Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Hartfalen gaat meestal niet meer over. Wel kun je met medicijnen of een behandeling de klachten verminderen. Daarnaast is een gezonde leefstijl belangrijk.

  Oorzaak aanpakken

  Vaak is een andere hartziekte of aandoening de oorzaak van hartfalen. Dan kan het behandelen daarvan je klachten verminderen en ervoor zorgen dat het hartfalen niet erger wordt.

  Mogelijke behandelingen voor oorzaken zijn:

  Wat je zelf kunt doen

  Wat je zelf kunt doen

  Door gezond te leven vergroot je de kans op succes van de behandeling. Rook niet, beweeg voldoende, eet gezond en leer goed omgaan met spanningen. 

  Gezond leven bij hartfalen

  Minder vocht vasthouden

  Als je vocht vasthoudt moet je hart harder werken. Dat wil je bij hartfalen juist voorkomen. Houd je daarom aan de adviezen voor inname van vocht en zout. En houd je gewicht goed in de gaten. Kom je in 3 dagen meer dan 2 kilo aan? Dan houd je waarschijnlijk vocht vast.

  Medicijnen bij hartfalen

  Bij hartfalen krijg je altijd medicijnen. Welke en hoeveel medicijnen dit precies zijn, verschilt per persoon. Het hangt af van de knijpkracht van je hart, of je vocht vasthoudt en of je nog andere aandoeningen hebt.

  De medicijnen verbeteren de pompfunctie van het hart en zorgen er voor dat het minder hard hoeft te werken. Meestal krijg je een combinatie van medicijnen. Het is belangrijk dat je die volgens voorschrift inneemt. 

  > Meer over medicijnen bij hartfalen

  Tip! Helpen de medicijnen of het aanpassen van de leefstijl niet genoeg? Of heb je last van bijwerkingen? Bespreek dit dan met je arts of hartfalenverpleegkundige.

  Onderzoek naar nieuwe medicijnen

  Paula da Costa Martins doet onderzoek naar hartfalen door een stijve hartspier. Deze vorm is tot nu toe nog niet goed te behandelen met medicijnen.

  Meer lezen

  Andere behandelingen

  Soms zijn andere behandelingen mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een speciale pacemaker of ICD krijgen. In zeldzame gevallen zijn stamceltherapie, een steunhart of harttransplantatie een (tijdelijke) oplossing.

  ICD bij ritmestoornissen

  Soms ontstaan er door hartfalen gevaarlijke hartritmestoornissen. Een ICD kan ingrijpen als deze zich voordoen. Je kunt een ICD krijgen als je al eens een hartstilstand hebt gehad of je veel last hebt van ritmestoornissen

  > Meer over een ICD

  Speciale ICD of pacemaker (CRT)

  Bij sommige mensen met hartfalen trekken de hartkamers niet meer tegelijk samen. Een speciale pacemaker of ICD laat beide hartkamers weer tegelijk samentrekken. Deze behandeling heet cardiale resynchronisatietherapie (CRT).

  > Meer over CRT

  Steunhart

  Een steunhart is een mechanische pomp. Deze ondersteunt de functie van het hart, meestal van de linkerkamer. Een steunhart kan ook een overbrugging naar een harttransplantatie zijn.

  > Meer over het steunhart

  Harttransplantatie

  Een harttransplantatie is een laatste oplossing. Maar weinig mensen met hartfalen komen hiervoor in aanmerking. Er komen weinig donorharten beschikbaar en de risico’s van een transplantatie zijn groot.

  > Meer over een harttransplantatie

  Professionele begeleiding

  Hartfalen is vaak niet te genezen. Het is niet altijd makkelijk om hiermee om te gaan. Professionele begeleiding kan je hierbij helpen.

  Hartfalenverpleegkundige

  De meeste ziekenhuizen hebben een hartfalenpoli. Die is helemaal gericht op de zorg voor hartfalenpatiënten.

  Een hartfalenverpleegkundige:

  • beantwoordt vragen over medicijnen of dieet
  • controleert gewicht en bloeddruk
  • signaleert verergering van de klachten
  • stuurt de behandeling op tijd bij

  Heb je geen hartfalenverpleegkundige? Vraag dan in het ziekenhuis naar de mogelijkheden voor begeleiding.

  Hartrevalidatie

  Hartrevalidatie richt zich op voldoende bewegen, gezond eten, gezond gewicht, minder stress en medicijngebruik. Het helpt om je dagelijks leven weer zo goed mogelijk op te pakken. Daarnaast is er aandacht voor het leren omgaan met beperkingen. Informeer bij de arts of verpleegkundige naar hartrevalidatie bij jou in de buurt.

  > Meer over hartrevalidatie


   

  Telemonitoring

  Met telemonitoring kan je arts of hartfalenverpleegkundige jouw medische situatie op afstand beoordelen en je begeleiden.

  Bij telemonitoring: 

  • geeft je arts of verpleegkundige aan wat een patiënt (dagelijks) moet meten, zoals het gewicht en eventuele andere waarden.
  • worden je meetgegevens via een speciaal kastje naar het ziekenhuis verstuurd, waar ze de waarden controleren
  • neemt een zorgverlener indien nodig contact op om de behandeling aan te passen

  Voordelen:

  • je arts of hartfalenverpleegkundige signaleert op tijd als er iets mis is, wat een opname in het ziekenhuis kan voorkomen
  • je hoeft minder vaak naar het ziekenhuis

  Telemonitoring is niet in elk ziekenhuis mogelijk. Vraag ernaar bij je arts of hartfalenverpleegkundige.

  > Meer over telemonitoring

  Vragen over hartfalen?

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is

  Meer in de Gids Hartfalen
  • Wat is hartfalen?

  • Klachten bij hartfalen

  • Diagnose hartfalen

  • Behandeling hartfalen

  • Leven met hartfalen

  Nieuwsbrief Hartstichting

  Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

  Schrijf je in
  ;