Wat zijn extrasystolen?

Hartoverslagen (extrasystolen) zijn slagen die te vroeg vallen tijdens het normale hartritme. De pauze tot de volgende slag is dan wat langer. Het hart krijgt tijdens deze pauze iets meer tijd om zich met bloed te vullen. Daarom is de slag daarna vaak wat krachtiger. U voelt dit als een soort bons.

Het is dus eigenlijk geen overslag: door de pauze lijkt het alleen alsof het hart een slag overslaat. Sommige mensen voelen niets of bijna niets van de extrasystolen. Anderen hebben veel last van hartkloppingen of hartoverslagen.

Meer over het normale hartritme

Oorzaken overslaan hart

Een hartoverslag kan veroorzaakt worden door een hartaandoening. Maar meestal hebben hartoverslagen geen duidelijke oorzaak.

Ze kunnen bijvoorbeeld worden opgewekt door:

• alcohol
  • chocola
  • koffie en cola
  • geneesmiddelen tegen astma of verkoudheid
  • oververmoeidheid of stress
  • sterke emotie

Tip! Houd een tijdje bij of bovenstaande voedingsmiddelen of omstandigheden bij u tot hartoverslagen leiden. Probeer er zelf iets aan te doen door bijvoorbeeld minder alcohol, koffie of cola te drinken of stress en vermoeidheid tegen te gaan.

Wanneer naar de huisarts bij hartoverslagen?

Als het hart af en toe overslaat of op hol slaat is er meestal geen probleem. Iedereen heeft er wel eens last van.

Ga naar de huisarts:

• bij veel hinder van de overslagen of bij angst dat er iets mis is
  • als de hartoverslagen steeds vaker voorkomen

Neem direct contact op met de huisarts bij hartoverslagen gepaard gaan met:

• pijn op de borst
  • kortademigheid, benauwdheid
  • duizeligheid of flauwvallen
  • misselijkheid, transpireren of bleek zien

Nader onderzoek hartoverslagen

Als de (huis)arts constateert dat de hartoverslagen onschuldig zijn, dan is er geen nader onderzoek nodig. Soms verwijst hij u door naar een cardioloog.

De cardioloog maakt een ECG. Hierop zijn hartoverslagen niet altijd te zien.

Dan kan aanvullend onderzoek nodig zijn om het hartritme gedurende langere tijd te volgen:

Behandeling is meestal nodig als de hartoverslagen het gevolg zijn van een hartritmestoornis of andere hartaandoening. Soms schrijft de arts medicijnen voor die de hartoverslagen onderdrukken.

Onderzoek Hartstichting

De Hartstichting doet veel onderzoek naar hartritmestoornissen.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze activiteiten, hart- en vaatziekten en wetenschappelijk onderzoek.

Prof. dr. Isabelle van Gelder

Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert.

Deel via: