Hartstichting.nl wordt geladen

Wanneer is een AED nodig?

Bij een hartstilstand staat het hart meestal niet helemaal stil. Dat lijkt alleen zo. De hartkamers worden heel snel en chaotisch geprikkeld. Het hart kan hierdoor niet meer samentrekken en bloed rondpompen. Een AED kan een schok geven om het hart te resetten en weer normaal te laten kloppen. 

Een AED geeft alleen een schok als dat nodig is

 • Een AED geeft geen schok als het hart echt stil staat.
 • Een AED geeft ook geen schok als je bewusteloos bent, maar je hart goed werkt. 

Hoe werkt een AED?

Een AED bestaat uit 2 elektroden die je op de borstkas van het slachtoffer plakt. Hierdoor kan het apparaat het hartritme beoordelen. Daarna vertelt het apparaat wat je moet doen. Je krijgt dan te horen of je bijvoorbeeld door moet gaan met reanimeren of op de knop moet drukken om een schok toe te dienen. Het bedienen van een AED is niet moeilijk, maar het is goed om dit te oefenen.

Waar hangen AED's?

In Nederland hangen op steeds meer plekken AED's. Er is helaas geen openbare database met de locaties van AED’s in Nederland. Ben je burgerhulpverlener? Dan kun je na inloggen alle aangemelde AED’s bij jou in de buurt zien.

Wist je dat je altijd kunt helpen?

Je kunt altijd hulp bieden bij een hartstilstand, ook zonder dat je weet waar een AED hangt.

 • Bel altijd 112 als je denkt dat iemand een hartstilstand heeft.
 • Burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer krijgen een oproep om hulp te bieden. Een deel van hen krijgt de locatie van een AED buurt en haalt die eerst op.
 • Door direct 112 te bellen komen er dus mensen in jou buurt in actie. Zo help jij mee om levens te redden!

Overige vragen

 • Waar leer ik een AED bedienen?

  Volg een reanimatiecursus. Hier leer je ook hoe je een AED bedient.

  > Meer over leren reanimeren

 • Wie mag een AED bedienen?

  Iedereen mag een AED gebruiken. Maar het is wel beter om dit te leren en oefenen tijdens een reanimatiecursus. Je leert hoe een AED werkt en je oefent met het aansluiten en bedienen. Als je dan een keer echt een AED moet gebruiken geeft dat zekerheid en gaan er geen kostbare minuten verloren.

  > Meer over reanimatiecursus

   

 • Moet ik doorgaan met reanimeren als een AED geen schok adviseert?

  Reanimeren blijft bij een hartstilstand altijd nodig, ook al geeft de AED geen schok. Dit houdt de bloedsomloop in stand, totdat er professionele hulpverleners zijn. Zij kunnen soms met medicijnen het hart weer vatbaar maken voor een schok.

 • Mag een AED ook gebruikt worden bij kinderen?

  De gewone AED is geschikt voor kinderen boven de 8 jaar. Sommige AED’s hebben speciale kinderelektroden die ervoor zorgen dat het kind minder stroom krijgt. Bij andere AED’s zit de aanpassing voor kinderen in het apparaat verwerkt. Als er geen aangepaste AED is, gebruik dan de standaard AED voor volwassenen.