Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Een AV-blok (atrioventriculair blok) is een hartritmestoornis die redelijk vaak voorkomt. Er gaat iets mis in de AV-knoop van het hart. Hierdoor vertraagt de hartslag.

  Wat is een AV-blok?

  Bij een normaal hartritme ontstaat er een elektrische prikkel in de sinusknoop in de rechterboezem. Van daaruit verspreidt de prikkel zich over beide boezems richting de AV-knoop. Hier wordt de prikkel kortdurend vastgehouden. Daarna verspreidt de prikkel zich over de hartkamers. Bij een AV-blok houdt de AV-knoop de elektrische prikkel langer vast dan normaal. Het hartritme wordt vertraagd.

  > Meer over een normaal hartritme

  Soorten

  Eerstegraads AV-blok

  Het eerstegraads AV-blok is de lichtste vorm van het AV-blok. Dit is meestal onschuldig. Bij een eerstegraads AV-blok geeft de AV-knoop de elektrische prikkel te langzaam door. Vaak komt dit voor op oudere leeftijd. Maar een eerstegraads AV-blok komt ook voor bij goed getrainde sporters, tieners en jongvolwassenen.

  Een eerstegraads AV-blok kan geleidelijk overgaan in een tweede- of derdegraads AV-blok.

  Tweedegraads AV-blok

  Bij een tweedegraads AV-blok is de AV-knoop geblokkeerd. De AV-knoop geeft de prikkel wisselend door aan de kamers. Een tweedegraads AV-blok komt vaak voor na een hartinfarct. Daarna gaat het meestal vanzelf weer over. Varianten van een tweedegraads AV-blok zijn:

  Mobitz-type-I-blok of Wenkebach-blok

  Een Mobitz-type-I-blok is het meest voorkomende type van het tweedegraads blok. In een serie van een aantal hartslagen ontbreekt eenmaal de samentrekking van de kamers.

  Mobitz-type-II-blok of non-Wenckebach-blok

  Bij een Mobitz-type-II-blok bereikt een groter deel van de prikkels de hartkamers niet.

  Derdegraads AV-blok

  Bij een derdegraads AV-blok geeft de AV-knoop de prikkel helemaal niet door naar de kamers. Dit wordt daarom ook wel een totaalblok genoemd. Meestal komt er een vervangend ritme op gang. Dit ritme is trager dan normaal. Hierdoor kunnen klachten ontstaan, zoals duizeligheid en neiging tot flauwvallen.

  Prof. dr. Isabelle van Gelder, cardioloog

  “Prachtig om te zien hoe onderzoek de zorg voor patiënten met boezemfibrilleren echt verbetert”

  Lees het verhaal

  Oorzaken

  Veelvoorkomende oorzaken van een AV-blok zijn:

  • ouderdom
  • bijwerkingen van medicijnen tegen hartritmestoornissen

  Soms wordt de AV-knoop beschadigd tijdens een:

  • acuut hartinfarct
  • hartklepoperatie, waarbij in de buurt van de AV-knoop hechtingen zijn aangebracht
  • behandeling van een ritmestoornis in de buurt van de AV-knoop

  Symptomen

  De symptomen die voorkomen bij een AV-blok verschillen per soort:

  • eerstegraads AV-blok: zelden klachten
  • tweedegraads AV-blok (Mobitz type-I): meestal weinig klachten, maar duizeligheid en de neiging tot flauwvallen kan voorkomen
  • tweedegraads AV-blok (Mobitz-type-II): niet altijd klachten, maar duizeligheid en neiging tot flauwvallen kan voorkomen. Bij een ernstige vorm kun je snel moe zijn of last hebben van pijn op de borst bij inspanning
  • derdegraads AV-blok: bij deze vorm komen extreme moeheid, duizeligheid, kortademigheid, pijn op de borst, trage hartslag en (neiging tot) flauwvallen voor.

  De verschillende vormen van een AV-blok zijn te zien op een hartfilmpje (ECG).

  Gids Hartritme

  Lees alles over je hartslag en welke hartritmestoornissen er zijn. En kom meer te weten over hartkloppingen, overslagen of een hoge of lage hartslag. 

  Ga naar de Gids

  Behandeling AV-blok

  De behandeling is afhankelijk van hoe ernstig het AV-blok is. Soms is alleen regelmatige controle nodig. Bij een derdegraads AV-blok is het hartritme te traag. Dan is een pacemaker nodig. Dit geldt vaak ook voor een Mobitz-type-II. Het risico bestaat dat dit overgaat in een volledig AV-blok.

  > Meer over behandeling van ritmestoornissen

  Onderzoek Hartstichting

  Hartritmestoornissen worden lang niet altijd op tijd herkend, en dat kan levensbedreigende gevolgen hebben. Met onderzoek willen we deze eerder op het spoor komen en beter behandelen.

  Bekijk alle onderzoeken

  Downloads

  Stel je vraag aan de Infolijn

  Lees meer over hartritmestoornissen

  Soorten hartritmestoornissen

  Soorten hartritmestoornissen

  Diagnose ritmestoornissen

  Diagnose ritmestoornissen

  Wat is een ritmestoornis?

  Wat is een ritmestoornis?