Nieuw systeem voor kleurcodes op etiketten

Gepubliceerd op: 09 maart 2017
Laatst gewijzigd op: 19 oktober 2017

Vandaag maakten 6 voedingsfabrikanten bekend dat zij een kleurcodering willen toepassen op de verpakkingen van voeding. De Hartstichting is positief over dit besluit, maar heeft wel nog een aantal aandachtspunten.

Kleuren op voedingsmiddelen

De Hartstichting pleit al langer voor een kleurcodering op voedingsverpakkingen. Door te werken met de kleuren groen, oranje en rood kan iedereen in één oogopslag zien welk product het gezondst of minst ongezond is.

De kleuren op de voorkant van een verpakking geven direct inzicht in:

• calorieën
  • zoutgehalte
  • hoeveelheid suiker
  • hoeveelheid verzadigd vet

Aandachtspunten

De Hartstichting vindt het belangrijk dat het systeem op de juiste manier wordt opgezet.

Aandachtspunten:

• welke criteria gelden er voor het toekennen van de kleuren?
  • hoe kun je producten het best met elkaar vergelijken (per portie of per 100gr/ml)
  • hoe zorg je ervoor dat de kleurcodering op de voorkant van de verpakking komt?

In gesprek met de industrie

We moeten waakzaam zijn dat de voedingsindustrie een systeem invoert waar gezondheids- en consumentenorganisaties achter staan. Bij de invoering van het Vinkje was dat niet zo.

We willen daarom graag in gesprek met de deelnemende bedrijven, om zo tot een goede oplossing te komen.

> Meer over productverbetering voedingsmiddelen