Hartstichting.nl wordt geladen

Er is een petitie gestart: 'Maak ons eten weer gezond'. Deze wordt ondersteund door tientallen invloedrijke ambassadeurs, zoals voedingswetenschapper Jaap Seidell en de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie.

Risico ongezond eten

Ongezond eten is na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. Het zorgt voor bijna 13.000 doden per jaar. Uit onderzoek van I & O Research blijkt dat 82% van de Nederlanders het belangrijk vindt dat bewerkte voeding gezonder wordt gemaakt.

Supermarkt vol ongezond eten en drinken

De supermarkt schappen staan echter vol met ongezond eten en drinken. Veel bewerkte producten zoals sauzen, soepen, vleeswaren, voldoen niet aan de Schijf van Vijf. Zonder dat mensen het doorhebben, zitten ze vol suiker, zout en of ongezond vet. Als consument kan je bijna niet om de ongezonde producten in de schappen heen. En ongezond eten en drinken maakt mensen ziek.

“Het nieuwe kabinet moet prioriteit geven aan gezonde voeding. We willen regelgeving die fabrikanten verplicht de hoeveelheid suiker, zout en ongezonde vetten in producten omlaag te brengen, zodat mensen hier dagelijks minder van binnenkrijgen. Binnenkort wordt aan de onderhandelingstafel een nieuw regeerakkoord in de steigers gezet. Dit is het moment om dit ernstige probleem aan te pakken. Anders verliezen we kostbare tijd, met name voor de jeugd.”  

Initiatief van Team Gezonde Voeding Nu

Het is tijd dat eten en drinken gezonder wordt. Dat vinden ook een aantal Nederlanders verenigd in ‘Team Gezonde Voeding Nu’.

Zij zijn de petitie gestart, omdat ze dagelijks zien wat ongezonde voeding kan aanrichten. Zij vinden het belangrijk dat er concrete oplossingen komen. Zo doen Wilfred en Lili Genee mee, die vanuit ‘Vullen of Voeden’ al met verschillende projecten een bewuste leefstijl stimuleren.

Motivatie van enkele teamleden

  • Petra Lammers (moeder van 2 jonge kinderen):

    “Sinds mijn moeder aan kanker overleed, ben ik een stuk bewuster bezig met voeding. Ik merk dagelijks hoe lastig het is om gezonde keuzes kunnen maken. Toetjes voor kinderen bevatten vaak nog meer suiker dan toetjes voor volwassenen. Ik heb mij er toevallig in verdiept, maar de meeste mensen doen boodschappen vanuit gewoonte en weten onvoldoende over de hoeveelheid rotzooi die er in de supermarkt te koop is. Ik begrijp niet waarom hier niets aan gedaan wordt.”

  • Hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell:

    “Een minder prominente plaats van ongezond eten in onze voedselomgeving geeft meer ruimte voor een gezond voedingspatroon. Gezond eten krijgt te weinig kans in deze samenleving, omdat het niet kan concurreren met het overmatige aanbod van goedkoop en lekker maar minder gezond gemaksvoedsel.”

  • Kinderarts Anita Vreugdenhil:

    “Tijdens de coronapandemie zijn veel kinderen nog meer ongezonde producten gaan gebruiken. Overgewicht neemt toe met grote gevolgen voor hun gezondheid, nu en later. Er moet echt nu iets gebeuren om dat tegen te gaan.”

Een gezond voedingspatroon voor ieder kind

Op dit moment zorgt de voedselomgeving ervoor dat vrijwel niemand volledig gezond eet en drinkt. Nederland telt zo'n 350.000 kinderen die (veel) te zwaar zijn. Ongezonde voeding zorgt daarnaast ook jaarlijks voor 6 miljard euro aan zorgkosten. Als het nieuwe kabinet de voedselomgeving per direct gezonder maakt, kan ieder kind een gezond voedingspatroon ontwikkelen. Daardoor groeit een generatie op die later gezonder zal zijn.

Ondertekenen petitie

Ondertekenen van de petitie ‘Maak ons eten weer gezond’ kon van woensdag 19 mei t/m 14 juni. Op 15 juni werd deze aan de Tweede Kamer aangeboden.

Gezonde voedselomgeving

De Hartstichting werkt samen met andere gezondheidsfondsen aan een gezonde voedselomgeving. Ongezonde voeding verhoogt je kans op hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk dat onze omgeving verandert. Zo wordt het gemakkelijker om gezonde voedingskeuzes te maken en kan iedereen goed voor zijn hart zorgen. Hiervoor is het nodig dat grote spelers hun verantwoordelijkheid nemen, zoals supermarkten en de overheid