Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

AED kopen

In Nederland zijn verschillende soorten AED's te koop. Let bij de aankoop op gebruikersgemak, maar ook op afspraken over service en onderhoud.

Aandachtspunten bij aanschaf AED

Keurmerk

AED’s die in Europa verkocht worden hebben een CE-keurmerk. Dat betekent dat ze veilig zijn voor de bediener en voor het slachtoffer. Wat zijn de verschillen en waar moet je op letten?

Betrouwbare leverancier

• Kies voor een AED van een groot en betrouwbaar merk. Zo ben je in de toekomst verzekerd van service bij het vervangen van onderdelen, zoals vervangende elektroden en accu’s.

• Kies voor een leverancier met voldoende kennis over AED's.  Een leverancier geeft advies en service voor en na de aanschaf, denk bijvoorbeeld aan updates van software.

Er zijn een aantal criteria waar een AED bij voorkeur aan moet voldoen:

• De AED is stof- en spatwaterdicht. Dit is af te lezen uit de IP-waarde. Deze moet 54 of hoger zijn, bijvoorbeeld IP54 of IP56.

• De AED heeft een metronoom met gesproken instructie. Een metronoom helpt de burgerhulpverlener om het juiste tempo aan te houden tijdens de reanimatie.

• De AED kan zijn eigen functies testen. Dit is belangrijk omdat een AED het grootste gedeelte van de tijd stand-by staat.

Onderhoud en garantie

Let bij de aankoop op de garantietermijn, de levensduur en de kosten van elektrodes en accu’s. Vraag aan de leverancier wat de gemiddelde kosten per jaar zijn over een periode van 10 jaar.

Bediening AED

De bediening van de AED kan half- of volautomatisch zijn. Een volautomatische AED geeft automatisch een schok af. Je hoeft zelf geen knop in te drukken. Bij een halfautomatische AED moet je wel zelf de knop indrukken. Het voordeel hiervan is dat je als burgerhulpverlener nog even kunt checken of niemand het slachtoffer aanraakt.

Goede AED-buitenkast

Een hartstilstand kan ook plaatsvinden buiten openingstijden. Daarom is het belangrijk dat je AED 24/7 beschikbaar is. Hang je AED aan een buitenmuur in een goed beschermde AED-buitenkast.

Financiële steun

De Hartstichting geeft geen subsidie voor de aanschaf van een AED. Wil je een AED kopen voor je woonwijk of je bedrijf? Informeer dan eens bij de gemeente, serviceclubs zoals de Rotary of Lions of banken. Misschien willen ze je initiatief steunen of met je samenwerken.

Niet vergeten Meld je AED aan bij een oproepsysteem reanimatie

Reminder aanmelden AED

Heb je een AED gekocht? Vergeet deze dan niet aan te melden bij het oproepsysteem. Vul je e-mailadres in, dan sturen we je binnenkort een reminder.

Wij gebruiken je e-mailadres alleen om een reminder te sturen en zal niet voor andere doeleinden worden gebruikt.

Stel je vraag aan de Infolijn