Hart & Vaten

De Hartstichting geeft voorlichting over hart- en vaatziekten, medisch onderzoek en behandelingen. En hoe je hart- of vaatziekten kunt voorkomen.

Hart- en vaatziekten

Er zijn zijn veel soorten hart- en vaatziekten. Lees hoe de verschillende aandoeningen ontstaan, welke symptomen erbij horen en hoe ze te behandelen zijn.

Hartstilstand en reanimatie

Bij een hartstilstand stopt het hart met pompen en staat de bloedsomloop stil. Daarmee stopt de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar de rest van het lichaam. Door snel te beginnen met reanimeren kunt u een leven redden.

Risicofactoren

Roken, hoog cholesterol, hoge bloeddruk, diabetes, stress en weinig bewegen zijn belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Vrouwen en hart- en vaatziekten

Symptomen van hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen anders dan bij mannen. Ook ontwikkelen sommige aandoeningen zich anders. Dit zijn belangrijke verschillen om rekening mee te houden bij diagnose en behandeling.

Behandeling en operatie

Veel hart- en vaatziekten zijn tegenwoordig te behandelen. Wat gebeurt er als u bij een arts of cardioloog terecht komt?

Werking hart en vaten

Het hart is een pomp die via de bloedvaten het lichaam van bouwstoffen en zuurstof voorziet. Hoe gaat dit in zijn werk?

Feiten & cijfers

Weetjes over hart en vaten

Volwassen hart

250 tot 300

gram

Gemiddelde hartslag

60 tot 70

slagen per minuut

Bloed

4 tot 5

liter per minuut rondgepompt

Meer feiten en cijfers

Hoeveel mensen worden er dagelijks opgenomen vanwege hart- en vaatziekten? En hoeveel mensen worden getroffen door een beroerte?

Een actueel beeld van hart- en vaatziekten in Nederland.

Patiƫntenbelangen

De Hartstichting vindt het belangrijk dat de patiënten met hart- en vaatziekten zich organiseren en hun stem laten horen. De Hart&Vaatgroep is partner van de Hartstichting.