Hartfalen: veel mensen weten niet dat ze het hebben

Hartfalen komt veel voor, vooral bij mensen boven de 60 jaar. Met de test van de Hartstichting kom je erachter of het verstandig is om met je klachten naar de huisarts te gaan.

Bij hartfalen pompt het hart niet genoeg bloed rond. Dat geeft klachten als kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden. Vaak wordt de ziekte pas laat herkend. Dit terwijl op tijd behandelen belangrijk is. Dan is de kans groot dat je je snel weer fitter voelt.

Naar schatting 255.000 mensen weten niet dat ze hartfalen hebben

Waarom worden de klachten niet herkend?

Bij klachten die horen bij hartfalen denken mensen vaak niet dat ze van hun hart komen. Dit zijn de 3 meest voorkomende redenen.

​1. Het komt vast door stress of mijn leeftijd

Als je sneller buiten adem bent of minder energie hebt, denk je niet direct aan hartfalen. Je vermoedt misschien dat dit komt doordat je een dagje ouder wordt of veel stress hebt. Dat zou kunnen, maar het is wel goed om naar je huisarts te gaan als de klachten niet overgaan of erger worden.

2. Ik merkte de verandering niet op

Hartfalen ontstaat langzaam. In het begin werkt het hart nog redelijk goed en krijg je vooral klachten bij inspanning. Later ontstaan die ook in rust. Omdat het hart langzaam minder goed werkt, heb je het niet zo snel door.

3. Ik dacht dat mijn klachten door een andere aandoening kwamen

​De klachten bij hartfalen zijn niet heel typisch. Zo komt vermoeidheid bij veel ziekten voor. Daarnaast hebben mensen met hartfalen vaak ook nog andere aandoeningen, zoals een andere hartziekte, een longziekte, een nierziekte of diabetes. Dan denk je al gauw dat je klachten daarmee te maken hebben. Als je als longpatiënt sneller kortademig wordt, denk je eerst aan je longen en minder snel aan je hart. Ook voor artsen is hartfalen soms lastig te herkennen.

Met mijn klachten naar de huisarts?

Doe de test en ontdek snel of het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

Doe de test

Hoe merk ik de klachten op?

Bij hartfalen werkt je hart minder goed. ​De meest voorkomende klachten zijn kortademigheid, vermoeidheid en vocht vasthouden.

Hoe merk ik dat ik kortademig ben?

Kortademigheid ontstaat meestal bij inspanning. Je bent sneller buiten adem:

• Je kunt niet meer in één keer meerdere trappen oplopen. Je voelt je benauwd of hebt het gevoel dat je te weinig lucht krijgt en even moet stoppen. Je kiest misschien ook sneller de lift dan de trap.
  • Je neemt steeds vaker de auto in plaats van de fiets voor bijvoorbeeld de boodschappen.
  • Je merkt dat je sneller buiten adem bent als je bijvoorbeeld naar de trein rent.

Hoe merk ik dat ik sneller moe ben?

Iedereen is wel eens moe. Maar het kan helpen om jezelf te vergelijken met leeftijdsgenoten. En vergelijk het ook met zo'n 3 maanden geleden:

• Je merkt dat je nu minder snel meekomt op de fiets als je met anderen ergens heen fietst.
  • Je moet vaker even gaan zitten als je je inspant.
  • Je bent nu eerder moe en wil graag een dutje doen overdag.

Hoe merk ik dat ik vocht vasthoud?

Enkele voorbeelden hoe je kunt merken dat je vocht vasthoudt:

• Je hebt dikke enkels en voeten: je ziet een duidelijke afdruk van de rand van je sok als je deze uit doet.
  • Je moet ’s nachts 2 of meer keer plassen.
  • Je slaapt onrustig en wil wat meer rechtop slapen met bijvoorbeeld meer kussens.

Wanneer naar de huisarts?

Het is heel begrijpelijk dat mensen hun bezoek aan de huisarts vaak uitstellen. Het kan lastig zijn om iets vagere klachten te bespreken of zelf te vragen of de klachten door het hart kunnen komen. Toch is het belangrijk dat wel te doen.

Daarom helpen we je graag meer inzicht te krijgen in de klachten. Vul hieronder de test in en je ontvangt direct een advies of het slim is om langs je huisarts te gaan.

Met mijn klachten naar de huisarts?

Doe de test en ontdek snel of het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

Doe de test

Wat kan ik verwachten bij de huisarts?

geen foto

Eenvoudig onderzoek

Met een eenvoudig onderzoek kan de huisarts testen of je klachten door hartfalen kunnen komen. Dit gebeurt door onderzoek op bepaalde stofjes in je bloed en een hartfilmpje.

geen foto

Snel fitter

Hoe eerder behandeling van hartfalen begint, hoe beter. Met een goede behandeling verminderen de klachten. Hierdoor voel je je beter en heb je meer energie om dingen te ondernemen.

Meer over hartfalen

Klachten bij hartfalen