Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Leven met hartfalen is vaak niet makkelijk. Veel dingen die vanzelfsprekend waren, zijn dat niet meer. Dit heeft ook impact op jou, als partner of familielid. Als naaste kun je veel betekenen voor iemand bij het omgaan met hartfalen. Maar misschien heb jij ook wel wat hulp nodig.

  Elkaar steunen

  Hartfalen is een aandoening die behoorlijke aanpassingen vraagt in het dagelijks leven. Iemand moet er rekening mee houden dat hij of zij sneller moe is. Als naaste kan je iemand zoveel mogelijk helpen en ondersteunen. Maar ook jij moet wennen aan alle veranderingen. Praat daarover met elkaar of schakel hulp in van professionals.

  Tips en adviezen

  Praten met naasten

  De mensen om je heen kunnen zich soms moeilijk voorstellen hoe het is als je naaste ziek is. Via Harteraad kom je in contact met andere naasten. 

  > Naasten in beeld

  Professionele begeleiding

  De klachten bij hartfalen zijn wisselend: de ene dag voelt iemand zich beter dan de andere. Dat kan onzekerheid met zich meebrengen. Ook voor jou is het niet altijd gemakkelijk om hiermee om te gaan of om activiteiten te plannen. Het helpt om goede begeleiding te krijgen. Zo leert de patiënt waar zijn grenzen liggen. En ontdekken jullie samen wat er juist nog wel kan. 

  Welke professionals kunnen helpen?

  Hartfalenverpleegkundige: 

  • beantwoordt jullie vragen over medicijnen of dieet
  • controleert het gewicht en de bloeddruk 
  • signaleert als de klachten erger worden en stuurt de behandeling op tijd bij 

  Diëtist:  Een diëtist helpt de patiënt om zijn eet- en drinkgewoonten aan te passen en geeft tips om goed op de hoeveelheid vocht en zout te letten.  

  > Meer gezond leven bij hartfalen

  Maatschappelijk werker: Soms is het voor een patiënt moeilijk te accepteren dat hij hartfalen heeft. Iemand weet dan niet hoe hij met de nieuwe situatie en emoties om moet gaan. Een maatschappelijk werker of psycholoog helpt hierbij. Dit is zinvol voor een patiënt, maar ook voor jou als naaste. Vraag er gerust naar in het ziekenhuis of bij de huisarts als je deze steun nodig denkt te hebben. 

  > Meer over emoties bij hartfalen

  Logopedist: Sommige mensen krijgen door hun kortademigheid praat- of spraakproblemen. Heeft jouw naaste hier last van? Vraag dan hulp van een logopedist. Hier kan hij leren om met weinig lucht toch duidelijk, verstaanbaar en met minder moeite te spreken.

  Vooruitzichten bij hartfalen

  Hartfalen is vaak niet te genezen. Het verloop van hartfalen varieert van persoon tot persoon. Dit hangt onder andere af van zijn leeftijd, de ernst en oorzaak van het hartfalen en of iemand nog meer aandoeningen heeft. Bij veel patiënten blijven de klachten maanden of jaren stabiel voordat deze verergeren. Maar iemand kan ook snel verslechteren, bijvoorbeeld na het doormaken van een hartinfarct of bijvoorbeeld een longinfectie.

  Als het niet meer gaat

  Het verloop van hartfalen is niet goed te voorspellen. Meestal worden de klachten steeds erger.  Bespreek met elkaar en de arts wat er nodig is als iemand nog ernstiger ziek wordt. Hoe wil hij dan verzorgd worden en wat voor wensen zijn er nog meer? 

  Je rol als mantelzorger

  Als je als partner, familie of vriend voor iemand zorgt die ziek is, dan heet dat mantelzorg. Zeker als je naaste steeds zieker wordt, is deze rol heel belangrijk. 

  Bespreek op tijd met elkaar: 

  • kun jij als mantelzorger genoeg zorg geven?
  • is het verantwoord om met deze zorg thuis te blijven wonen of is een andere woonvorm wenselijk?
  • is er (meer) professionele hulp nodig?

  Bespreek wat er mogelijk is met de behandelend arts, hartfalenverpleegkundige of thuiszorg. Tegen de tijd dat er echt maatregelen nodig zijn, kun je snel (meer) professionele hulp inschakelen. Zo blijft het voor iedereen prettig.

  > Meer over mantelzorg op Mezzo.nl

  Laatste wensen vastleggen

  Het is misschien moeilijk om met je naaste zijn wensen voor de laatste fase te bespreken. Maar dit is wel belangrijk. 

  Bespreek bijvoorbeeld:

  • waar wil jouw naaste tijdens de laatste levensfase verblijven?
  • hoe wil hij verzorgd worden en is een behandeling om het leven te verlengen bespreekbaar?
  • wil je naaste gereanimeerd worden?
  • bij een ICD of pacemaker: wanneer moeten bepaalde functies uitgezet worden?
  • willen jullie psychische hulp of ondersteuning vanuit jullie geloof?

  Bespreek jullie wensen ook met de cardioloog, hartfalenverpleegkundige of de huisarts. En leg de gemaakte afspraken vast. Zo weet iedereen ervan.

  > Meer lezen op heartfailurematters.nl

  Klachten verminderen in de laatste fase

  In de laatste fase nemen de lichamelijke klachten vaak toe. De arts bepaalt of het aanpassen van medicijnen nodig is. Soms schrijft hij in deze fase morfine voor om pijn te verminderen en is er extra zuurstof nodig om verlichting te geven bij kortademigheid.

  Als het einde in zicht komt kan je naaste, maar ook jijzelf last krijgen van angst of somberheid. Het is belangrijk om deze gevoelens met elkaar en eventueel ook de (huis)arts te bespreken. Als het nodig is, kunnen jullie hiervoor professionele begeleiding aanvragen. Je kunt hierbij denken aan gesprekken met een maatschappelijk werker, psycholoog, of geestelijk verzorger. Soms kunnen ook medicijnen deze klachten (tijdelijk) verminderen.

   

  Vragen over hartfalen?

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is

  Meer in de Gids Hartfalen
  • Wat is hartfalen?

  • Oorzaken hartfalen

  • Diagnose hartfalen

  • Behandeling hartfalen

  • Leven met hartfalen

  ;