Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Stevigere aanpak nodig voor minder zout, verzadigd vet en suiker in voeding

Gepubliceerd op: 06 april 2017
Laatst gewijzigd op: 19 oktober 2017

Er is een stevigere aanpak nodig om voedingsmiddelen gezonder te maken. Dat concludeert de Hartstichting samen met andere organisaties na de vandaag verschenen rapporten van het RIVM en de NVWA.

Naleving akkoord verbetering productsamenstelling

De naleving van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling van de voedingsmiddelenindustrie en het Ministerie van Volksgezondheid moet beter. Het gaat om het verminderen van zout, verzadigd vet en suiker in bewerkte producten.

Hartstichting, Nierstichting, Diabetes Fonds, Nederlandse Hypertensie Vereniging en Consumentenbond dringen bij de nieuwe minister van VWS en de Tweede Kamer aan op actie. Ze pleiten voor een versnelde aanpak om de doelen in het Akkoord te halen.

Geen duidelijke verbeteringen

De rapporten van het RIVM en NVWA vertellen ons wat er verbeterd is in de bewerkte voedingsmiddelen. Zijn ze gezonder geworden? Zit er minder zout, verzadigd vet en suiker in ons eten? Helaas niet. Er zijn wat kleine verbeteringen in het zoutgehalte, maar geen grote dalingen in verzadigd vet en suiker.

Zorgen over voortgang

De consumenten- en gezondheidsorganisaties vinden het zorgelijk dat er nog flinke stappen nodig zijn om de ambities in het Akkoord voor eind 2020 te halen.

Nodig is dat: 

1. de nieuwe minister van VWS de leiding neemt, naar het voorbeeld van Groot-Brittannië (zout en suiker)
2. de beloofde evaluatie van het Akkoord in 2017 met spoed plaatsvindt 
3. de uitspraken van de onafhankelijke Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) bindend gemaakt worden 

De WAC toetst de plannen van de voedingsindustrie. Maar die laat het oordeel van de WAC te vaak links liggen.

Veel bewerkte producten ongezond

Nederland kent zo’n 1,5 miljoen mensen met een chronische ziekte zoals hart- en vaatziekten, diabetes, chronische nierschade en kanker.

Gezonde voeding verlaagt het risico op deze ziekten. Maar mensen hebben nu amper een keuze in gezonde producten. De meeste bewerkte voedingsmiddelen bevatten nu nog veel zout, verzadigd vet en suiker.

Snel een oplossing nodig

De Hartstichting en de andere organisaties vinden dat snelheid is geboden. Een gezondere samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen moet prioriteit krijgen.

Meer nieuws over voeding

 Verbeteren samenstelling van bewerkt voedsel

Verbeteren samenstelling van bewerkt voedsel

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting. 

> Lees het laatste nieuws