Prijs en presentatie beïnvloeden keuze voor gezonde producten in supermarkt
Bezoekers aan virtuele supermarkten kopen vaker gezonde producten als de gezonde producten meer opvallen en de prijzen van de producten worden aangepast. Het gaat dan om prijsverlagingen voor gezonde producten en prijsverhogingen voor ongezonde producten. Dat blijkt uit een onderzoek van Amsterdam UMC dat de Hartstichting steunt.

Over het onderzoek
350 supermarktbezoekers kregen het verzoek:
- Bezoek een virtuele supermarkt via je computer.
- Doe je wekelijkse boodschappen zoals je altijd doet.
- In totaal doe je 5 keer op deze manier je inkopen.
Veranderingen aanbrengen
Aanpassen presentatie
Onderzoekers lieten gezonde producten meer opvallen. Dit deden ze door bijvoorbeeld met borden aan te geven welke (gezonde) zuivelproducten vaak gekocht werden. Of door met een pijl van een ongezond naar een gezond product te wijzen (bijvoorbeeld van wit naar bruin brood).
Aanpassing in prijs
Ook experimenteerden ze met prijsveranderingen op 3 manieren:
- Ongezonde producten 25% duurder maken
- Prijs van gezonde producten met 25% verlagen
- Beide aanpassingen tegelijk
Meer veranderingen meest effect
De onderzoeksresultaten laten zien dat meerdere veranderingen tegelijk het meeste effect hebben. Bezoekers aan de virtuele supermarkt kopen duidelijk meer gezonde producten als deze meer opvallen en goedkoper zijn. Ook helpt het als de ongezonde producten tegelijkertijd duurder zijn.

Vervolg in echte supermarkt
Het onderzoek vond plaats in een virtuele supermarkt. De tussentijdse resultaten laten zien dat meerdere veranderingen tegelijk het meeste effect hebben. Binnenkort testen de onderzoekers in verschillende Coop-filialen of deze veranderingen in een echte supermarkt ook zo uitpakken.
Carolien Martens van de Hartstichting:
"Het aanbod en de acties in een supermarkt zijn nu primair gericht op stimuleren van ongezond eten en drinken. Dat moet anders. Het onderzoek laat zien dat veranderingen in de supermarkt mogelijk ook op een positieve manier ingezet kunnen worden. Op die manier maak je een gezondere keuze makkelijker voor de consument.”
Omgeving belangrijk
Een omgeving waarin het eenvoudig en aantrekkelijk is om te kiezen voor gezonde producten is belangrijk voor het terugdringen van hart- en vaatziekten en voor een gezonde maatschappij in het algemeen. Met name mensen met een lager opleidingsniveau lukt het minder goed er een gezonde leefstijl op na te houden. Zij leven gemiddeld 6 jaar korter. Ook leven zij 15 jaar minder in goede gezondheid dan mensen met een hoger opleidingsniveau.