Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Het risico om een hartinfarct te krijgen verschilt per persoon. Sommige factoren hebben te maken met leefstijl en kan iemand zelf aanpakken. Andere zijn niet te beïnvloeden.

  Slagaderverkalking

  Een hartinfarct ontstaat meestal door slagaderverkalking. Er zijn factoren die het ontstaan van slagaderverkalking verergeren of versnellen. Dit noemen we risicofactoren. Belangrijke risicofactoren zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • hoog cholesterol
  • overgewicht
  • diabetes (suikerziekte)
  • langdurige stress

  Wil je weten hoe jij ervoor staat? Laat je huisarts jouw risico op hart- en vaatziekten in kaart brengen.

  Zelf het risico verlagen

  Risicofactoren zijn deels zelf te beïnvloeden met een gezonde leefstijl. Het effect is groter dan je denkt. Al deze factoren hangen namelijk met elkaar samen:

  • door gezonder te eten en meer te bewegen val je af
  • ​door minder verzadigd vet te eten verlaag je het cholesterolgehalte
  • door minder zout te eten en stress te verminderen is je bloeddruk te verlagen

  Aan de slag gaan met je leefstijl loont altijd. Je vermindert de kans op een hartinfarct.

  Cholesterol, bloeddruk en suikergehalte laten meten

  Wil je weten hoe hoog je bloeddruk of cholesterolgehalte is? Of laten testen of je diabetes (suikerziekte) hebt? Vraag je huisarts dan om dit te controleren. Meestal is het pas nodig om dit te laten meten vanaf je 30e. Op jonge leeftijd zijn de waarden vaak goed. Als er meer mensen in je familie op jonge leeftijd een infarct hebben gehad, kun je dit eerder laten checken. Het kennen van je cholesterol, bloeddruk en suikergehalte is belangrijk. Als je weet dat deze waarden verhoogd zijn kun je met gezond(er) leven en soms samen met de juiste medicijnen de kans op een hartinfarct verkleinen.

  > Meer over gezond leven

  Bereken jouw BMI

  Doe de test en bekijk of jij een gezond gewicht hebt.

  kg

  Leeftijd en geslacht

  De kans op een hartinfarct neemt toe als je ouder wordt. Voor je 35e komt een hartinfarct erg weinig voor. Mannen hebben tussen hun 55e en het 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen. Vrouwelijke hormonen lijken tot de overgang bescherming te bieden. Wel is er een groep vrouwen die meer risico loopt:

  • vrouwen met zwangerschapsdiabetes of heel hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
  • vrouwen die al voor hun 40e in de overgang komen

  > Meer over vrouwen en hart- en vaatziekten

  Erfelijke aanleg

  Aanleg kan een rol spelen bij het ontstaan van slagaderverkalking. Heb je directe familieleden (ouders, broers of zussen) die voor hun 65e een hart- of vaatziekte kregen? Vertel dit dan altijd aan je huisarts. Meld het ook als risicofactoren zoals hoge bloeddruk of hoog cholesterol veel in je familie voorkomen.

  > Meer over hart- en vaatziekten in de familie

  Ontstekingsreacties

  We weten dat ontstekingsreacties de vaatwand kunnen beschadigen en slagaderverkalking kunnen verergeren. Mensen met reuma hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit komt doordat chronische ontstekingen niet alleen optreden in gewrichten, maar mogelijk ook in de vaatwand.

  Beter risico voorspellen

  We weten al veel over factoren die je risico op een hartinfarct verhogen. Maar we weten nog lang niet alles. We doen veel onderzoek naar signaalstofjes in het bloed. Als we daar meer over weten, is het risico op een hartinfarct beter te voorspellen.

  > Meer over signaalstofjes

  Meer in de Gids Hartinfarct
  • Hartinfarct herkennen

  • Risico op hartinfarct

  • Diagnose en behandeling

  Chatten met de Infolijn 

  Maak je je zorgen dat er iets mis is met je hart?

  • Chat met een voorlichter via het groene chatbalkje (zijkant)
  • De chat is bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30- 16.30 uur

   

  ;