Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Met hartfalen moet je leren leven. Je bent bijvoorbeeld sneller moe en kunt niet meer zomaar alles eten en drinken. Lees de tips voor het dagelijks leven, een gezonde leefstijl en het omgaan met emoties.

  Steun van mensen om je heen

  Bij hartfalen is steun van je partner, familie en vrienden belangrijk. Ze kunnen je helpen met aanpassingen in je leefstijl of met je meegaan naar je arts. Heb je even geen behoefte aan hulp? Geef dat dan ook aan.

  Praten met andere patiënten

  De mensen om je heen kunnen zich soms moeilijk voorstellen hoe jij je voelt. Daarom kan het fijn zijn om te praten met iemand die ook hartfalen heeft. Via Harteraad kom je met mensen in contact die weten hoe het is om te leven met hartfalen. 

  > Ontmoet andere patiënten via Harteraad.nl 

  Tip! Hartfalen heeft ook invloed op jouw naasten. Ook zij moeten wennen aan de veranderingen in jouw leven. Praat daarover met elkaar.

  Tips en adviezen

  Professionele begeleiding

  Je klachten zijn wisselend: de ene dag gaat het beter dan de andere. Dat kan onzekerheid met zich meebrengen. Gelukkig sta je er meestal niet alleen voor. Het helpt om goede begeleiding te krijgen. Zo leer je je grenzen kennen en ontdek je vooral wat je allemaal nog wél kunt.

  Welke professionals kan ik inschakelen?

  Hartfalenverpleegkundige

  De hartfalenverpleegkundige: 

  • beantwoordt je vragen over medicijnen of dieet
  • controleert je gewicht en bloeddruk
  • signaleert als je klachten erger worden en stuurt de behandeling op tijd bij 

  Diëtist

  Een diëtist helpt je bij het aanpassen van je eet- en drinkgewoonten en geeft je tips bij om zo min mogelijk zout binnen te krijgen. 

  > Meer over gezond leven bij hartfalen

  Maatschappelijk werker 

  Soms is het moeilijk te accepteren dat je hartfalen hebt of weet je niet hoe je met de nieuwe situatie moet omgaan. Een maatschappelijk werker of psycholoog helpt je hierbij. Vraag hiernaar in het ziekenhuis of bij je huisarts. 

  > Meer over omgaan met emoties bij hartfalen

  Logopedist

  Sommige mensen krijgen door hun kortademigheid praat- of spraakproblemen. Heb je hier last van? Vraag dan hulp van een logopedist om met weinig lucht toch duidelijk, verstaanbaar en met minder moeite te spreken.

  Als het niet meer gaat

  Het verloop van hartfalen is niet goed te voorspellen. Meestal worden de klachten steeds erger.  Bespreek met je arts en je omgeving wat er nodig is als je nog ernstiger ziek wordt. Hoe wil je dan verzorgd worden en wat zijn jouw wensen? 

  Verzorging door naasten (mantelzorg)

  Als familie of vrienden voor jou zorgen, dan heet dat mantelzorg. Mantelzorgers zijn heel belangrijk als het hartfalen steeds erger wordt. 

  Bespreek dan met hen: 

  • kunnen zij jou genoeg zorg geven?
  • is het verantwoord om met deze zorg thuis te blijven wonen of is een andere woonvorm wenselijk?
  • is er (meer) professionele hulp nodig?

  Bespreek wat er mogelijk is met de behandelend arts, hartfalenverpleegkundige of thuiszorg. Tegen de tijd dat er echt maatregelen nodig zijn, kun je snel (meer) professionele hulp inschakelen. Zo blijft het voor iedereen prettig.

  > Meer over mantelzorg op Mezzo.nl

  Laatste wensen vastleggen

  Als je weet dat het einde in zicht komt, dan is het verstandig om na te denken over jouw laatste wensen.

  Bespreek met je naasten over je wensen, en denk bijvoorbeeld aan:

  • waar wil je wonen tijdens de laatste levensfase?
  • wat zijn jouw wensen over de behandeling en zorg in de laatste fase: wil je bijvoorbeeld een behandeling om je leven te verlengen?
  • wil je gereanimeerd worden?
  • bij een ICD of pacemaker: wanneer wil je dat bepaalde functies van ICD of pacemaker uitgezet worden?
  • wil je psychische hulp of ondersteuning vanuit je geloof?

  Bespreek jouw wensen met je naasten, je cardioloog, hartfalenverpleegkundige of de huisarts. Leg de gemaakte afspraken vast. Dit kan best lastig zijn, maar zo weet iedereen in je omgeving ervan en is er meer begrip voor elkaar. 

  > Meer lezen op heartfailurematters.nl

  Klachten verminderen in de laatste fase

  In de laatste fase nemen de lichamelijke klachten vaak toe. De arts bepaalt of het aanpassen van medicijnen nodig is. Soms schrijft hij in deze fase morfine voor om pijn te verminderen en is er extra zuurstof nodig om verlichting te geven bij kortademigheid.

  Als het einde in zicht komt, kun je last krijgen van angst of somberheid. Het is belangrijk om deze gevoelens met je naaste en je arts te bespreken. Als het nodig is, krijg je hiervoor professionele begeleiding. Je kunt hierbij denken aan gesprekken met een maatschappelijk werker, psycholoog, of geestelijk verzorger.  Er bestaan ook medicijnen die deze klachten kunnen verminderen.
   

  Vragen over hartfalen?

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is

  Meer in de Gids Hartfalen
  • Wat is hartfalen?

  • Klachten bij hartfalen

  • Diagnose hartfalen

  • Behandeling hartfalen

  • Leven met hartfalen

  ;