Coronavirus: tijdelijke richtlijnen voor burgerhulpverlening en reanimatie

Ook tijdens de huidige coronacrisis willen wij dat mensen gereanimeerd worden. De vraag is hoe burgerhulpverleners op een verantwoorde wijze kunnen worden opgeroepen.

Zorgvuldige afweging

We willen het risico op besmetting met het coronavirus voor burgerhulpverleners zo beperkt mogelijk houden. Hier is zorgvuldig naar gekeken en er zijn tijdelijke richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen maken het mogelijk dat reanimatie-oproepen blijven plaatsvinden. Maar ze helpen ook burgerhulpverleners te beschermen tegen het coronavirus. De betrokken organisaties monitoren de situatie. Zodra het weer mogelijk is, worden de richtlijnen weer versoepeld.

Wie heeft de richtlijnen opgesteld?

De richtlijnen zijn opgesteld door de Nederlandse Reanimatieraad, HartslagNu, het  RIVM, de Nederlandse Vereniging voor Medisch Managers Ambulancezorg en Ambulancezorg Nederland. Het Ministerie van VWS heeft deze richtlijnen onderschreven.

Aanpassing tekst

We hebben gemerkt dat de informatie over de richtlijnen op onze website tot onduidelijkheid heeft geleid. Daarom hebben we onderstaande informatie aangepast.

Update 25 mei 2020

Belangrijk om te weten: richtlijnen zijn een advies

De opgestelde richtlijnen zijn een advies. Als je wel mond-op-mondbeademing of borstcompressies wil geven bij iemand waarvan je weet dat hij of zij besmet is, staat dat je vrij. Zeker als het om een partner of familielid gaat snappen we dat je gewoon wilt gaan reanimeren. Dit staat ook in de richtlijnen.

Uitgebreide informatie en advies:

Veilig reanimeren in coronatijd. Reanimatie-instructeur Robert Vreugdenhil vertelt meer over de huidige adviezen in deze video.

Tijdelijke regels burgerhulpverlening

HartslagNu alarmeert deze periode alleen burgerhulpverleners onder de 50 jaar. Mensen die geen leeftijd bij HartslagNu hebben ingevoerd, worden niet gealarmeerd. De kans op complicaties na besmetting met covid-19 is voor is voor mensen onder de 50 jaar namelijk aanzienlijk kleiner dan voor mensen boven de 50 jaar.

Ga niet naar een reanimatie als je:

Belangrijk om te weten: als burgerhulpverlener ben je niet aansprakelijk voor het niet uitvoeren van de beademing/reanimatie. Voel je ook niet verplicht om naar een reanimatie te gaan, als je je hier niet zeker over voelt.

Tijdelijke regels reanimatie

Ademhaling controleren is normaal gesproken onderdeel van de reanimatie. Maar nu geldt het advies om luisteren en voelen boven de mond niet meer te doen. Wanneer het slachtoffer de ziekte covid-19 zou hebben, is er een hele grote kans dat je ook besmet wordt. Kijk alleen nog of iemand wel of niet ademt. Als je het niet kunt constateren, start je de reanimatie.

Bij kinderen tot de puberteit geldt het normale reanimatieprotocol. Dit geldt niet voor volwassenen. Er zijn andere richtlijnen voor reanimatie bij een slachtoffer zonder covid-19 besmetting dan bij slachtoffers met besmetting.

Aangepast beleid meldkamer

De 112-meldkamer heeft een aangepast beleid om te achterhalen of het slachtoffer mogelijk covid-19 heeft. Bij een melding van een hartstilstand vraagt de centralist in de 112-meldkamer aan de beller of het slachtoffer covid-19 of symptomen hiervan heeft. Wanneer er inderdaad een vermoeden van covid-19 is, vraagt de centralist aan de beller dit door te geven aan de burgerhulpverleners die komen.

De mensen op de ambulance krijgen ook instructies. Wees je ervan bewust dat het ambulancepersoneel altijd in beschermende kleding naar een reanimatie toe zal gaan. Het betekent niet dat het slachtoffer ook daadwerkelijk besmet is.

Slachtoffer zonder covid-19

Bij een slachtoffer zonder covid-19 besmetting geldt:

• Geef geen mond-op-mondbeademing.
  • Geef wel borstcompressies.
  • Sluit wel een AED aan.

De mond-op-mond beademing is een belangrijk onderdeel in de reanimatie. Wel is het zo dat op het moment van de hartstilstand het bloed meestal nog voorzien is van zuurstof voor de eerste minuten. Belangrijk is dat deze zuurstof rond wordt gepompt in het lichaam. Dat doe je door borstcompressies te geven.

Slachtoffer met vermoeden covid-19

Bij een slachtoffer met vermoeden van covid-19 besmetting geldt dat je nog steeds hulp kunt verlenen:

• Geef geen mond-op-mondbeademing.
  • Geef geen borstcompressies.
  • Sluit wel een AED aan.

Belangrijk om te weten

Als omstanders aangeven wel de volledige reanimatie te willen doen, dan geeft de meldkamercentralist de instructie zoals hij dat in normale omstandigheden zou geven.

Afstand

Er mogen maximaal 2 hulpverleners (inclusief brandweer/politie) bij een slachtoffer zijn. Anderen staan op minimaal 1,5 meter afstand. Desinfecteer je handen en polsen bij een ambulance direct na de reanimatie.

Beschermingsmaskers niet veilig

Gebruik geen pocketmasks, Kiss of Life of andere middelen ter bescherming bij mond-op-mond- beademing. Deze beschermen niet of onvoldoende tegen het virus.

Na de reanimatie

Krijg je in de periode na de reanimatie klachten die passen bij covid-19? Volg dan de adviezen van het RIVM. Neem zo nodig contact op met je eigen huisarts.

Infolijn Hartstichting

Maak je je zorgen over het coronavirus omdat je hartpatiënt bent? Of heb je een persoonlijke vraag over bijvoorbeeld jouw risico? We doen ons best om je zo goed mogelijk te helpen!

• Bel: 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chatten: stel je vraag tussen 8.30 en 16.30 uur

Raakt corona je in het hart?

Steun dan onderzoek naar een betere behandeling van hartpatiënten met corona. Juist nu.

Geef voor onderzoek

Ook interessant voor jou

Coronavirus: vragen en antwoorden

Wat doet een burgerhulpverlener?

Reanimeren in 6 stappen