Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Minder zitten: beweegapparaatje kan helpen

Thijs Eijsvogels: "Minder zitten is goed voor je hart"

Thijs Eijsvogels: "Minder zitten is goed voor je hart"

Lang achter elkaar zitten is niet goed. Daarom onderzoekt Thijs Eijsvogels een apparaatje dat elk half uur trilt: een teken dat je even moet staan of lopen. Hij doet hiermee onderzoek bij hartpatiënten. Maar die toepassing zou jou in de toekomst ook kunnen helpen om vaker van de bank te komen!

Beetje bewegen al veel effect

Thijs Eijsvogels is onderzoeker aan het Radboudumc. Hij legt uit waarom zijn onderzoek belangrijk is: "Het verschil tussen helemaal niet bewegen en een beetje bewegen, is voor je gezondheid ontzettend groot. Als je staat of loopt gaat je hartslag omhoog en je bloed gaat sneller stromen. Dat is gunstig voor hart en bloedvaten."

Hartpatiënten zitten meer dan gemiddeld

Wie zit, beweegt heel weinig. Uit eerder onderzoek van Eijsvogels blijkt dat hartpatiënten nog meer zitten dan de gemiddelde Nederlander. "Ik denk dat het goed is voor hartpatiënten om minder te zitten. Ik ga onderzoeken of een slimme beweegmeter daarbij helpt. En of minder zitten bij hen inderdaad leidt tot een betere hart- en vaatgezondheid."

Beweegmeter

Eijsvogels gaat bij ruim 200 patiënten het zit- en beweeggedrag onderzoeken. De helft krijgt een slimme beweegmeter. Deze dragen ze 12 weken in hun broekzak. Het apparaatje gaat trillen, net als een mobiele telefoon, als je een half uur zit. De bedoeling is dat je dan even opstaat en gaat lopen. Dat hoeft geen lange wandeling te zijn: een paar minuten door het huis lopen is genoeg.

Handige app

De deelnemers kunnen op een app op hun mobiele telefoon direct zien hoe lang ze zitten. Een verpleegkundige geeft tips om minder te zitten en houdt in de gaten of het binnen je doelen past. Je kunt persoonlijk instellen wat voor jou ‘te veel’ is. Dit werkt heel handig.

Ervaringen van deelnemers waardevol

Alle testpersonen nemen deel aan hartrevalidatie: een programma van 6 tot 12 weken waarin hartpatiënten onder begeleiding van een fysiotherapeut hun conditie weer opbouwen. Een aantal patiënten denkt ook mee met de opzet van het onderzoek. Heel belangrijk, vindt Eijsvogels. "Wij kunnen als onderzoekers van alles bedenken, maar we horen heel graag wat de deelnemers wel en niet prettig vinden, anders belandt zo’n beweegmeter na een paar dagen in de keukenla."

Zelf ook minder gaan zitten

Zelf is Eijsvogels in ieder geval minder gaan zitten, sinds hij de beweegmeter testte. "Ik was verbaasd dat ik zoveel zit op een dag. Op het werk, onderweg en thuis ging de beweegmeter regelmatig trillen. Sindsdien ga ik veel vaker even staan of lopen."

Voor iedereen belangrijk

"Kleine stapjes zetten is voor iedereen belangrijk als je gezonder wil leven. Als het beweegapparaatje werkt voor hartpatiënten, kan dit in de toekomst ook helpen voor gezonde mensen. Door minder te zitten en meer te bewegen, verlaag je de kans op hart- en vaatziekten."

Makkelijk inbouwen in je leven

Eijsvogels hoopt en verwacht dat hartpatiënten het langdurig kunnen volhouden om minder te zitten. Dus ook als de hartrevalidatie afgelopen is en ze geen fysiotherapie meer krijgen. "Mensen die vóór hun hartziekte niet naar de sportschool gingen, doen dat daarna meestal ook niet. Maar regelmatig even opstaan, kun je makkelijk inbouwen in je leven. Je kunt zelf kleine, haalbare doelen stellen."