Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  In Nederland zijn verschillende soorten AED's te koop. Let bij de aankoop op gebruikersgemak, maar ook op afspraken over service en onderhoud. 

  Aandachtspunten bij aanschaf AED

  Keurmerk

  AED’s die in Europa verkocht worden hebben een CE-keurmerk. Dat betekent dat ze veilig zijn voor de bediener en voor het slachtoffer. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten?

  Betrouwbare leverancier

  • Kies voor een AED van een groot en betrouwbaar merk. Zo ben je in de toekomst verzekerd van service bij het vervangen van onderdelen, zoals vervangende elektroden en accu’s.

  • Kies voor een leverancier met voldoende kennis over AED's.  Een leverancier geeft advies en service voor en na de aanschaf, denk bijvoorbeeld aan updates van software.

  Specificaties

  Er zijn een aantal criteria waar een AED bij voorkeur aan moet voldoen:

  • De AED is stof- en spatwaterdicht. Dit is af te lezen uit de IP-waarde. Deze moet 54 of hoger zijn, bijvoorbeeld IP54 of IP56.

  • De AED heeft een metronoom met gesproken instructie. Een metronoom helpt de burgerhulpverlener om het juiste tempo aan te houden tijdens de reanimatie.

  • De AED kan zijn eigen functies testen. Dit is belangrijk omdat een AED het grootste gedeelte van de tijd stand-by staat. 

  Onderhoud en garantie

  Let bij de aankoop op de garantietermijn, de levensduur en de kosten van elektrodes en accu’s. Vraag aan de leverancier wat de gemiddelde kosten per jaar zijn over een periode van 10 jaar.

  Bediening AED

  De bediening van de AED kan half- of volautomatisch zijn. Een volautomatische AED geeft automatisch een schok af. Je hoeft zelf geen knop in te drukken. Bij een halfautomatische AED moet je wel zelf de knop indrukken. Het voordeel hiervan is dat je als burgerhulpverlener nog even kunt checken of niemand het slachtoffer aanraakt. 

  Goede AED-buitenkast

  Een hartstilstand kan ook plaatsvinden buiten openingstijden. Daarom is het belangrijk dat je AED 24/7 beschikbaar is. Hang je AED aan een buitenmuur in een goed beschermde AED-buitenkast.

  Financiële steun

  De Hartstichting geeft geen subsidie voor de aanschaf van een AED. Wil je een AED kopen voor je woonwijk of je bedrijf? Informeer dan eens bij de gemeente, serviceclubs zoals de Rotary of Lions of banken. Misschien willen ze je initiatief steunen of met je samenwerken. 

  Niet vergeten Meld je AED aan bij een oproepsysteem reanimatie

  Stel je vraag aan de Infolijn