Hart & Vaten

Een  gezond hart en gezonde vaten zijn van levensbelang. Ze zorgen ervoor dat het lichaam van zuurstof en bouwstoffen wordt voorzien.

Hart- en vaatziekten

Een aandoening aan hart of vaten kan iedereen overkomen. Afwijkingen kunnen aangeboren zijn of zich juist acuut manifesteren. Bekijk de informatie over hart- en vaatziekten.

Hartstilstand en reanimatie

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen en staat de bloedsomloop stil. Daarmee stopt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de rest van het lichaam. Door snel te beginnen met reanimeren kunt u een leven redden.

Risicofactoren

Gezond leven verkleint de kans op het krijgen van een hart-of vaatziekte. Dit heeft te maken met risicofactoren. Die factoren bevorderen slagadervaerkalking en daardoor kans op een beroerte, angina pectoris of een hartinfarct.

Vrouwen en hart- en vaatziekten

Symptomen van hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen anders dan bij mannen. Ook ontwikkelen sommige aandoeningen zich anders. Dit zijn belangrijke verschillen om rekening mee te houden bij diagnose en behandeling.

Behandeling en operatie

Veel hart- en vaatziekten zijn tegenwoordig te behandelen. Wat gebeurt er als u bij een arts of cardioloog terecht komt?

Werking hart en vaten

Hart en vaten zorgen ervoor dat het lichaam van bouwstoffen en zuurstof wordt voorzien. Hoe gaat dit in zijn werk?

Feiten & cijfers

Weetjes over hart en vaten

gram

het gewicht van een volwassen hart

hartslag

gemiddeld aantal slagen per dag

liter

het aantal liter bloed van een volwassene

Meer feiten en cijfers

Hoeveel mensen worden er dagelijks opgenomen vanwege hart- en vaatziekten? En hoeveel mensen worden getroffen door een beroerte?

Een actueel beeld van hart- en vaatziekten in Nederland.

Patiƫntenbelangen

De Hartstichting vindt het belangrijk dat de patiënten met hart- en vaatziekten zich organiseren en hun stem laten horen. De Hart&Vaatgroep is partner van de Hartstichting.

Vragen over hart of vaten?

Mail de Infolijn Hart & Vaten

stuur een e-mail

Bel de Infolijn Hart & Vaten 0900 3000 300

maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13:00 uur.