Hartstichting.nl wordt geladen

8 op de 10 van de ondervraagden weet, dat ze zelf invloed hebben op hun gezondheid. En bijna 9 op de 10 vindt een gezond hart belangrijk. Maar niet iedereen komt dus in actie. Op 29 september, Wereld Hart Dag, roept de Hartstichting Nederlanders op stil te staan bij hun hart(gezondheid).

  • Nieuwe peiling laat ruimte zien in preventie hart-en vaatziekten
  • 5 op de 10  vindt het vanzelfsprekend dat zijn hart het ‘gewoon’ doet
  • Dringend advies: meer aandacht voor eigen hartgezondheid

Gezond hart niet vanzelfsprekend

Bijna de helft van de ondervraagden (42%) vindt het vanzelfsprekend dat haar hart het ‘gewoon doet’. Een misverstand, zegt de Hartstichting. Een gezond hart is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In totaal zijn er in Nederland op dit moment 1,5 miljoen chronische hart- en vaatpatiënten. Als er niets gebeurt, komen er steeds meer hartpatiënten bij. In 10 jaar tijd groeit het aantal patiënten naar verwachting met ruim 33%.

Hart- en vaatziekten voorkomen

Die groei moet gestopt worden, vindt de Hartstichting. De organisatie wil daarom mensen aanzetten hun hart gezond te houden.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting:

“We kunnen nog veel bereiken door preventie. Mensen kunnen zelf iets doen. Factoren – zoals een hoge bloeddruk - die tot een hartprobleem kunnen leiden, kan je in de gaten houden. Als het nodig is, kan je in een vroeg stadium naar een huisarts gaan. Je kunt dan hart- en vaatziekten voorkomen.”

Bijzondere band met je hart

Gezondheidswaarden die van belang zijn voor een goede hartgezondheid zijn eenvoudig te controleren, zoals je BMI en bloeddruk. Maar goed voor je hart zorgen doe je ook door te bewegen, gezond eten en leven. “Het is letterlijk van levensbelang dat mensen goed voor hun hart zorgen,” zegt Italianer. “Het hart is een vriend voor het leven. Mensen zouden, vanwege die bijzondere band, meer mogen doen om het hart gezond te houden.”

Hoe vaak luister jij naar je hart?

Je hart is er altijd voor je, 24 uur per dag. Maar ben jij er ook voor je hart? Ontdek hoe je de vriendschapsband met je hart versterkt.

Oor gekoppeld aan een hartje

Onderzoek

Ook in het onderzoek is aandacht voor betere, vroege opsporing van (erfelijke) hart- en vaatziekten. Met steun van de Hartstichting werken onderzoekers aan de ontwikkeling van nieuwe tests om hart- en vaatziekten vast te stellen, of juist uit te sluiten.

Verder lezen

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting.