Gijs (8) wandelt 20 kilometer voor een gezond hart en dat van anderen

3 oktober 2020

Het is bijna 20 kilometer lopen vanaf zijn huis naar het academisch ziekenhuis in Leiden, de plek waar hij als baby werd geopereerd aan een hartafwijking. Op 3 oktober loopt Gijs (8) samen met zijn vader en moeder mee met de Hartstocht, een sponsorloop van de Hartstichting.

Geld voor onderzoek

Gijs zamelt geld in voor belangrijk hartonderzoek naar corona. Veel coronapatiënten met ernstige klachten hebben een hartprobleem of een hoge bloeddruk. Ook gezonde mensen kunnen door het virus hartklachten krijgen. De Hartstichting wil dat coronapatiënten met hartproblemen zo snel mogelijk beter behandeld kunnen worden. En Gijs wil dat ook. Hij heeft al ruim € 4.000,- aan sponsorgeld opgehaald. En wat hem betreft komt er nog meer bij!

Gaatjes in zijn hart

Gijs weet hoe belangrijk een goede behandeling is. “Toen ik geboren werd, had ik gaatjes in mijn hart,” zegt hij. Moeder Manon vult aan: “Gijs had een gaatje tussen de hartkamers (VSD) en een eentje tussen de boezems (ASD). Toen hij 5 maanden was, is hij geopereerd aan zijn hart.” Nu mag en kan de jonge hartpatiënt weer alles. Ook in deze coronatijd, bevestigde de arts toen het coronavirus uitbrak.

Dokters bedanken

“Papa en mama hadden gelezen over de Hartstocht en wilden meedoen. Ik zei toen ‘dat wil ik ook’, dus nu gaan we met z’n drieën lopen.” Gijs en zijn ouders lopen niet alleen. In totaal doen er ruim 4.000 mensen mee. Vanwege de coronamaatregelen loopt iedereen een eigen route, die start en eindigt bij hun eigen voordeur, of een die eindigt bij een eigen gekozen finish. Gijs: “Wij lopen zelf vanuit ons huis in Den Haag naar het LUMC in Leiden. Daar wil ik de dokters bedanken voor het opereren van mijn hart.”

Niet getraind, wel geoefend

Gijs en zijn ouders hebben niet veel getraind. Gijs: “In Italië hebben we wel al een keer 20 kilometer gelopen. En toen was het ook nog heel warm. En pas liepen we van Epen naar het drielandenpunt bij Vaals om te oefenen. We gaan rustig lopen. Soms gaan we ergens wat drinken of eten en even uitrusten. Het is wel ver lopen, maar ik denk zelf dat het een makkie wordt om het te halen. En als we aankomen in Leiden staan mijn opa en oma er. En de assistente van het ziekenhuis komt ook kijken. Ik heb er veel zin in.”

> Lees het hele verhaal van Gijs of ga naar zijn actiepagina

Alternatief voor 11strandentocht

De Hartstocht is het alternatief voor de 11srandentocht, die dit jaar niet doorging vanwege het coronavirus. Deelnemers lopen 5, 11, 20, 40 of 60 kilometer. De route start en eindigt bij hun eigen voordeur en gaat langs bijzondere plekken in hun omgeving. Via Hartstocht Radio zijn wandelaars verbonden. Doel is om geld in te zamelen voor levensreddend corona hartonderzoek.

> Meer over de Hartstocht

Hartonderzoek naar corona

Folkert Asselbergs

Folkert Asselbergs: "We moeten snel weten wat corona met hart- en bloedvaten doet"

Raakt corona jou in het hart?

Hoe kunnen huisartsen hartpatiënten met corona beter behandelen?