Hartoverslagen

Een hartslag valt wel eens te vroeg. Dit voelt alsof het hart een slag overslaat. Zo’n hartoverslag (extrasystole) is meestal onschuldig. Sommige mensen hebben dit zo vaak dat ze er echt last van hebben.

Hartoverslagen (extrasystolen) zijn slagen die te vroeg vallen tijdens het normale hartritme. De hartslag komt minimaal 10% eerder dan normaal. De pauze tot de volgende slag is dan wat langer. Dit voelt als een bonk en door de pauze lijkt het alsof het hart een slag overslaat.

Oorzaken

Meestal hebben hartoverslagen geen duidelijke oorzaak. Bijna alle hartaandoeningen kunnen hartoverslagen veroorzaken. Ze kunnen ook worden opgewekt door:

• alcohol
  • chocola
  • koffie en cola
  • geneesmiddelen tegen astma of verkoudheid
  • oververmoeidheid
  • sterke emotie

Behandeling

Iedereen heeft wel eens last van een hartoverslag. Bij een goede gezondheid is dit meestal onschuldig en is behandeling niet nodig. Iemand kan proberen te ontdekken of bovenstaande factoren en middelen een hartoverslag uitlokken.

Wie veel, of steeds meer last heeft van hartoverslagen of zich zorgen maakt, kan dit bespreken met de huisarts. Hij beoordeelt of verder onderzoek of een behandeling nodig is. Soms schrijft de arts medicijnen voor die de extrasystolen onderdrukken.

Het is belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts wanneer de hartoverslagen gepaard gaan met klachten als een licht gevoel in het hoofd, kortademigheid of pijn op de borst.

Vragen over hart of vaten?

Mail de Infolijn Hart & Vaten

stuur een e-mail

Bel de Infolijn Hart & Vaten 0900 3000 300

maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13:00 uur.