Hartstichting.nl wordt geladen

Wat is rookvrij werken?

Rookvrij werken houdt in dat je roken niet langer faciliteert binnen je bedrijf. Dit doe je door de hele werkomgeving rookvrij te maken, binnen én buiten. Hierdoor stimuleer en help je werknemers om te stoppen met roken. Rookvrij werken betekent ook:

• dat medewerkers niet roken tijdens werktijd én pauzes
  • dat je als rookvrij bedrijf niet samenwerkt of investeert in de tabaksindustrie
  • als werkgever verkoop je geen tabak aan je werknemers

Rookvrije Generatie

Rookvrij werken past bij de beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’. Dit is een initiatief van de Hartstichting, KWF en het Longfonds. Samen zetten wij ons in om opgroeiende kinderen te beschermen tegen de tabaksindustrie. De jeugd is immers de toekomstige werknemer.

Bord met de tekst rookvrij

Goed voor werknemers en bedrijf

Roken is de nummer 1 te voorkomen oorzaak van ziekte en sterfte bij jouw werknemers. Daarom is het goed om een effectief rookvrij beleid te voeren, omdat het mes aan 2 kanten snijdt: het is goed voor je werknemers én voor je bedrijf.

Gezondere werknemers

Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Een roker leeft gemiddeld 10 jaar korter dan een niet-roker. 8 van de 10 rokers wil in de toekomst stoppen met roken. Dat is makkelijker in een rookvrije omgeving waarin geen verleidingen zijn voor de werknemer om (weer) te gaan roken.

Minder kosten voor je bedrijf

• Rokende werknemers kosten aanzienlijk meer geld dan niet-rokende werknemers: rookpauzes vormen de grootste kostenpost van het in dienst hebben van rokende werknemers
  • ​Rokers zijn helaas vaker ziek dan niet rokende werknemers. Door te stoppen met roken voelen medewerker zich fitter, waardoor ze ook productiever zijn.
  • ​Rokers zijn minder productief dan niet rokende werknemers: gemiddeld zijn rokers 1,9% tot 4,0% minder productief dan niet rokende werknemers

Wist je dat?

Na het stoppen met roken neemt het risico op hart- en vaatziekten snel af. 1 jaar na het stoppen met roken is de kans op een hartinfarct en angina pectoris (pijn op de borst) al de helft kleiner.

Aan de slag!

Ook graag een rookvrije werkomgeving realiseren? Bekijk tips en tools om direct aan de slag te gaan.
Twee mannen en een vrouw zijn aan het vergaderen

Heb je vragen?