Hartstichting.nl wordt geladen

Dat percentage moet omhoog, vindt de Hartstichting, want een hoge bloeddruk verhoogt de kans op een hartinfarct of een beroerte. Daarom start zij vandaag een campagne.

Meer bloeddruk meten - vooral ook mannen

Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Het wordt ook wel een stille aandoening genoemd. Daarom wil de Hartstichting dat meer mensen, dus vooral óók mannen, hun bloeddruk meten.

Wist je dat hoge bloeddruk in Nederland:

• Een kwart van de sterfte aan hartziekten veroorzaakt?
  • ​Een derde van de sterfte aan beroertes veroorzaakt?

David Smeekes, arts bij de Hartstichting: Meet vanaf je 40e

“Meet minimaal één keer per jaar je bloeddruk. Een hoge bloeddruk tast de conditie van de bloedvaten aan, waardoor je meer risico op bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte loopt. Vanaf je 40e heb je meer kans op een hoge bloeddruk. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.”

Kijktip! Bekijk de video waarin David Smeekes stap voor stap uitlegt hoe je op een goede manier je bloeddruk meet. > Bekijk de video

Gezond leven verlaagt je bloeddruk

Door jaarlijks te meten ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt. Je kunt dan zelf nog veel doen om deze te verlagen.

Dit doe je bijvoorbeeld door meer te bewegen, minder zout te eten of gewicht te verliezen. Als je afvalt bij overgewicht, dan kan de bloeddruk al tot zo’n 20 punten dalen. Hiermee neemt de kans op een beroerte met 60% af en de kans op aandoeningen aan de kransslagaders nemen met 50%.

Effecten gezond leven

Bekijk hier hoeveel je bloeddruk gemiddeld daalt. Het effect verschilt per persoon en is groter bij mensen met hoge bloeddruk.
Effecten gezond leven

Verschillen vrouwen en mannen

Vrouwen 40 tot 60 jaar

• Bij vrouwen van 40 tot 60 jaar komt een hoge bloeddruk iets minder vaak voor dan bij mannen.
  • 1 op de 4 vrouwen van 40 tot 60 jaar heeft een hoge bloeddruk of gebruikt hier medicijnen voor.
  • Een andere lichaamsbouw en hormonen spelen hierbij een rol.

Mannen leven ongezonder

Tabel Mannen leven ongezonder

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting.