Aortaklepinsufficiëntie

Aortaklepinsufficiëntie betekent ‘lekkende aortaklep’. De hartklep sluit niet goed. Hierdoor stroomt een deel van het bloed terug in de linkerkamer van het hart.

De aortaklep zit tussen de linkerkamer en de aorta, de grote lichaamsslagader. Deze klep zorgt ervoor dat het bloed niet terugstroomt de linkerkamer in op het moment dat het hart ontspant. Via de aorta stroomt het bloed verder naar de slagaders in het lichaam.

Wanneer de aortaklep lekt, stroomt er bloed terug in de linkerkamer. Dat terugstromende bloed geeft extra volumebelasting. Hierdoor zet de linkerkamer uit (dilatatie). Dit kan hartfalen veroorzaken of een lekkende mitralisklep: mitralisklepinsufficiëntie. Soms wordt de hartspier dikker. De pompkracht van het hart neemt af.

Oorzaak

Bij sommige patiënten is de lekkende aortaklep een aangeboren afwijking. Dan is het een bouwfout van het hart. Dit komt niet vaak voor.

Aortaklepinsufficiëntie is bij kinderen is vaak het gevolg van een operatie. Bijvoorbeeld na aortaklepstenose, een aandoening waarbij de aortaklep minder goed opengaat. De arts haalt hierbij weefsel weg rondom de klep. Dit veroorzaakt meestal een geringe lekkage aan de klep.

De aortaklep kan ook gaan lekken als deze ontstoken raakt door een infectieziekte zoals endocarditis of acuut reuma. De ontsteking kan de klep aantasten en vervormen waardoor deze niet meer goed sluit.

Ouderdom kan ook een oorzaak zijn van een lekkende aortaklep. Hartkleppen kunnen op den duur verkalken en minder soepel worden.

Onderzoek en diagnose

De arts stelt eerst vast hoe ernstig de lekkage is. De arts kan de lekkage horen via de stethoscoop: dit klinkt als een luid geruis aan het begin van elke hartslag.

Een echocardiografie laat zien of de hartklep lekt, en in welke mate.

De arts kan de ernst van de lekkage vaststellen aan de hand van een echo met Dopplertechniek, of via een hartkatheterisatie.

Vaak gebruikt de arts een slokdarmecho om te bepalen of de hartklep gerepareerd of vervangen moet worden.

Behandeling

Als de klep niet heel erg lekt, is geen behandeling nodig. Waarschijnlijk moet de patiënt wel regelmatig op controle komen om te kijken of de lekkage toeneemt.

De behandeling kan bestaan uit medicijnen zoals vaatverwijders of plasmiddelen. Deze helpen om de volumebelasting te verlagen en zo het hart te ontlasten.

Een hartklepoperatie is nodig wanneer de aortaklep ernstig lekt, of als de hartfunctie verslechtert. Soms kan de aortaklep gerepareerd worden. Soms is een nieuwe hartklep de enige optie.

Mogelijke operaties:

• eigen hartklep wordt vervangen door een kunstklep
  • eigen hartklep wordt vervangen door een donorklep (homograft)
  • aortaklep wordt vervangen door eigen longslagaderklep en de longslagaderklep wordt vervangen door een kunstklep (Ross-operatie). Deze operatie wordt vrijwel alleen uitgevoerd bij kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Een patiënt met een nieuwe kunstklep of donorklep heeft een verhoogd risico op endocarditis, een infectie aan de binnenkant van het hart. Om dit te voorkomen moeten deze patiënten vooraf antibiotica gebruiken bij bepaalde chirurgische ingrepen en bij sommige behandelingen aan het gebit of het tandvlees.

Na een klepoperatie is de kans groot dat de (nieuwe) aortaklep toch nog een beetje blijft lekken. Dit is niet erg, een nieuwe operatie is zelden nodig.

Als een patiënt een kunstklep heeft gekregen, moet hij levenslang antistollingsmedicijnen gebruiken.

Kind met aortaklepinsufficiëntie

Een kind met aortaklepinsufficiëntie kan gewoon meedoen met leeftijdgenootjes. Hoogstens is uw kind iets sneller moe.

Vragen over hart of vaten?

Mail de Infolijn Hart & Vaten

stuur een e-mail

Bel de Infolijn Hart & Vaten 0900 3000 300

maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13:00 uur.