Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

8 tips van onderzoeker Andrea Evers om gezond leven vol te houden

Andrea Evers is hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden. Met steun van de Hartstichting doet ze onderzoek naar de rol van ons gedrag in gezondheid en ziekte. Ze wil mensen met hart- en vaatziekten helpen om een gezonde leefstijl langer vol te houden.


"In januari hebben veel mensen goede voornemens om gezonder te leven: meer bewegen, gezonder eten of stoppen met roken. Maar helaas vallen veel mensen zo rond eind januari alweer terug in hun oude gewoontes. Vooral het volhouden van een gezonde leefstijl is dus de uitdaging!" 

Benefit for all

"In ons onderzoek werken we met het programma Benefit-for-all. Dit is een totaalpakket voor hart- en vaatpatiënten voor een gezondere leefstijl. Dit bieden we aan tijdens en na hartrevalidatie. We belonen gezond gedrag. Je kunt bijvoorbeeld punten verdienen als je je bloeddruk meet en gezonde voeding in huis haalt. De punten zijn in te wisselen voor leuke uitjes en korting op producten."

Andrea Evers:

​"Menselijk gedrag heeft me altijd gefascineerd. Hoe kun je met je gedrag je gezondheid beïnvloeden?"

8 tips om gezonde leefstijl wél vol te houden


Waarom is het in januari zo lastig om gezond leven vol te houden? Andrea Evers legt uit wat er vaak misgaat en geeft 8 tips uit het programma Benefit-for-all.

1. Stel haalbare doelen

Mensen stellen vaak doelen die ze moeilijk vol kunnen houden. Je kunt beter kleine stapjes zetten, die je inbouwt in de dagelijkse routine, en zo lang volhoudt. Dat levert meer op dan heel kort een crashdieet volgen.

 • Haalbaar: Je eetpatroon in kleine stapjes veranderen.
 • In plaats van: In korte tijd heel veel afvallen met een crashdieet.

2. Bedenk welk gedrag je wil veranderen

Geef aan welk gedrag je wil veranderen in plaats van te praten over de uitkomst. Het gedrag is gemakkelijker te beïnvloeden dan het resultaat. 

 • Gedrag benoemen: Ik ga niet meer snoepen in de middag.
 • In plaats van: Ik wil 5 kilo afvallen.

3. Wees concreet

Formuleer je goede voornemens zo concreet mogelijk. Koppel deze aan een vaste gewoonte of situatie die steeds terugkeert.

 • Concreet: Op dinsdag en donderdag ga ik direct uit mijn werk een vast rondje wandelen.
 • In plaats van: Ik ga meer sporten.

4. Maak je voornemens flexibel

Houd er bij je voornemens rekening mee dat gedrag aanpassen niet op alle dagen even gemakkelijk is. Begin met de gemakkelijke dagen.

 • Gemakkelijk beginnen: Ik drink geen alcohol door de week meer. In het weekend drink ik als ik dat wil maximaal 1 glas per dag.
 • In plaats van: Ik raak nooit meer een druppel alcohol aan.

5. Houd het leuk

Het effect van gezond leven zie je vaak pas na een langere periode. Dat maakt het lastig om de goede voornemens vol te houden. Neem je daarom dingen voor waarvan je verwacht dat je ze leuk gaat vinden.

 • Doe wat je leuk vindt: Je gaat in de lunchpauze wandelen en fietst naar je werk.
 • In plaats van: Je gaat in je vrije tijd hardlopen terwijl je dit helemaal niet leuk vindt.

6. Beloon jezelf 

Ons lichaam vindt veel eten en drinken en weinig bewegen van nature prettig. Gezond leven vraagt juist om een inspanning. Dit kost tijd, dus geef jezelf vooral complimenten of beloningen als het goed gaat. 

 • Belonen: Doe jezelf een leuk uitje cadeau bij successen, bijvoorbeeld als het gelukt is een maand lang elke dag te wandelen.
 • In plaats van:  Je vindt je inspanningen normaal en gunt jezelf niks extra's.

7. Pak de draad weer op na een mindere periode

Na een wat mindere dag of periode denk je misschien dat het allemaal geen nut heeft. Maar houd vol. Het is normaal dat je af en toe terugvalt in minder gezonde gewoontes. Veranderen van gedrag is een kwestie van vallen en opstaan. 

 • Doorgaan:  Probeer de draad zo snel mogelijk op te pakken na een terugval. 
 • In plaats van: Jezelf veroordelen als het even niet lukt en te snel opgeven. 

8. Zoek steun

Je gedrag veranderen gaat veel gemakkelijker met steun van je partner, familie of vrienden. Maar schakel gerust ook hulp in van de huisarts, cardioloog, fysiotherapeut of diëtist. Of zoek een persoonlijke coach, die een plan op maat voor je opstelt.

 • Samen doen: Ga op zoek naar een maatje om samen mee te wandelen of naar de sportschool te gaan. 
 • In plaats van: Verwachten dat je alles in je eentje kunt.

Aan de slag