Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

De enkel-arm-index is een maat om te bepalen of iemand vernauwingen heeft in de slagaders van de benen.

Bloeddruk vergelijken

Om de enkel-arm-index (EAI) te bepalen, wordt de bloeddruk van de enkels en de bovenarmen gemeten. De verhouding tussen de bovendruk in de onderbenen en de armen is de enkel-arm-index. Normaal is de bloeddruk in de slagader in de enkel vrijwel gelijk aan die in de arm. Bij een vernauwing in het been is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm.

Bepalen enkel-arm-index

De enkel-arm-index wordt gemeten in rust. Daarom is het belangrijk om 10 minuten voor het onderzoek aanwezig te zijn. Bij de start van het onderzoek vraagt de arts de patiënt 5 minuten plat te liggen.

De patiënt krijgt de manchetten van de bloeddrukmeter om de enkels en de armen. De arts brengt gel aan voor het contact met de transducer van een Dopplerapparaat. Een Dopplerapparaat gebruikt ultrageluidsgolven. Dit geluid kunnen mensen niet horen. Met de transducer zoekt de arts een slagader in de voet. Hij hoort de hartslag via het dopplerapparaat.

De manchet rond de enkels wordt opgepompt, totdat de arts de hartslag niet meer hoort. Als de manchet leegloopt, hoort hij de hartslag weer. De bloeddruk van dat moment is de bovendruk. Vervolgens bepaalt de arts de bloeddruk van de bovenarmen. Het onderzoek kan samengaan met een loopbandonderzoek om de enkel-arm-index bij inspanning te meten.

Is de enkel-arm-index lager dan 1?

Als de waarde onder de 1 is, is de bloeddruk in de enkel lager dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de EAI lager is dan 0,8, dan heb je vrijwel zeker een vernauwing in de slagader van het been. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen lager is dan 0,9.

Is de enkel-arm-index hoger dan 1?

De bloeddruk in de enkel is gelijk of hoger dan die in de arm. Als een eenmalige meting van de EAI hoger is dan 1,1, is een vernauwing in de slagader van het been vrijwel uitgesloten. Dit is ook het geval als het gemiddelde van 3 metingen hoger is dan 1,0.

Downloads

Stel je vraag aan de Infolijn

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn