> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Signalen herkennen

  Een hart- of vaatziekte slaat vaak onverwachts toe. Vaak is er onherstelbare schade aan het hart of de hersenen. Daarom is het belangrijk te weten welke signalen horen bij een hart- of vaatziekte.

  Sommige waarschuwingstekens bij hart- en vaatziekten zijn heel duidelijk. Zo wordt aanhoudende pijn op de borst meestal wel als een serieus signaal gezien. Maar er zijn ook vagere klachten die kunnen wijzen op een hart- of vaatziekte. Deze worden lang niet altijd herkend.

  Herkennen beroerte

  Bij een beroerte gaat het om een herseninfarct of een hersenbloeding. De verschijnselen zijn aan de buitenkant hetzelfde. Een beroerte ontstaat plotseling. Meestal zijn er geen duidelijke signalen vooraf geweest. De 3 belangrijkste signalen zijn: scheve mond, verwarde spraak en lamme arm.

  > Herken de signalen van een beroerte

  Hartkloppingen

  De meeste mensen hebben weleens hartkloppingen: het hart klopt heel snel of onregelmatig. Vaak zijn de hartkloppingen onschuldig. Maar als je er regelmatig last van hebt of je zorgen maakt, is het toch verstandig de klachten met je huisarts te bespreken. Het kan een hartritmestoornis zijn die behandeld moet worden.

  > Meer over hartkloppingen

  Hartoverslagen

  Iedereen voelt weleens dat zijn hart overslaat. Als het hart af en toe overslaat of op hol slaat is er meestal geen probleem. Maar als je er regelmatig last van hebt is het goed om het te laten controleren en bij de huisarts langs te gaan.

  > Meer over hartoverslagen

  Pijn op de borst

  Een drukkend, beklemmend gevoel of pijn op de borst kan komen door een zuurstoftekort in het hart. Deze vorm van pijn op de borst wordt angina pectoris genoemd. De meeste mensen met angina pectoris voelen die pijn alsof er iets zwaars op de borst drukt. De pijn kan uitstralen naar de hals, kaak, arm of schouder. Deze pijn treedt vooral op:

  • bij lichamelijke inspanning
  • bij stress of emoties
  • na een zware maaltijd
  • bij overgang van een warme ruimte naar de kou

  Bij rustig zitten of na een pilletje of spray (nitroglycerine) verdwijnt de pijn. Bij sommige mensen (vaker vrouwen) komen spasmen van de kransslagaders voor. Ook zij hebben pijn op de borst, maar niet als gevolg van inspanning. Dit heet ook wel Prinzmetal angina pectoris.

  > Meer over angina pectoris

  Pijn op de borst door andere hartziekte

  Bij pijn op de borst denken mensen al snel dat er iets mis is met hun hart. Maar het hoeft niet zo te zijn. Hieronder staan de verschillen tussen pijn op de borst bij angina pectoris, een hartinfarct of een andere hartaandoening. Ook zijn er verschillen in klachten tussen mannen en vrouwen.

  Pijn op de borst kan ook voorkomen bij andere hartziekten, bijvoorbeeld bij:

  • hartritmestoornissen
  • hartklepaandoeningen
  • ontsteking van het hartzakje (pericarditis) of de hartspier (myocarditis)
  • het herstel van een openhartoperatie
  • het Syndroom van Tietze: een onschuldige aandoening die een zeurende pijn in of achter het borstbeen veroorzaakt. De klachten ontstaan iets vaker bij vrouwen dan bij mannen

  Pijn op de borst niet afkomstig van het hart

  Veelvoorkomende oorzaken van pijn op de borst komen van andere organen of weefsels:

  • spieren en ribben: pijn bij drukken op de gevoelige plek of bij een bepaalde beweging. Dit komt meestal door een ongeluk, valpartij of overbelasting
  • spijsverteringsorganen: maagpijn, spasmen van de slokdarm of galstenen kunnen klachten van pijn op de borst geven
  • luchtwegen: longen, longontsteking, griep of forse verkoudheid kan een brandende pijn op de borst veroorzaken. Ook bij een klaplong of longembolie kan pijn op de borst ontstaan
  • rug: rugpijn kan uitstralen naar voren en zo ook borstpijn veroorzaken
  • ademhaling: hyperventilatie, stress en angst kunnen een benauwd, beklemmend gevoel op de borst veroorzaken

  De huisarts is de aangewezen persoon om deze klachten te onderzoeken, hartklachten uit te sluiten of je door te verwijzen.

  Signalen hartinfarct

  De pijn die optreedt bij een hartinfarct lijkt op die van angina pectoris, maar duurt langer en is erger. De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug en maagstreek. De patiënt voelt zich beroerd en de pijn kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.

  Let op Bel direct 112 als deze pijn in rust langer dan 5 minuten duurt.

  > Meer over hartinfarct en de signalen

  Vrouwen en hartklachten

  Vrouwen hebben vaker minder duidelijke signalen dan mannen. Daarnaast zijn klachten zoals vermoeidheid, hartkloppingen en overmatig zweten ook normale verschijnselen tijdens de overgang. Hierdoor wordt bij deze groep vrouwen de diagnose vaker gemist. Zowel de huisarts als de vrouwen zelf denken in eerste instantie niet aan hartklachten.

  > Meer over vrouwen en hart- en vaatziekten

  Bekijk de handige tips in deze video om het gesprek met de huisarts voor te bereiden bij vage klachten.

  Raadpleeg huisarts bij vage klachten

  Niet alle signalen bij hart- en vaatziekten zijn heel duidelijk. Er is een aantal vage klachten dat kan wijzen op een hart- of vaatziekte, zoals bijvoorbeeld:

  • aanhoudende vermoeidheid
  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek, rug of pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • misselijkheid en duizeligheid
  • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling

  Deze vage klachten komen iets vaker voor bij vrouwen. Maar voor zowel mannen als vrouwen geldt: raadpleeg bij deze signalen altijd je (huis)arts. Ook als je ze zelf niet erg verontrustend vindt.

  Handige tips bij bezoek aan huisarts

  Het helpt als je precies kunt vertellen waar en wanneer de klachten optreden:

  • heb je de klachten altijd of slechts af en toe?
  • heb je alleen bij inspanning klachten of ook in rust?
  • komt de pijn voor bij een bepaalde houding of beweging?

  Maak van tevoren een lijstje met alle vragen aan de arts en vraag gerust door als je niet begrijpt wat de arts zegt. De huisarts verwijst je indien nodig door voor nader onderzoek, zoals een hartfilmpje of -echo of een inspanningstest (fietstest).

  > Overzicht van medische onderzoeken bij hart- en vaatziekten

  Onderzoek naar eerder herkennen

  De Hartstichting wil dat hart- en vaatziekten en de voortekenen ervan in de toekomst nog eerder herkend worden. We financieren daarom onderzoek naar het beter herkennen van vage klachten en voortekenen, het eerder herkennen en in kaart brengen van erfelijke afwijkingen en onderzoek naar betere tests om hart- en vaatziekten vast te stellen of uit te sluiten.

  Meer over onderzoek

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over signalen

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  Bestel het gratis Beroerte-alarmpakket

  De Vrouwenhart Quiz

  De Vrouwenhart Quiz

  Signalen van een hartinfarct

  Signalen van een hartinfarct