Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Bij telemonitoring krijgen patiënten meetapparatuur in huis, waarmee de arts hun gezondheid op afstand in de gaten kan houden. Patiënten hoeven zo minder vaak naar het ziekenhuis. Telemonitoring is voor mensen met hartfalen of met een pacemaker of ICD.

  Begeleiding op afstand

  Telemonitoring betekent letterlijk het op afstand (tele) volgen en begeleiden van patiënten (monitoring). Dat gaat via meetapparatuur bij de patiënt thuis. De gegevens van het apparaat worden doorgestuurd naar de arts in het ziekenhuis. Telemonitoring wordt ook steeds meer door huisartsenpraktijken en thuiszorgorganisaties gebruikt.

  Telemonitoring bij hartfalen

  Er zijn verschillende merken en systemen voor telemonitoring bij hartfalen in gebruik. De functionaliteiten zijn per systeem verschillend. De cardioloog beoordeelt welke functies zinvol voor een patiënt kunnen zijn. De patiënt krijgt een kastje thuis, waarop meetapparaten zijn aangesloten. Het kastje heeft een eigen scherm of wordt aangesloten op de televisie.

  Waarden meten

  Via de aangesloten apparatuur geeft de patiënt enkele waarden door, zoals het gewicht, de bloeddruk of de hartslag. De patiënt bespreekt met de arts hoe vaak deze waarden gemeten worden.

  Aanvullende diensten via het systeem kunnen zijn:

  • informatieve video’s over hartfalen
  • inzien eigen meetgegevens in overzichten
  • herinneringen om op tijd medicijnen in te nemen
  • adviezen voor een gezonde leefstijl
  • vragen stellen aan de cardioloog of verpleegkundige

  Beoordelen gegevens

  De ingevoerde waarden en antwoorden worden beoordeeld door de cardioloog of verpleegkundige voor hartfalen. Hij/zij houdt zo in de gaten of het goed gaat met de patiënt en krijgt een alarmmelding als de gezondheid verslechtert of als ingrijpen nodig is. Deze waarden geven de patiënt zelf ook inzicht in zijn of haar gezondheid.

  Sommige telemonitoringsystemen werken met een Medisch Service Center. Een team van verpleegkundigen houdt in de gaten of de patiënt het systeem goed gebruikt. Ze nemen contact op als ze merken dat bepaalde afspraken over meten en wegen niet nagekomen worden. Ze houden zich niet bezig met het medische beleid en de behandeling.

  Telemonitoring bij pacemaker of ICD

  Bij mensen met een pacemaker of ICD is het mogelijk om via telemonitoring de werking van de pacemaker of ICD te laten controleren. Een apparaatje stuurt vanaf huis gegevens door naar het ziekenhuis. Bij bijzonderheden krijgt de cardioloog of de pacemaker- of ICD-technicus een bericht.

  Het verschilt per patiënt welke gegevens doorgestuurd worden, bijvoorbeeld:

  • of de batterij nog vol genoeg is
  • of de draden goed functioneren
  • of het hartritme normaal is
  • of de therapie aanslaat

  Dhr. Bezemer met een ICD legt uit hoe telemonitoring op afstand bij hem werkt.

  Voor- en nadelen telemonitoring

  Voordelen van telemonitoring zijn, dat:

  • de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft
  • de patiënt zelf de meetgegevens kan inzien en informatie kan opzoeken over bijvoorbeeld voeding, bewegen en medicijnen
  • het tijd bespaart voor een ICD-technicus en/of cardioloog
  • medici in andere ziekenhuizen snel toegang hebben tot de gegevens van de patiënt
  • het begeleidende team snel signaleert dat de gezondheid van de patiënt verslechtert en indien nodig contact met hem opneemt
  • er systemen zijn die ook in het buitenland gecontroleerd kunnen worden

  Nadelen van telemonitoring zijn, dat:

  • de patiënt vaak minder persoonlijk contact heeft met de behandelaar
  • de patiënt moet leren omgaan met de nieuwe werkwijze

  Vergoeding telemonitoring

  Telemonitoring bij hartfalenpatiënten wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Zorgverzekeraars stellen wel als voorwaarden:

  • dat de patiënt toestemming moet hebben van de cardioloog, én
  • dat de cardioloog toezicht moet houden op de begeleiding

  Meer onderzoek naar hartfalen

  Hartfalen is een ernstige ziekte. Wetenschappers zoeken naar oplossingen om hartfalen eerder te herkennen en beter te behandelen.

  Bekijk alle onderzoeken

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn