Hartstichting.nl wordt geladen

In het UMCG onderzoekt een groep wetenschappers al enige tijd wat precies het verband is tussen chronische ontstekingen en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Ze kijken daarbij onder meer naar bacteriën in de darm, omdat deze een rol hebben bij de vetstofwisseling en ontstekingen. Vandaag publiceren Jingyuan Fu en Alexandra Zhernakova hun resultaten in het blad Circulation Research.

Belangrijke stap in preventie van hart- en vaatziekten

Voor het eerst is nu vastgesteld dat er een sterke relatie is tussen darmbacteriën en vetstofwisseling in het bloed. Bacteriën in de darmen lijken een rol te spelen bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en het HDL-cholesterol (goede cholesterol).

De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijke stap in preventie van hart- en vaatziekten en de behandeling ervan.

Ontstekingsreacties bij overgewicht

Bij mensen met ernstig overgewicht is het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel verstoord, wat leidt tot chronische ontstekingen. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Onderzoekers willen weten hoe het samenspel van deze factoren precies werkt.

Nieuwe technieken

Door gebruik te maken van de modernste DNA-technieken, is het nu mogelijk darmbacteriën beter in beeld te krijgen en meer zicht te krijgen op hun rol in het menselijk lichaam. Bij 893 deelnemers onderzochten de wetenschappers het verband tussen de darmflora en vetachtige stoffen in het bloed (lipiden)¹.

Invloed op cholesterol

Ze ontdekten dat 34 soorten darmbacteriën samenhangen met het vetzuurgehalte en het HDL-cholesterolgehalte (goede cholesterol). Dit verband was nog niet eerder bekend. Tegelijkertijd bleken deze bacteriën slechts weinig bij te dragen aan het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol).

Vervolgonderzoek

Of en hoe deze bacteriën de vet- en gewichtshuishouding inderdaad beïnvloeden is nog onbekend, vertelt Jingyuan Fu, specialist in bio-informatica en genetica: “Die 34 soorten zijn grote families, die zijn onderverdeeld in allerlei soorten. We weten nog heel weinig over de precieze invloed van elk familielid. Maar de technieken worden steeds beter en vervolgonderzoek zal ons meer leren over de functie van deze bacteriesoorten.”

Nieuwe behandelingen

Deze uitkomsten bieden aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Met voeding of pro- en pre-biotica is wellicht de samenstelling van de darmflora zo te beïnvloeden, dat dit een gunstig effect heeft op lichaamsgewicht en het vet- en cholesterolgehalte. Met deze kennis hopen ze bij te dragen aan de preventie van hartziekten.

Nader onderzoek moet nog meer inzicht geven de relatie tussen darmbacteriën, voeding en hart- en vaatziekten.

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting.