Hartstichting.nl wordt geladen

• Vrouw op bed met arts

Jaren 50

In de jaren 50 sterven veel mensen aan hart- en vaatziekten. Onderzoekers willen weten wat de oorzaak is.
  • Onderzoekers in de jaren 70

Jaren 70

Onderzoekers ontdekken steeds meer over risicofactoren voor hart- en vaatziekten. En hoe je dit risico kunt verlagen.
  • Artsen in een operatiekamer

Heden

Ondanks nieuwe medicijnen en behandelingen krijgen nog te veel mensen hart- en vaatziekten.

1964: Hartstichting opgericht, en dan?

In 1964 richtten 2 cardiologen de Hartstichting op. Zij zagen dat het aantal hartinfarcten in de eerste helft van die eeuw sterk was toegenomen. De sterfte was hoog, ook bij relatief jonge mensen. We zijn deze cardiologen er nu nog dankbaar voor dat ze dit wilden aanpakken. Want er is heel veel bereikt. We blikken even terug in de tijd en starten bij de periode van de 2 pioniers in 1964.

1964-1974

• Introductie van de kunstklep
  • Artsen kunnen het hartritme bij boezemfibrilleren herstellen door medicijnen of een elektrische schok
  • Voor het eerst wordt een aangeboren hartafwijking hersteld via een katheter
  • Chirurgen kunnen gevaarlijke vaatverwijdingen (aneurysma’s) opereren
  • Steeds meer ziekenhuizen richten een hartbewakingsafdeling in

1974-1984

• Introductie van de echo en CT-scan
  • Risicofactoren worden in kaart gebracht
  • De eerste dotterbehandeling vindt plaats
  • Bloeddrukverlagers komen op de markt waardoor hartfalenpatiënten langer leven

1984-1994

• Gebruik van levende weefsels uit lab voor bijvoorbeeld de vervanging van zieke hartkleppen
  • Cholesterolverlagende medicijnen komen op de markt
  • De eerste patiënten krijgen een ICD geïmplanteerd ter voorkoming van een hartstilstand
  • Eerste steunhart in Nederland bij hartfalen
  • De eerste stents worden geplaatst

1994-2004

• Betere vaatprotheses
  • Herseninfarcten kunnen worden behandeld met trombolyse
  • De Hartstichting zet zich ervoor in dat ook niet medisch-geschoolde personen een AED mogen gebruiken, waardoor de overlevingskans verhoogt

2004-heden

• Voor patiënten met hartfalen zijn er speciale pacemakers
  • Reparatie hartklep waardoor een donor- of kunstklep dan niet meer nodig is
  • Antistolling bij boezemfibrilleren wat de kans op een herseninfarct vermindert
  • De eerste ingrepen zijn mogelijk bij ongeboren baby’s in de baarmoeder om hartafwijkingen te herstellen

Meer weten?

De Hartstichting steekt miljoenen euro's in onderzoek naar hart- en vaatziekten. Lees meer over de lopende onderzoeken.
Professor doctor Kapelle met collega