Zesde editie van Stoptober in 2019

Gepubliceerd op: 05 september 2019
Laatst gewijzigd op: 07 oktober 2019

Op 1 oktober begint de landelijke actie Stoptober weer. We roepen heel Nederland op om 28 dagen lang te stoppen met roken. Tienduizenden mensen doen mee aan dit Nationale Stopmoment dat inmiddels groter is dan 1 januari. In 2019 geven 3 bekende Nederlanders het goede voorbeeld: actrice Georgina Verbaan, presentator Rick Brandsteder en zanger Ernst Daniël Smid.

Deze grote stopactie gaat alweer de 6e jaargang in. De afgelopen 5 jaar hebben meer dan een kwart miljoen mensen meegedaan aan Stoptober.

Drie BN'ers geven het goede voorbeeld

Georgina Verbaan

Georgina Verbaan kijkt uit naar Stoptober en is erg gemotiveerd om te stoppen.

Georgina Verbaan kijkt uit naar Stoptober:

"Ik schaam me eigenlijk dat ik nog steeds rook. Het lukt me niet om in m’n eentje te stoppen, en dit is de stok achter de deur. Ik zeg nu tegen iedereen: ja, ik stop met roken. Ik heb er zin in."

Rick Brandsteder

Rick Brandsteder heeft spijt dat hij ooit is begonnen met roken. Zijn eerdere stoppogingen waren niet succesvol. Hij hoopt nu jonge mensen te waarschuwen vooral niet te beginnen met roken.

Rick:

"Als een iets jongere vent zoiets overbrengt, werkt het misschien beter dan wanneer ouders het zeggen. Maar goed, uiteindelijk stop ik natuurlijk ook gewoon voor mezelf. Als je rookt dien je jezelf vergif toe en het kost nog veel geld ook."

Ernst Daniël Smid

Ook Ernst Daniël Smid wil graag van zijn verslaving af. Hij krijgt veel reacties dat mensen niet begrijpen dat juist hij, als zanger, rookt.

Ernst Daniël:

"En gelijk hebben ze! Met de smoes: 'Ach jullie moesten eens weten hoeveel wereldberoemde zangers als schoorstenen rookten', vergoelijkte ik mijn gedrag. Natuurlijk tegen beter weten in. Daar wil ik al een tijd vanaf en nu is het dan zover. Ik ga met de billen bloot en met hulp van Stoptober en alle deelnemers moet het me lukken."

Je verheugen op een gezonder leven

Michael Rutgers, directeur van het Longfonds, vindt dat stoppen met roken eigenlijk iets is om je op te verheugen. "Je hebt uitzicht op een veel gezonder leven, je gaat er beter uitzien en je bespaart serieus geld. Besef dat elke ontwenningsscheut je een stap dichterbij brengt om te genieten van een rookvrij leven. Samen stoppen in Stoptober is fijn en verhoogt je kans op succes met factor 5."

Inschrijven voor Stoptober

• 6 september: de inschrijving voor Stoptober start
  • 26 september: download de gratis app voor dagelijkse steun vanaf 1 oktober aan de stoppers
  • 1 oktober: de 28-dagen-niet-rokenreis begint op 1 oktober

Inschrijven voor Stoptober

Materialen en app

Behalve de app is voor de stoppers ook een gratis Stoptober Magazine verkrijgbaar via Kruidvat. Kloppend hart van Stoptober zijn de sociale media. Hier worden niet alleen tips en aanmoedigingen door het Stoptoberteam gegeven, maar steunen de stoppers elkaar ook onderling.

Stoptoberhuis

Ook laten 50 rokers laten zich weer vrijwillig opsluiten in het Stoptoberhuis. Onder deskundige begeleiding proberen ze de eerste lastige dagen van Stoptober goed door te komen. Hun wel en wee is te volgen op Stoptober.tv. Op Stoptober.tv zijn ook allerlei filmpjes te vinden over stoppen met roken.

> Meld je aan voor het Stoptoberhuis

Aanbod voor bedrijven

Net als voorgaande jaren heeft Stoptober een speciaal aanbod voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen. Bedrijven kunnen promotiematerialen bestellen en aanvullende trainingen aanvragen.

Over Stoptober

Stoptober is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), KWF Kankerbestrijding, de Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland. Stoptober begon in Engeland. Ook daar is de campagne al jaren een succes. Stoppen doe je samen!

Nieuws over dit onderwerp

Alle rookruimtes in horeca verdwijnen

Steun Preventieakkoord voor Rookvrije Generatie

ProRail maakt alle treinperrons rookvrij

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting.

> Lees het laatste nieuws