De hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed in de goede richting door het hart stroomt. De hartkleppen kunnen zelf niet samentrekken. Ze openen en sluiten zich door drukverschillen in de bloedstroom die ontstaan door het samentrekken van het hart.

De meeste klepafwijkingen komen voor in de linkerharthelft. Hier wordt het bloed met grote kracht door het lichaam gepompt en  staat er een grotere druk op de kleppen dan aan de rechterkant.

Vier hartkleppen

Het hart bevat 4 hartkleppen, die het bloed de goede kant op laten stromen:

 • aortaklep: tussen de linkerkamer en aorta
 • mitralisklep: tussen de linkerkamer en -boezem
 • pulmonalisklep: tussen de rechterkamer en longslagader
 • tricuspidalisklep: tussen rechterkamer en -boezem

Meer over de bouw en werking van het hart

Oorzaken hartklepaandoening

Problemen met de hartkleppen kunnen ontstaan door:

 • verkalking van de klepbladen van de hartklep, waardoor de opening nauwer wordt
 • vergroeiing van de klepbladen
 • beschadiging, verslapping of uitrekking van de klepbladen

Hartklepafwijkingen kunnen aangeboren zijn of in de loop van de tijd ontstaan door ziekte of ouderdom.

Aangeboren hartklepaandoening

De afwijking (of de aanleg hiervoor) is bij de geboorte aanwezig. Klachten kunnen direct na de geboorte optreden, maar ook pas veel later. De klepbladen zijn met elkaar vergroeid of ze zijn te groot of te klein.

Hartklepaandoening na ziekte

Hartkleppen zijn gevoelig voor ziekten zoals acuut reuma en bacteriële infecties. Door beschadiging of littekens op de klep, gaan de klepdelen aan elkaar kleven. De klep vernauwt of gaat lekken.

Ook een hartinfarct kan een beschadiging aan een klep veroorzaken.

Slijtage en verkalking hartklep

Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van een hartklepaandoening. De kleppen kunnen verkalken (sclerose) en worden dan harder en stugger. Hierdoor ontstaat een vernauwing of lekkage.

Bij een niet goed werkende hartklep moet het hart harder pompen. Daardoor kan in de loop van de tijd schade ontstaan aan het hart. Op den duur kan dit leiden tot hartfalen.

Klachten niet goed werkende hartklep

Als de hartkleppen niet goed sluiten of opengaan, kunnen er klachten ontstaan. Een lichte vernauwing of lekkage van een hartklep geeft nog niet zoveel klachten. Deze nemen toe naarmate de ernst van de aandoening toeneemt.

Klachten die voorkomen bij hartklepaandoeningen zijn:

 • kortademigheid
 • opgezette voeten
 • pijn op de borst
 • onregelmatige hartslag
 • moeheid
 • duizeligheid bij inspanning

Diagnose

Een eerste teken dat er iets mis is met de hartkleppen, is vaak een hartruisje. Vervolgonderzoek bij de cardioloog toont dan soms een hartklepafwijking aan.

Veelgebruikte onderzoeken om de ernst en de aard van de hartklepaandoening te onderzoeken zijn:

 

Behandeling hartklepaandoening

Behandeling is niet altijd nodig. Bij milde klepafwijkingen met weinig klachten is wel regelmatige controle noodzakelijk. Problemen met de kleppen in de linkerharthelft zijn vaak ernstiger dan die in de rechterharthelft. Ze moeten eerder behandeld worden.

Eerst stelt de cardioloog vast hoe ernstig de aandoening is, of behandeling nodig is en op welke termijn.

Met medicijnen hoeft het hart minder hard te werken, maar de klepafwijking blijft bestaan.

Soms is het repareren of vervangen van de klep nodig. Repareren heeft de voorkeur. Er zijn verschillende soorten ingrepen om een nieuwe hartklep te plaatsen of te repareren.
Lees meer over de mogelijke hartklepoperaties.

Risico op endocarditis

Na een hartklepoperatie heeft de patiënt een grotere kans op bacteriële endocarditis. Dit is een infectie aan de binnenwand van het hart en de hartkleppen. Voor sommige medische ingrepen, verwondingen of tandheelkundige behandelingen moet de patiënt dan uit voorzorg antibiotica gebruiken.

Onderzoek naar hartkleppen

De Hartstichting steekt al jaren veel geld in de behandeling van hartklepaandoeningen. Professor dr. Carlijn Bouten werkt samen met haar onderzoeksteam al jarenlang aan een hartklep van lichaamseigen materiaal. Vooral voor kinderen is zo’n klep een enorme vooruitgang. De klep groeit mee met het hart en het is de bedoeling dat deze kleppen een leven lang meegaan.

Meer over hartkleponderzoek

Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over onze activiteiten, hart- en vaatziekten en wetenschappelijk onderzoek.

Jacqueline

Al vier keer een nieuwe hartklep en ook nog een pacemaker.

Deel via: