Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Problemen in de kleine bloedvaatjes van het hart

  Problemen in de kleine bloedvaatjes van het hart

  Problemen in de kleine bloedvaatjes van het hart

  Het hart krijgt zuurstof via de kransslagaders. Dit zijn bloedvaten aan de buitenkant van het hart. Als deze niet goed werken, krijg je klachten. Zelfs als de problemen zich voordoen in de allerkleinste vaatjes.

  De grotere kransslagaders van het hart vertakken zich tot steeds kleinere vaatjes. Al die vaatjes samen leveren zuurstof en voeding aan de hartspier. Als er vaten zijn die verstopt zijn of niet goed samentrekken, kun je last krijgen van bijvoorbeeld pijn op de borst. Ook afwijkingen in de allerkleinste vaatjes kunnen serieuze klachten veroorzaken. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen.

  Wat kan er mis zijn?

  Problemen in de kleine bloedvaatjes van het hart ontstaan door het minder goed verwijden van de vaatwand, vernauwingen door slagaderverkalking of kramp of spasmen in de kransslagaders.

  Minder goed verwijden van de vaatwand (MCD)

  Soms kunnen de kleine bloedvaatjes minder goed verwijden wanneer dat nodig is. Bij inspanning krijgt de hartspier dan te weinig bloed en zuurstof. Dit kan komen door veranderingen in de vaatwand, waardoor de kleine bloedvaatjes zich minder goed verwijden. In de bloedvaatjes zelf zijn meestal geen vernauwingen te zien.

  Omdat die vaatjes niet goed functioneren, krijgt de hartspier op sommige momenten te weinig zuurstof. Dit kan leiden tot de typische pijn op de borst, die je ook hebt bij ernstige vormen van slagaderverkalking in de kransslagaders. Deze aandoening heet ook wel microvasculaire dysfunctie (MCD) of microvasculair lijden.

  Vernauwingen door slagaderverkalking

  Hart- en vaatziekten kunnen ontstaan door het dichtslibben van de slagaders. Dit heet slagaderverkalking of atherosclerose. Het proces verloopt bij vrouwen soms anders dan bij mannen. Verschillen zijn:

  • bij mannen zitten de vernauwingen meestal in een grotere tak van de kransslagaders, en is er een duidelijke verdikking te zien op een specifieke plek
  • bij vrouwen ontstaan de vernauwingen over een grotere lengte en bevinden zich vaker in de iets kleinere bloedvaten. Ook ontwikkelen ze zich in een langzamer tempo

  Spasmen in de vaatjes

  De kleine bloedvaatjes kunnen ineens samentrekken en verkrampen. Er treden een soort vaatspasmen op. Ook dit zorgt voor pijn op de borst. Vaak gebeurt dit in rust, dus juist niet als je je inspant. Het bloedvat wordt meestal niet helemaal afgesloten, maar er gaat wel minder bloed doorheen.

  Hoe die spasmen ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Het kan komen doordat de gladde spiercellen in de vaatwand niet helemaal goed werken of het laagje cellen dat de vaatwand bedekt (endotheel) beschadigd is.

  Klachten

  De voornaamste klacht is pijn op de borst, net zoals bij problemen van de grotere vaten. Ook kortademigheid, vermoeidheid, slaapproblemen, hartkloppingen en flauwvallen komen voor. De klachten kunnen per keer verschillen. Soms heb je er veel last van, en een andere keer merk je weinig bij dezelfde activiteit. Dit kan te maken hebben met de temperatuur, stress of hormonen.

  Wanneer ontstaan de klachten?

  Bij problemen in de grote vaten treedt pijn op de borst vaak pas bij zware inspanning of hevige emoties op. Bij de kleinere vaatjes treden de klachten juist eerder op bij normale dagelijkse activiteiten of bij stress. Ook klachten in rust komen voor. Dat zijn vaker spasmen van de kransslagaders.

  De klachten duren meestal langer dan 10 minuten, ook na het stoppen van de activiteiten. Soms duren ze zelfs langer dan 30 minuten.

  Margo

  “Eigenlijk wil ik gewoon een etiketje, weten dat er écht iets mis is met die kleine vaatjes.”

  Lees mijn verhaal

  Diagnose

  Bij problemen in de kleine vertakkingen van de kransslagaders is de diagnose lastig te stellen. Bij pijn op de borst krijg je meestal eerst de gebruikelijke onderzoeken:

  • een echo van het hart: uitsluiten structurele afwijkingen aan het hart
  • hartfilmpje tijdens inspanning (inspanningstest): zuurstoftekort in het hart opsporen bij inspanning
  • hartkatheterisatie of CT-scan: afwijkingen aan de grote kransslagaders onderzoeken

  Lukt het niet om met al deze onderzoeken de pijn op de borst te verklaren? Dan kan de cardioloog nog een ander onderzoek laten doen, Coronary Flow Reserve (CFR). Met CFR testen ze in verschillende situaties of de kransslagaders het hart van voldoende bloed voorzien.

  CFR meten

  De CFR meet de bloedstroom door de kransslagaders. De cardioloog kijkt naar de bloedstroom in rust en naar de maximale bloedstroom nadat je een vaatverwijdend middel hebt gekregen.

  Dit onderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Een betrouwbare methode is meting met een katheter in de kransslagaders. Dit is een complex en tijdrovend onderzoek. Soms wordt de CFR ook gemeten met bepaalde echotechnieken, een PET- of MRI-scan.

  Als de wand van de kransslagaders normaal functioneert, dan is de bloedstroom door de kransslagaders 3 tot 4 keer zo groot na toedienen van een vaatverwijdend middel. De CFR is dan 3.0 of 4.0. Een CFR lager dan 2.0 is een sterke aanwijzing voor MCD. Maar bij milde vormen van MCD kan de CFR normaal zijn.

  Gevolgen voor het hart

  Eerder werd gedacht dat problemen in de kleinste bloedvaatjes weinig gevolgen hebben voor je hart. Maar nu is bekend dat je hierdoor toch een verhoogd risico hebt op andere hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct, hartfalen of herseninfarct.

  Behandeling

  Bij problemen in de kleine vaatjes krijg je vaak dezelfde medicijnen als bij vernauwingen in de grote kransslagaders. Dit kan de klachten verminderen, maar dit blijkt vaak niet voldoende te zijn. 

  Bij spasmen kan een spray of pilletje onder de tong helpen. Bij de andere problemen in de kleine vaatjes (MCD) werkt dit vaak niet.

  Heb je daarnaast ook ernstige vernauwingen in de grotere kransslagaders? Dan kan een dotterbehandeling of een bypassoperatie je klachten verminderen, maar helemaal weg zijn ze vaak nog niet. Je kleine vaatjes functioneren immers nog steeds niet goed.

  De nieuwste onderzoeksresultaten altijd als eerste in jouw mailbox.

  Ja, graag

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Meer over hart- en vaatziekten bij vrouwen

  Hackaton naar beter opsporen hartproblemen succesvol

  Hackaton naar beter opsporen hartproblemen succesvol

  Peiling: 2 op de 5 vrouwen negeert vage klachten bij een hartinfarct

  Peiling: 2 op de 5 vrouwen negeert vage klachten bij een hartinfarct

  Netty

  Netty: “Jarenlang wist ik niet dat mijn hartklachten komen door problemen in kleine vaatjes van het hart”

  Onderzoek naar het vrouwenhart

  Met de huidige technieken is vaak niet goed te meten wat er mis is in de kleinste bloedvaatjes in het hart. De vaatjes zijn moeilijk zichtbaar te maken. Er is daarom nog veel onderzoek nodig naar betere en verfijndere methoden om een diagnose te stellen.

  > Meer over onderzoek naar het vrouwenhart