Hartstichting.nl wordt geladen

Oud-directeur Floris Italianer:

“Het was een sterk staaltje van samenwerking en daadkracht. Een goed voorbeeld van snel doen wat nodig is. Als ik terugkijk op 2020 ben ik vooral trots op de inzet en dankbaar voor de steun die de Hartstichting mocht ontvangen.” 

Corona hartonderzoek

Er is gestart met een internationale registratie van coronapatiënten met hart- en vaatziekten, een snelle diagnose en betere behandeling voor hartpatiënten met corona door de huisarts en hartonderzoek bij topsporters met corona. De eerste resultaten van het registratieproject laten zien, dat bij bijna 12% van de coronapatiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, hartproblemen optreden tijdens de opname. Bijna 7% van deze ernstige zieke patiënten krijgt een longembolie. Inmiddels doen 79 ziekenhuizen uit 13 landen mee en bevat de registratie al meer dan 7.000 patiënten.

Werken aan onze 4 doelen

We hebben gewerkt aan onze 4 doelstellingen: iedereen een hartgezond leven, iedereen kent zijn hart, iedereen snelle hulp en iedereen de beste behandeling. 

1. Iedereen een hartgezond leven 

Ondanks de maatregelen en beperkingen tijdens coronatijd heeft de Hartstichting in 2020 manieren gevonden om ondersteuning te bieden voor een gezonde en actieve leefstijl. Er werd een mooie stap gemaakt naar een gezonde leefomgeving. Samen met andere gezondheidsfondsen werd de Alliantie Voeding voor een Gezonde Generatie (AVGG) opgericht.

We organiseerden de Hartstocht vanuit. Mensen startten en finishten vanaf huis. Er deden maar liefst 4.750 enthousiaste deelnemers mee. 

Deelnemers evenement hartstichting

2. Iedereen kent zijn hart

De campagne Meet je Bloeddruk is aangepast. In plaat van het inrichten van meetpunten op locatie zijn we overgestapt naar de focus op thuis je bloeddruk meten. Het is belangrijk om je hart goed te kennen en de risico’s op hart- en vaatziekten in de gaten te houden.

We roepen mensen op vanaf hun 40ste hun waarden te checken, bijvoorbeeld de bloeddruk.Van de mensen van 40 tot 70 jaar geeft al 66% aan het afgelopen jaar de bloeddruk te hebben gemeten. 

man meet zijn bloeddruk

3. Iedereen snelle hulp 

Ook is in 2020 de 6-Minutenzone dekking verder gestegen, mede dankzij de campagne die we begin 2020 voerden met de VriendenLoterij. Dankzij een sterk netwerk van burgerhulpverleners en AED’s zijn we in staat om steeds vaker levens te redden van mensen.

Bij HartslagNu zijn nu aangemeld: 

  • ongeveer 238.000 burgerhulpverleners
  • ​ongeveer 24.000 AED's 
Een burgerhulpverlener rent naar een AED

4. Iedereen de beste behandeling

De Hartstichting wil dat iedereen die een hart- of vaatziekte krijgt, de best mogelijke behandeling krijgt. Daarom zoeken we continu naar nieuwe kennis om hart- en vaatziekten eerder te herkennen en beter te behandelen. Door wetenschappelijk onderzoek en innovatie willen we sneller komen tot nieuwe oplossingen. In 2020 zijn mooie, nieuwe onderzoeken gestart, zoals het corona-hartonderzoek en werden onderzoeken met succes afgerond. 

Bijzonder is dat, mede door corona, de ontwikkeling van behandeling op afstand (telemonitoring en -begeleiding) in een stroomversnelling is geraakt. 

Lees het hele jaarverslag 2020