Vrijwilligerswerk maakt gelukkig

Vrijwilligers voelen zich gelukkig

Mensen die vrijwilligerswerk doen zijn gelukkiger dan mensen die dat niet doen. Dit komt uit onderzoek van het CBS. Maar liefst 91% van de vrijwilligers voelt zich gelukkig. Je belangeloos inzetten voor een organisatie geeft je een goed gevoel.

• Bijna de helft van de Nederlanders boven de 15 jaar doet minstens eenmaal per jaar vrijwilligerswerk.
  • Vrijwilligers besteden hier zo'n 4,4 uur per week aan.
  • 35- tot 45-jarigen doen het vaakst vrijwilligerswerk.

Meer feiten uit het onderzoek

De feiten komen uit het CBS-onderzoek Sociale samenhang en Welzijn (2013 tot 2018). Hieraan deden 45.000 mensen boven de 15 mee. Op een schaal van 1 tot 10 kon je aangeven hoe gelukkig je was. Een cijfer van 7 of meer werd in dit onderzoek als gelukkig gezien.

Enkele feiten:

• 91% van de vrijwilligers voelt zich gelukkig. Van de niet-vrijwilligers is dit 85%.
  • Het aantal mensen dat zich ongelukkig voelt (5 of minder) is bij mensen die geen vrijwilligerswerk doen bijna twee keer zo groot als bij vrijwilligers.

Het is niet onderzocht of mensen vaker gelukkig zijn doordat ze vrijwilligerswerk doen, óf dat mensen die zich gelukkig voelen zich vaker aanmelden als vrijwilliger.

3 redenen waarom je blij wordt van collecteren

Ook dit jaar gaan er in april weer zo'n 40.000 collectanten op pad voor de Hartstichting. Een mooie periode om lekker buiten te zijn. Je voelt de lente in de lucht en het is al redelijk lang licht.

1. Door te collecteren ben je lekker in beweging

Bij het collecteren sta je voor elke deur even stil, maar je bent ook zeker 1 uur actief in beweging. Wist je dat je met 1 uur wandelen ongeveer 300 calorieën verbrandt? Dat is mooi meegenomen!

2. Collecteren is leuk en gezellig

Als je in je eigen wijk loopt, maak je al snel een praatje. Zo ben je na de collecte weer helemaal op de hoogte van al het buurtnieuws. Ook een goed idee: loop samen met je kind of vriend(in).

3. Collecteren is zinvol

Collecteren is zinvol. Met het geld kan de Hartstichting onderzoek doen naar het eerder opsporen of beter behandelen van hart- en vaatziekten.

Loop ook mee met de collecte

Leuk én gezond: loop van 5 t/m 11 april mee in je eigen wijk!

Gwendy

"Collecteren is leuk en zinvol: je bent lekker buiten en je leert je wijk kennen."

Of maakt dit je gelukkig?

Twijfel niet langer en word vrijwilliger voor de Hartstichting!