouwen anders behandelen

"Het uiteindelijke doel is behandeling op maat: afgestemd op elke patiënt. Nu is de behandeling gelijk bij mannen vrouwen. Maar ik verwacht dat de hartziekten bij vrouwen op een andere manier ontstaan dan bij mannen, en dat de behandeling ook anders zou moeten zijn. Mijn onderzoek brengt het droombeeld van de beste behandeling voor iedereen hopelijk een stap dichterbij."

Bewijs

Dit onderzoek moet vaststellen of mannen en vrouwen een verschillende behandeling nodig hebben.

animatie arts met patiënt