Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Meestal mag je na een hartinfarct na een paar dagen naar huis. In de eerste weken ben je nog niet meteen de oude. Je moet thuis verder herstellen en langzaam weer je leven oppakken.

Zorg thuis regelen

In het ziekenhuis bespreekt een speciale verpleegkundige de situatie thuis:

  • heb je hulp nodig in het huishouden?
  • kun je jezelf verzorgen? 
  • heb je familieleden of vrienden om een tijdje bij te springen? 

Als je na thuiskomst extra hulp nodig hebt, regelt de verpleegkundige dit.

Chatten met de Infolijn 

Maak je je zorgen dat er iets mis is met je hart? Chat erover met een voorlichter.

Hartinfarct verwerken

De eerste weken na een hartinfarct kun je je kwetsbaar voelen. Het lichaam moet zich nog herstellen van het infarct en de behandelingen. Je kunt vermoeid, soms lusteloos en onzeker zijn. Meestal lukt het niet om meteen het oude leven op te pakken. Dat kan frustrerend zijn.

> Meer over emoties na een hartinfarct

Tip! Heb je vragen als je thuis bent? Schrijf deze dan op voor het spreekuur met de cardioloog. Neem een vertrouwd persoon mee, dan kun je thuis samen de antwoorden nog eens doornemen.

Leefstijl aanpassen

Na je infarct krijg je adviezen voor je leefstijl. Een gezonde leefstijl verkleint de kans op een volgend infarct. Het is daarom belangrijk om gezonde gewoontes aan te leren en vol te houden. Rook niet, beweeg voldoende, eet gezond, houd je gewicht in de gaten en leer beter omgaan met spanningen.

> Meer over gezond leven

Tips voor naasten

​Enkele tips om je naaste te helpen als die net thuis is:

  • neem de zwaardere taken en klusjes over
  • ga samen bewegen, kook gezond en zorg voor ontspanning
  • praat over gevoelens, angst of onzekerheid 

Medicijnen na een hartinfarct

Na een hartinfarct moet je je aan nieuwe leefregels houden en krijg je verschillende medicijnen om een nieuw infarct te voorkomen.

Als je toch weer weer pijn op de borst krijgt, kun je een nitraatspray of pilletje onder de tong gebruiken. De pijn zakt dan meestal snel. Als de klachten niet wegtrekken, mag je na 5 minuten de medicijnen nog eens nemen. Als de pijn na 3 keer nog niet verdwenen is, neem dan direct contact op met je arts. Doe dit ook als je de nitraten meer dan 2 keer per week nodig hebt.

Goed om te weten! Bijwerkingen van medicijnen treden vaak vooral in het begin op. Meestal nemen de klachten vanzelf af. Neem contact op met de arts als dit niet zo is of als de klachten verergeren.

Hartrevalidatie

Tijdens hartrevalidatie werk je samen met anderen aan je herstel. Je leert je grenzen opnieuw kennen met sport en spel. Daarnaast krijg je tips voor een gezonde leefstijl en leer je omgaan met emoties en onzekerheid.

> Meer over de hartrevalidatie

Meer in de Gids Hartinfarct
  • Behandelen hartinfarct

  • Thuis na een hartinfarct

  • Hartrevalidatie

Kijkje in het lab

Onderzoek doe je met je hart. Ontdek de passie waarmee onze toponderzoekers werken. Maak kennis met Ilze, Johan en Esther.

Ontmoet de onderzoekers
;