Zevende editie van Stoptober in 2020

22 september 2020

Op 1 oktober begint de landelijke actie Stoptober weer. We roepen heel Nederland op om 28 dagen lang te stoppen met roken. Meer dan driehonderdduizend mensen deden de afgelopen jaren mee aan dit Nationale Stopmoment. Inmiddels is dat al groter dan het stopmoment op 1 januari.

In 2020 geven 5 bekende Nederlanders het goede voorbeeld: comedian Jörgen Raymann, actrice Tjitske Reidinga, presentator Rick Brandsteder, First Dates barman Victor Abeln en socialite Estelle Cruijff.

Deze grote stopactie gaat alweer de 7e jaargang in.

Vijf BN'ers geven het goede voorbeeld

Jörgen Raymann

Jörgen Raymann is een gelegenheidsroker, maar het lukt hem maar niet om er helemaal
vanaf te komen. Hij ziet Stoptober als een goede stimulans.

Jörgen:

''Ik wil graag de laatste horde nemen en helemaal van het roken af komen. Ik denk dat het een goede stok achter de deur is om een moment te kiezen waarop velen met mij strijden om ervan af te komen.''

Tjitske Reiding

Tjitske Reidinga is al vaak gestopt geweest met roken, maar kwam twee jaar geleden toch
weer in de verleiding. Sindsdien rookt ze weer, maar nu is het echt klaar.

Tjitske:

''Iedereen in mijn directe omgeving zou het fijn vinden als ik niet meer rook. Mijn man en kinderen vinden het ook heel vervelend. Er is niemand die hiervan opknapt, niemand vindt dit leuk. Iedereen wil dat ik ermee ophoud.''

Victor Abeln

Victor Abeln, de barman uit First Dates, begon met roken door zijn werk in de horeca. Inmiddels rookt hij meer dan een pakje per dag. Hij verwacht dat stoppen zwaar wordt.

Victor:

''Ik ontbijt met een kop koffie en een sigaret en ik eindig de dag ook graag met een sigaret. Er zijn heel veel rookmomenten die ik ga missen. Waar ik het meest tegenop zie, is de ongemakkelijkheid, het iets in handen willen hebben.''

Estelle Cruijff

Estelle Cruijff rookt af en toe en wil graag stoppen.

Estelle:

''Ik ben een gelegenheidsroker, maar ook van die laatste sigaretjes wil ik af. Ik ben heel sportief, dus eigenlijk is het stom dat ik nog rook. Dit is de kans om er helemaal van af te komen.''

Rick Brandsteder

Voor Rick Brandsteder is het de tweede keer dat hij aan Stoptober meedoet. Dit jaar gaat het wél lukken.

Rick:

''Het is vallen en opstaan, maar de aanhouder wint. Dat wil ik ook meegeven aan mensen. Als het niet lukt, denkt iedereen: ‘Ik kan het niet’, maar als je tóch doorzet, net zoals ik, dan gaat het uiteindelijk gewoon lukken om te stoppen met roken. Ik ben het afgelopen jaar maanden rookvrij geweest. Af en toe op feestjes heb ik dan toch een paar sigaretjes gerookt. Daar wil ik nu ook van af.''

Inschrijven voor Stoptober

• 3 september: de inschrijving voor Stoptober start
  • 28 september: download de gratis app voor dagelijkse steun vanaf 1 oktober aan de stoppers
  • 1 oktober: de 28-dagen-niet-rokenreis begint op 1 oktober

Inschrijven voor Stoptober

Materialen

Er zijn verschillende gratis materialen beschikbaar voor de deelnemers, waaronder een magazine, een app en een webinar. Ook is er een speciaal aanbod voor bedrijven.

Stoptober Magazine

Alle deelnemers van Stoptober kunnen het Stoptober Magazine gratis ophalen bij een Kruidvat in de buurt. In het magazine staan inspirerende verhalen van bekende en onbekende Nederlanders en veel tips om de 28 dagen door te komen.

Gratis App

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich vanaf 3 september inschrijven via de website stoptober.nl. Vanaf 28 september is de bijbehorende gratis app te downloaden die vanaf 1 oktober dagelijks steun biedt. De 28-dagen-niet-roken-reis begint op 1 oktober 2020.

Gratis webinar

28 september is er vanaf 20 uur een gratis webinar te volgen. Dit webinar is voor iedereen die meedoet aan Stoptober en zich inschrijft op Stoptober.nl. Belangrijke tips en aanmoedigingen van coaches, artsen en de deelnemende BN’ers zullen in dit webinar aan bod komen. Ook is er tijdens het webinar gelegenheid om vragen te stellen.

Speciaal aanbod voor bedrijven

Naast ondersteuning voor individuele deelnemers heeft Stoptober, net als voorgaande jaren, een speciaal aanbod voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen brengen. Bedrijven kunnen via www.bedrijven.stoptober.nl promotiematerialen bestellen en aanvullende trainingen aanvragen.

Over Stoptober

Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij Nederland. Stoptober begon in Engeland. Ook daar is de campagne al jaren een succes. Stoppen doe je samen!

Nieuws over dit onderwerp

Ruim 1 miljoen voor onderzoek tabaksontmoedigingsbeleid

Reactie Hartstichting op nieuwe cijfers over rokende jeugd

RIVM: Minder rokers in Nederland

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting.

> Lees het laatste nieuws