> Naar content trash arrow-down-light menu paper stack mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Ventrikelfibrilleren

  Ventrikelfibrilleren of kamerfibrilleren is een ernstige hartritmestoornis. De hartkamers worden snel en chaotisch geprikkeld. Hierdoor trekken ze niet meer samen. Er wordt geen bloed meer rondgepompt en er ontstaat een hartstilstand.

  Wat is ventrikelfibrilleren?

  Bij een normaal hartritme verspreidt de prikkel zich vanuit de rechterboezem naar de kamers. Bij ventrikelfibrilleren bestaan er heel veel kleine elektrische stroompjes naast elkaar. Dit verstoort het verloop van de prikkel over de kamers. De kamer knijpt niet meer effectief samen. Het hart pompt geen bloed meer rond.

  > Meer over hartritme

  Als ventrikelfibrilleren ontstaat, stopt het hart met kloppen. Er is een hartstilstand. De hersenen krijgen geen bloed meer en iemand raakt na 10 seconden bewusteloos. Snelle reanimatie en het aansluiten van een AED kan dan een leven redden.

  > Meer over hartstilstand

  Word burgerhulpverlener

  Een burgerhulpverlener krijgt een oproep als iemand in de buurt een hartstilstand krijgt. Kun jij reanimeren? Meld je dan aan als burgerhulpverlener en red een leven in jouw buurt.

  Oorzaken ventrikelfibrilleren

  Oorzaken van ventrikelfibrilleren zijn onder andere:

  Diagnose stellen

  Om de oorzaak van het kamerfibrilleren te vinden kan de arts de volgende onderzoeken doen:

  Soms is de oorzaak duidelijk. Bijvoorbeeld als ventrikelfibrilleren kort na een hartinfarct optreedt. Dan zijn deze onderzoeken meestal niet nodig.

  Nico

  “Kamerfibrilleren is heel angstig, dat gun je niemand.”

  Lees mijn verhaal

  Behandeling ventrikelfibrilleren

  Ventrikelfibrilleren gaat nooit spontaan over. Er is een elektrische schok nodig met een defibrillator of AED. De schok kan het hart weer in het normale ritme krijgen. Na een succesvolle reanimatie is de behandeling erop gericht om ventrikelfibrilleren te voorkomen. De meest voorkomende behandelingen zijn:

  Bij ventrikelfibrilleren kort na een hartinfarct is de kans op herhaling klein. Behandeling is meestal niet nodig.

  Onderzoek naar hartritmestoornissen

  Wetenschappelijk onderzoek naar het eerder opsporen van gevaarlijke ritmestoornissen is nodig. Zo kunnen we ventrikelfibrilleren en een hartstilstand voorkomen.

  Meer over het onderzoek

  Downloads

  Vragen over dit onderwerp?

  Mail de Infolijn

  Bel 0900 3000 300 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13.00 uur)

  Lees meer over ventrikelfibrilleren

  Hogere overleving bij een hartstilstand

  Hogere overleving bij een hartstilstand

  ICD

  ICD