Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Hartfalen gaat meestal niet meer over. Soms is het mogelijk om de oorzaak van hartfalen weg te nemen. Lukt dat niet, dan kunnen de klachten wel minder worden met medicijnen en een gezonde leefstijl. 

  Oorzaak aanpakken

  Vaak is een andere hartziekte of aandoening de oorzaak van hartfalen. Dan kan het behandelen daarvan de klachten verminderen en ervoor zorgen dat hartfalen niet erger wordt. Mogelijke behandelingen om de oorzaak weg te nemen zijn:

  Leefstijl aanpassen

  Leefstijl aanpassen

  Door gezond te leven is kans op succes van de behandeling bij hartfalen groter. Dat betekent niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en goed omgaan met spanningen. Jij kunt je naaste hierbij helpen. 

  Gezond leven bij hartfalen

  Minder vocht vast houden

  Bij het vasthouden van vocht moet het hart harder werken. Dat is bij hartfalen niet wenselijk. Patiënten moeten zich daarom goed houden aan de adviezen voor inname van vocht en zout en hun gewicht in de gaten houden. Als een patiënt in 3 dagen meer dan 2 kilo aankomt, kan dit komen door het vasthouden van vocht. 

  Medicijnen bij hartfalen

  Iemand met hartfalen krijgt altijd medicijnen. Welke en hoeveel medicijnen dit precies zijn, verschilt per persoon. Het hangt af van de knijpkracht van het hart en of iemand vocht vasthoudt of nog andere aandoeningen heeft.

  De medicijnen verbeteren de pompfunctie van het hart en zorgen er voor dat het minder hard hoeft te werken. Meestal krijgt iemand een combinatie van medicijnen. Ze voorkomen dan niet dat het hart langzaam achteruit gaat. 

  > Meer over medicijnen bij hartfalen

  Belangrijk! Helpen de medicijnen of leefstijlaanpassing niet genoeg? Of heeft je naaste last van bijwerkingen? Dan is het belangrijk dit met de arts of hartfalenverpleegkundige te bespreken.

  Hulp bij het op tijd innemen medicijnen

  Als naaste kun je iemand helpen bij het op tijd innemen van medicijnen. 

  • vertel iemand dat het tijd is voor medicijnen
  • zoek naar handige apps voor een herinnering via de telefoon
  • ​schaf een medicijndoosje aan 

  Onderzoek naar nieuwe medicijnen

  Paula da Costa Martins doet onderzoek naar hartfalen door een stijve hartspier. Deze vorm is tot nu toe nog niet goed te behandelen met medicijnen.

  Meer lezen

  Andere behandelingen

  Medicijnen en een andere leefstijl voorkomen meestal niet dat iemand langzaam achteruit gaat. Soms zijn op langere termijn andere behandelingen mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld een speciale pacemaker of ICD zijn. In zeldzame gevallen zijn stamceltherapie, een steunhart of harttransplantatie nog een (tijdelijke) oplossing.

  ICD bij ritmestoornissen

  Soms ontstaan er door hartfalen gevaarlijke hartritmestoornissen. Een ICD kan ingrijpen als deze zich voordoen. Bij hartfalen kan iemand een ICD krijgen als hij eerder een hartstilstand heeft gehad of veel last heeft van ritmestoornissen.

  > Meer over een ICD

  Speciale ICD of pacemaker (CRT)

  Bij sommige mensen met hartfalen trekken de hartkamers niet meer tegelijk samen. Een speciale pacemaker of ICD laat beide hartkamers weer tegelijk samentrekken. Deze behandeling heet cardiale resynchronisatietherapie (CRT).

  > Meer over CRT

  Steunhart

  Een steunhart is een mechanische pomp. Deze ondersteunt de functie van meestal de linkerkamer van het hart. Een steunhart kan ook een overbrugging naar een harttransplantatie zijn.

  > Meer over het steunhart

  Harttransplantatie

  Een harttransplantatie is een laatste oplossing. Maar weinig mensen met hartfalen komen hiervoor in aanmerking. Er komen weinig donorharten beschikbaar en de risico’s van een transplantatie zijn groot.

  > Meer over een harttransplantatie

  Tips voor het gesprek met de arts

  Niet bij iedereen is een verdere behandeling zinvol. Ga je met jouw naaste mee naar de arts? Vraag dan naar de behandelmogelijkheden:

  • zijn er behandelingen mogelijk? 
  • hoe ziet de toekomst eruit? 
  • waar kunnen we rekening mee houden? 

  Professionele begeleiding

  Als naaste is jouw steun heel waardevol, alleen al door er voor iemand te zijn. Daarnaast is er ook professionele begeleiding mogelijk. 

  Hartfalenverpleegkundige

  De meeste ziekenhuizen hebben een hartfalenpoli, helemaal gericht op de zorg voor hartfalenpatiënten. Een hartfalenverpleegkundige begeleidt je naaste en:

  • beantwoordt vragen over medicijnen of dieet
  • controleert het gewicht en de bloeddruk
  • signaleert verergering van de klachten
  • stuurt de behandeling op tijd bij 

  Heeft jouw naaste geen hartfalenverpleegkundige? Stimuleer hem of haar dan om in het ziekenhuis te vragen naar de mogelijkheden voor begeleiding.

  Hartrevalidatie

  Hartrevalidatie richt zich op voldoende bewegen, gezond eten, gezond gewicht, minder stress en medicijngebruik. Het helpt je naaste om zijn dagelijkse leven weer zo goed mogelijk op te pakken. Daarnaast is er aandacht voor het leren omgaan met beperkingen.

  Tijdens de hartrevalidatie is er ook aandacht voor partners van patiënten. Informeer bij de arts of verpleegkundige naar hartrevalidatie in jullie omgeving.

  > Meer over hartrevalidatie


   

  Telemonitoring

  Telemonitoring is het op afstand volgen en begeleiden van patiënten met hartfalen. Bij telemonitoring:

  • geeft de arts of verpleegkundige aan wat een patiënt (dagelijks) moet meten, zoals het gewicht en eventuele andere waarden.
  • worden de meetgegevens via een speciaal kastje naar het ziekenhuis verstuurd, waar ze de waarden controleren
  • neemt een zorgverlener indien nodig contact op om de behandeling aan te passen

  Voordelen:

  • een arts of hartfalenverpleegkundige signaleert op tijd als er iets mis is, wat een opname in het ziekenhuis kan voorkomen
  • iemand hoeft minder vaak naar het ziekenhuis 

  Telemonitoring is niet in elk ziekenhuis mogelijk. Vraag ernaar bij de arts of hartfalenverpleegkundige.

  > Meer over telemonitoring

  Vragen over hartfalen?

  • Bel 0900 3000 300 (ma t/m vrij van 9.00 - 13.00 uur)
  • Chat met de Infolijn als het groene balkje aan de zijkant zichtbaar is

  Meer in de Gids Hartfalen
  • Wat is hartfalen?

  • Oorzaken hartfalen

  • Diagnose hartfalen

  • Behandeling hartfalen

  • Leven met hartfalen

  Nieuwsbrief Hartstichting

  Meld je aan en ontvang het laatste nieuws over onderzoek en de activiteiten van de Hartstichting.

  Schrijf je in
  ;