Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Na je hartinfarct kom je thuis uit het ziekenhuis. Dan mag je langzaam je dagelijkse activiteiten. weer oppakken. Vaak merk je zelf wat je grens is en weet je hoe lang je een activiteit volhoudt.

Bij iedereen verloopt het herstel anders. Hoe snel je weer je normale leven oppakt hangt af van de ernst van je infarct, je lichamelijke conditie en je karakter. Lukt het een keer minder goed en ben je sneller moe? Dat hoort erbij, pak dan ook je rust. Je herstel gaat met ups en downs.

Hartrevalidatie

Tijdens hartrevalidatie werk je aan het verleggen van je grenzen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je op een veilige manier je conditie opbouwt.

> Meer over hartrevalidatie

Tips voor naasten

Als naaste maak je je soms nog meer zorgen dan de patiënt zelf. Is het wel verstandig dat je naaste alweer aan het werk gaat? Kunnen we samen al een verre reis maken? Het is goed om deze zorgen te delen. En geef het aan als je denkt dat iemand meer doet dan hij of zij aankan.

Autorijden na een hartinfarct

Na je hartinfarct moet je via het CBR een gezondheidsverklaring invullen. Als je 1 of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, is er een keuring nodig. Je mag zelf kiezen of je hiervoor je huisarts vraagt of een andere behandelend arts. De arts vult de gezondheidsverklaring verder aan. Het CBR beoordeelt de verklaring en verwijst je indien nodig door naar een medisch specialist. Wil je meer weten, vraag je cardioloog om advies of kijk op de website van het CBR,

Als het CBR bepaalt dat je rijgeschikt bent, dan kun je weer auto rijden. Maar je moet je er zelf ook prettig bij voelen. Neem de eerste keer gerust iemand mee en kies een korte en vertrouwde route uit. Ga niet de weg op als je je niet lekker voelt. Parkeer je auto en waarschuw iemand als je onderweg klachten krijgt. 

Weer de weg op als je geen klachten hebt

Als je na het hartinfarct helemaal geen klachten (pijn op de borst) of schade aan je hartspier hebt, dan mag je volgens de richtlijnen van het CBR weer auto- of motorrijden. Dit geldt ook voor chauffeurs van een bus of vrachtauto. Je hebt wel een aantekening van een (huis)arts op de Gezondheidsverklaring nodig.

Autorijden als je nog pijn op de borst hebt

Als je na het hartinfarct nog last hebt van pijn op de borst, hangt het van de ernst van je klachten af of je weer mag rijden en hoe lang het rijbewijs geldig is.

Als het hart beschadigd is en minder goed pompt dan mag je ten minste 4 weken niet autorijden. Na die 4 weken hangt het van de ernst van je klachten af of je weer mag rijden en voor hoeveel jaar.

Het CBR bepaalt op basis van informatie over de aard en ernst van je klachten of en wanneer je weer mag rijden. Soms is een aantekening van de keurend arts op de Gezondheidsverklaring hiervoor voldoende. In andere gevallen is een rapport van een medisch specialist vereist. Meestal mag dit de specialist zijn die jou behandelt voor je hartklachten. Soms wijst het CBR je een (onafhankelijke) medisch specialist toe.

 

Autorijden als je hart beschadigd is

Als het hart beschadigd is en minder goed pompt dan mag je ten minste 4 weken niet autorijden. Na die 4 weken hangt het van de ernst van je klachten af of je weer mag rijden en voor hoeveel jaar.

Vragen over je hart?

Chat of bel met een voorlichter

> Contact

Weer aan het werk

Het kan even duren voor je weer aan het werk kunt. Bij zittend werk is dat eerder dan bij zwaar lichamelijk werk of een baan met veel stress. Meestal volg je na een hartinfarct eerst een aantal weken hartrevalidatie. Dit doe je in overleg met je behandelend arts en je bedrijfsarts. 

Heb je betaald werk?

Reïntegratie bestaat dan uit een aantal stappen:

  • Na 6 weken: de arbodienst of bedrijfsarts beoordeelt of je weer volledig kunt werken.
  • Binnen 8 weken: de werkgever stelt in overleg met jou een plan op om het werk weer op te pakken. Soms krijg je (tijdelijk) andere taken of aangepast werk. Geef zelf ook aan wat jij prettig vindt. 
  • Iedere 6 weken: jullie bespreken de voortgang en als het nodig is overlegt de bedrijfsarts met je huisarts of cardioloog. Geef zelf aan wat wel en niet goed gaat of waar je tegenop ziet. Je collega's of bedrijfsarts hebben niet altijd door als jij je niet prettig voelt of angstig bent.

Lukt het toch niet om weer aan het werk te gaan? Dan kun je een WIA-uitkering aanvragen.

Ben je zzp'er?

Zzp'ers hebben bij ziekte geen inkomen van een werkgever, maar kunnen zich hiervoor wel verzekeren. Zij kunnen begeleiding krijgen van de verzekeringsarts van het UWV.

Tips voor naasten

Vraag je naaste regelmatig hoe het op het werk gaat. Bedenk dat hij misschien niet graag als patiënt gezien wil worden en daarom meer oppakt dan hij eigenlijk aankan. Of andersom: iemand is zo bang dat er iets misgaat, dat hij bepaalde klussen vermijdt. Probeer in beide gevallen jouw naaste zo goed mogelijk te steunen. 

Op vakantie

Wil je snel na je hartinfarct op reis? Overleg je plannen dan altijd met je huisarts of cardioloog. Meestal mag je 4 weken na een hartinfarct weer rustig op vakantie. Een korte vliegreis of een vakantie dichtbij huis is vaak geen probleem. Wacht nog wat langer met een verre inspannende reis. Wil je graag op vakantie in de bergen of een andere actieve vakantie? Vraag dan je huisarts of cardioloog om advies.

Tip! Neem altijd voldoende medicijnen mee op reis en stop een deel in je handbagage. Neem een lijstje mee van je medicijnen. Of vraag om een medicijnpaspoort bij de apotheek.

Meer in de Gids Hartinfarct
  • Gevolgen voor je hart

  • Emoties na een hartinfarct

  • Gevolgen voor dagelijks leven

;