Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Tips voor het dagelijks leven

Je naaste kan misschien niet alles meer en soms gaan dingen anders dan jullie gewend zijn. Hartfalen heeft daarom ook veel invloed op jou als partner, familielid, vriend of kennis. Lees de tips voor het dagelijkse leven.

Op het werk

Bij een goede behandeling van hartfalen kan iemand meestal gewoon blijven werken. Dit is wel afhankelijk van de ernst van het hartfalen en het soort werk. Stimuleer je naaste om problemen met werken te bespreken met de bedrijfsarts. Soms is het beter om minder uur te werken, de uren anders te verdelen of het werk aan te passen. Het is goed dat jouw naaste hierover praat met de arts, bedrijfsarts en/of werkgever.

Samen erop uit

Iemand met hartfalen kan niet meer zomaar alles eten en drinken. Misschien gingen jullie vaak samen (uit)eten en is dat nu lastiger. Kijk samen naar de mogelijkheden, wat kan nog wel? Of zoek samen naar een nieuwe activiteit.

Stem jullie reisplannen af op de mogelijkheden van jouw naaste. Bij licht hartfalen kan iemand vaak alles gewoon doen. Bij ernstig hartfalen zijn de mogelijkheden beperkter. Bespreek bij twijfel de vakantieplannen (samen) met de huisarts of cardioloog.

Vliegen is meestal geen probleem. Verblijf op hoogte (boven de 1500 meter) en in warme en vochtige gebieden wordt afgeraden. Overleg altijd met de cardioloog als jullie daar toch heen willen. Zeker als iemand ondanks medicijnen nog lichte klachten heeft.

Autorijden

Mag iemand met hartfalen autorijden? Dat hangt af van hoe ernstig het hartfalen is. Bij ernstig hartfalen mag dat niet meer. Bij licht hartfalen hangt het af van het soort rijbewijs dat iemand heeft. Voor beroepschauffeurs gelden strengere regels dan voor privéchauffeurs.

Het CBR bepaalt wie geschikt is om auto te rijden. Hiervoor vult de patiënt een gezondheidsverklaring in. Als één of meerdere vragen met 'ja' zijn beantwoord, is een rijbewijskeuring door een arts nodig. Meestal mag je die zelf kiezen en is dit de eigen huisarts of cardioloog. De arts vult de gezondheidsverklaring aan en stuurt deze naar het CBR.

Wat zijn de regels als je een ICD hebt?

Heb je een ICD? Dan gelden er speciale regels. De Stichting ICD dragers Nederland (STIN) heeft hierover uitgebreide informatie.

> Meer lezen op de website van de STIN

Beter slapen

Als je partner ‘s nachts last heeft van aanvallen van ademnood en hoesten (prikkelhoest), dan kan het helpen om op meerdere kussens te liggen. Het hoofd ligt dan wat hoger, waardoor hoestaanvallen kunnen verminderen.

Tip! De thuiszorg heeft handige hulpmiddelen, zoals een bed met een verstelbaar hoofdeinde. Zo kan iemand bij benauwdheid meer overeind zitten.

Medicijnen innemen

Vergeet je naaste weleens om zijn medicijnen op tijd in te nemen? Zoek dan naar praktische hulpmiddelen die hem eraan herinneren.

Hulpmiddelen

• Een eenvoudige medicijndoos om de medicijnen over de week te verdelen
    • Een medicijndoos met een alarm of met een verdeler die op het juiste moment een zakje pillen in de juiste dosis afgeeft
    • Een medicijnenapp die met geluid of een trilling aangeeft als het tijd is om de medicijnen in te nemen.

Vraag bij de apotheek of hartfalenverpleegkundige naar de mogelijkheden.

Terug naar leven met hartfalen

Vragen over hartfalen?

• Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
    • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is