Ontstaan kamerfibrilleren

Bij een normaal hartritme verspreidt de prikkel zich vanuit de rechterboezem naar de kamers.

Bij kamerfibrilleren is het verloop van de prikkel over de kamers verstoord omdat er heel veel kleine elektrische stroompjes naast elkaar bestaan. De kamer knijpt niet meer effectief samen en pompt geen bloed meer rond.

Zodra kamerfibrilleren ontstaat, staat de bloedsomloop stil en ontstaat een hartstilstand. Je hersenen krijgen geen bloed meer, en je raakt na 10 seconden bewusteloos. Snelle reanimatie en het aansluiten van een AED kan dan je leven redden.

Meer over hartstilstand

Oorzaken kamerfibrilleren

Oorzaken van kamerfibrilleren zijn onder andere:

Diagnose

Om de oorzaak op te sporen kan de arts de volgende onderzoeken doen:

Soms is de oorzaak duidelijk, bijvoorbeeld als kamerfibrilleren kort na een hartinfarct optreedt. Dan zijn deze onderzoeken meestal niet nodig.

 

Behandeling kamerfibrilleren

Kamerfibrilleren gaat nooit spontaan over. Er is een elektrische schok nodig met een defibrillator of AED om het hart weer in het normale ritme te krijgen.

Na een succesvolle reanimatie is de behandeling gericht op het voorkomen van kamerfibrilleren. De meest voorkomende behandelingen zijn:

  • medicijnen (anti-aritmica)
  • ICD: inwendig apparaatje dat bij kamerfibrilleren een stroomstoot geeft om het ritme van de kamers te herstellen
  • dotter- of stentbehandeling of een bypassoperatie bij vernauwingen in de kransslagaders
  • ablatie om de plek uit te schakelen waar de ritmestoornis ontstaat

Bij kamerfibrilleren kort na een hartinfarct is de kans op herhaling klein en is behandeling meestal niet nodig.

Onderzoek naar ritmestoornissen

Wetenschappelijk onderzoek naar het eerder opsporen van gevaarlijke ritmestoornissen is nodig. Zo is kamerfibrilleren en een hartstilstand te voorkomen. Cardioloog dr. Ruud Koster doet al jarenlang onderzoek naar betere overlevingskansen na een hartstilstand.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze activiteiten, hart- en vaatziekten en wetenschappelijk onderzoek.

Word burgerhulpverlener

Snelle hulp van mensen in de buurt is heel belangrijk bij een hartstilstand door kamerfibrilleren. Word daarom burgerhulpverlener. Je bent dan aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in je buurt krijg je een oproep via de mobiel.

Lees wat een burgerhulpverlener doet

Nico

Kamerfibrilleren is heel angstig, dat gun je niemand.

Deel via: