Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen. De gegevens die we verwerken tijdens je bezoek bevatten informatie over je gezondheid. Daarom hebben we toestemming nodig.

Meer over privacy en voorwaarden

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Boezemfibrilleren of atriumfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis, vooral bij oudere mensen. Bij boezemfibrilleren is de hartslag onregelmatig en meestal te hoog. Boezemfibrilleren is een ritmestoornis die niet levensbedreigend is, maar meestal wel behandeld moet worden. Dit om schade aan het hart te voorkomen.

Ontstaan boezemfibrilleren

Bij een normaal hartritme ontstaat een elektrische prikkel in de sinusknoop. Deze prikkel verspreidt zich daarna over de boezems. Bij boezemfibrilleren ontstaan de elektrische prikkels niet op één plek maar op diverse plaatsen in de boezems. Dit zorgt voor veel kleine elektrische stroompjes.

> Meer over hartritme

Normaal laat de AV-knoop elke prikkel vanuit de boezems door naar de kamers. Bij een aanbod van veel prikkels lukt dit niet. De AV-knoop laat bij boezemfibrilleren maar een deel van de prikkels door naar de kamers. Toch is meestal het ritme van de kamers ook te snel. Vaak meer dan 150 slagen per minuut. Dat is bijna 2 keer zo snel als normaal. Tijdens boezemfibrilleren trekken de kamers snel en onregelmatig samen.

Oorzaken boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren kan verschillende oorzaken hebben. Het kan het gevolg zijn van andere aandoeningen, zoals:

• hoge bloeddruk
    • diabetes
    • problemen met het hart: hartinfarct, hartfalen, hartspierziekte, hartklepziekte of een aangeboren hartaandoening
    • een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie)
    • een ontsteking (zoals een longontsteking)

Boezemfibrilleren komt vaker voor bij ouderen. Meer dan 18% van de 85-plussers heeft er last van. Ook komt het vaker voor bij ernstig overgewicht en bij mensen met apneu. Bij apneu stopt de ademhaling een aantal keer tijdens de slaap.

Factoren die aanval uitlokken

Verschillende factoren kunnen de kans op boezemfibrilleren verhogen of de ritmestoornis uitlokken:

• koorts
    • bloedarmoede
    • intensieve inspanning
    • stress

Ook voedingsmiddelen of medicijnen kunnen een aanval van boezemfibrilleren uitlokken:

• alcohol (fors gebruik in korte tijd)
    • koffie, cola
    • drugs (cocaïne, amfetaminen)
    • sommige medicijnen (onder andere luchtwegverwijders bij COPD en astma)

Symptomen bij boezemfibrilleren

Sommige mensen voelen dat het hartritme van slag is. Vooral de overgang van een normaal hartritme naar boezemfibrilleren is goed te merken. Klachten bij boezemfibrilleren zijn:

• een onregelmatige hartslag (fladderen)
    • hartbonken
    • transpireren
    • duizeligheid

Niet iedereen heeft evenveel last van boezemfibrilleren. Sommige mensen ervaren alleen een onprettig gevoel.

Diagnose stellen

Onderzoeken om boezemfibrilleren vast te stellen zijn onder andere:

Kees

“Als voormalig kweker én hartpatiënt ben ik erg blij dat de actie met de anthuriums zo'n groot succes is”

Lees mijn verhaal

Behandeling boezemfibrilleren

Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend. Boezemfibrilleren is wel zwaar voor het hart. Dit kan op den duur leiden tot hartfalen. Daarom is behandeling met medicijnen meestal nodig. Ook wanneer er weinig klachten zijn. Daarnaast verhoogt boezemfibrilleren het risico op stolsels in het hart. Die stolsels kunnen doorschieten naar de hersenen en een herseninfarct veroorzaken. Daarom worden vaak antistollingsmedicijnen voorgeschreven.

Mogelijke andere behandelingen zijn cardioversie of ablatie. Soms is er een andere oorzaak voor het boezemfibrilleren aanwezig, bijvoorbeeld een hartklepaandoening, of er zijn vernauwingen in de kransslagaders. Een behandeling hiervoor is dan ook vaak nodig.

Onderzoek naar hartritmestoornissen

Onderzoek naar hartritmestoornissen, vooral boezemfibrilleren, staat hoog op de onderzoeksagenda van de Hartstichting.

Meer over het onderzoek

Vragen over dit onderwerp?

Mail de Infolijn

Bel 0900 3000 300 (maandag t/m vrijdag van 9.00 - 13.00 uur)

Lees meer over boezemfibrilleren

Nieuwe app Heart For Heart helpt onderzoek naar boezemfibrilleren