Ruim € 2,5 miljoen voor onderzoek naar beter behandelen hartfalen

Gepubliceerd op: 21 november 2016
Laatst gewijzigd op: 15 november 2018

Nederlandse onderzoekers hebben via een Europees netwerk ruim € 2,5 miljoen subsidie gekregen voor onderzoek naar een betere behandeling van hartfalen.

Onderzoek naar nieuwe behandelingen

De nieuwe onderzoeken richten zich op nieuwe behandelingen tegen hartfalen, onder andere op een vorm van hartfalen die artsen nu niet goed kunnen behandelen.

Ook zijn er projecten die zoeken naar manieren om hartschade door hartinfarcten te beperken of te genezen. Veel mensen krijgen hartfalen als gevolg van een hartinfarct.

De nieuwe onderzoeken gaan komend jaar van start.

Veel Nederlandse onderzoekers betrokken

In totaal kregen 14 onderzoeksprojecten geld. De subsidie werd toegekend op Europees niveau. Bijzonder is dat aan 9 van de 14 projecten Nederlandse onderzoekers meewerken.

Hiervan hebben 3 projecten een Nederlandse onderzoeksleider en aan 6 projecten werken Nederlandse onderzoekspartners mee.

Nederlandse onderzoeksleiders zijn:

• Jeroen Bakkers: hij onderzoekt hoe je het hart kunt stimuleren om zelf beschadigingen te laten repareren
  • Yigal Pinto: hij wil een behandeling ontwikkelen voor een erfelijke vorm van hartfalen, die nu nog niet goed te behandelen is
  • Eva van Rooij: zij onderzoekt hoe ze schade aan het hart kan beperken of herstellen door afweerreacties van het lichaam te beïnvloeden

Over de Europese subsidie

De onderzoekers dienden een subsidie in via een Europese netwerk (ERA-CVD). ERA-CVD maakt nieuw onderzoek mogelijk om de diagnose en behandeling van hartfalen te verbeteren.

Meer mensen met hartfalen

Veel hartpatiënten krijgen op den duur te maken met hartfalen. Hun hart pompt het bloed niet meer goed rond. Op den duur kunnen ze hieraan overlijden.

Naar verwachting stijgt het aantal hartfalenpatiënten de komende tientallen jaren sterk door de vergrijzing. Het is nodig dat artsen de ziekte eerder ontdekken, liefst voor er klachten optreden. En ook moeten er betere behandelingen komen.

Onderzoek naar hartfalen Hartstichting

Betere behandeling van hartfalen staat hoog op de onderzoeksagenda van de Hartstichting. We steken jaarlijks veel geld in onderzoek naar hartfalen.

> Meer over onderzoek naar hartfalen

Lees het laatste nieuws

Hartstichting in 2018: succes door betrokkenheid

Betere afspraken nodig over het gezonder maken van voedingsmiddelen

Floris Italianer nieuwe voorzitter van de raad van European Heart Network

Voor pers en media

Op de speciale nieuwssite voor pers en media vind je alle actualiteiten, persberichten en dossiers over de Hartstichting.

> Lees het laatste nieuws