Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

Meer over privacy en voorwaarden.

Mijn Gids?

Klik nu hier om deze pagina
    in je Gids te bewaren.

Hartfalen gaat meestal niet meer over. Wel kun je met medicijnen of een behandeling de klachten verminderen. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk.

Oorzaak aanpakken

Vaak is een andere hartziekte of aandoening de oorzaak van hartfalen. Dan kan het behandelen daarvan je klachten verminderen en ervoor zorgen dat het hartfalen niet erger wordt.

Mogelijke behandelingen voor oorzaken zijn:

Wat je zelf kunt doen

Door gezond te leven vergroot je de kans op succes van de behandeling. Rook niet, beweeg voldoende, eet gezond en leer goed omgaan met spanningen.

Gezond leven bij hartfalen

Minder vocht vasthouden

Als je vocht vasthoudt moet je hart harder werken. Dat wil je bij hartfalen juist voorkomen. Houd je daarom aan de adviezen voor inname van vocht en zout. En houd je gewicht goed in de gaten. Kom je in 3 dagen meer dan 2 kilo aan? Dan houd je waarschijnlijk vocht vast.

Medicijnen bij hartfalen

Bij hartfalen krijg je altijd medicijnen. Welke en hoeveel medicijnen dit precies zijn, verschilt per persoon. Het hangt af van de knijpkracht van je hart, of je vocht vasthoudt en of je nog andere aandoeningen hebt.

De medicijnen verbeteren de pompfunctie van het hart en zorgen er voor dat het minder hard hoeft te werken. Meestal krijg je een combinatie van medicijnen. Het is belangrijk dat je die volgens voorschrift inneemt.

> Meer over medicijnen bij hartfalen

Tip! Helpen de medicijnen of het aanpassen van de leefstijl niet genoeg? Of heb je last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met je arts of hartfalenverpleegkundige.

Onderzoek naar nieuwe medicijnen

Paula da Costa Martins doet onderzoek naar hartfalen door een stijve hartspier. Deze vorm is tot nu toe nog niet goed te behandelen met medicijnen.

Meer lezen

Andere behandelingen

Soms zijn andere behandelingen mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een speciale pacemaker of ICD krijgen. In zeldzame gevallen zijn stamceltherapie, een steunhart of harttransplantatie een (tijdelijke) oplossing.

ICD bij ritmestoornissen

Soms ontstaan er door hartfalen gevaarlijke hartritmestoornissen. Een ICD kan ingrijpen als deze zich voordoen. Je kunt een ICD krijgen als je al eens een hartstilstand hebt gehad of je veel last hebt van ritmestoornissen

> Meer over een ICD

Speciale ICD of pacemaker (CRT)

Bij sommige mensen met hartfalen trekken de hartkamers niet meer tegelijk samen. Een speciale pacemaker of ICD laat beide hartkamers weer tegelijk samentrekken. Deze behandeling heet cardiale resynchronisatietherapie (CRT).

> Meer over CRT

Steunhart

Een steunhart is een mechanische pomp. Deze ondersteunt de functie van het hart, meestal van de linkerkamer. Een steunhart kan ook een overbrugging naar een harttransplantatie zijn.

> Meer over het steunhart

Harttransplantatie

Een harttransplantatie is een laatste oplossing. Maar weinig mensen met hartfalen komen hiervoor in aanmerking. Er komen weinig donorharten beschikbaar en de risico’s van een transplantatie zijn groot.

> Meer over een harttransplantatie

Professionele begeleiding

Hartfalen is vaak niet te genezen. Het is niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan. Professionele begeleiding kan je hierbij helpen.

Hartfalenverpleegkundige

De meeste ziekenhuizen hebben een hartfalenpoli. Die is helemaal gericht op de zorg voor hartfalenpatiënten.

Een hartfalenverpleegkundige:

• beantwoordt vragen over medicijnen of dieet
    • controleert gewicht en bloeddruk
    • signaleert verergering van de klachten
    • stuurt de behandeling op tijd bij

Heb je geen hartfalenverpleegkundige? Vraag dan in het ziekenhuis naar de mogelijkheden voor begeleiding.

Hartrevalidatie

Hartrevalidatie richt zich op voldoende bewegen, gezond eten, gezond gewicht, minder stress en medicijngebruik. Het helpt om je dagelijks leven weer zo goed mogelijk op te pakken. Daarnaast is er aandacht voor het leren omgaan met beperkingen. Informeer bij de arts of verpleegkundige naar hartrevalidatie bij jou in de buurt.

> Meer over hartrevalidatie

Telemonitoring

Met telemonitoring kan je arts of hartfalenverpleegkundige jouw medische situatie op afstand beoordelen en je begeleiden.

Bij telemonitoring:

• geeft je arts of verpleegkundige aan wat een patiënt (dagelijks) moet meten, zoals het gewicht en eventuele andere waarden.
    • worden je meetgegevens via een speciaal kastje naar het ziekenhuis verstuurd, waar ze de waarden controleren
    • neemt een zorgverlener indien nodig contact op om de behandeling aan te passen

Voordelen:

• je arts of hartfalenverpleegkundige signaleert op tijd als er iets mis is, wat een opname in het ziekenhuis kan voorkomen
    • je hoeft minder vaak naar het ziekenhuis

Telemonitoring is niet in elk ziekenhuis mogelijk. Vraag ernaar bij je arts of hartfalenverpleegkundige.

> Meer over telemonitoring

Vragen over hartfalen?

• Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
    • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is

Meer in de Gids Hartfalen
    • Wat is hartfalen?

• Klachten bij hartfalen

• Diagnose hartfalen

• Behandeling hartfalen

• Leven met hartfalen

Nieuwsbrief Hartstichting

Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

;