Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Na je hartinfarct kom je thuis uit het ziekenhuis. Dan mag je langzaam weer beginnen met je dagelijkse activiteiten. Lees waar je rekening mee moet houden als je weer gaat autorijden, werken of op vakantie wil.

Grenzen opnieuw ontdekken

Na een hartinfarct moet je het vertrouwen in je hart langzaam opbouwen. Bij de een gaat dit sneller dan bij de ander. Hoe snel je weer je normale leven oppakt hangt af van de ernst van je infarct, je lichamelijke conditie en je karakter.

Vaak merk je zelf wat je grens is en weet je hoe lang je een activiteit volhoudt. Lukt het een keer minder goed en ben je sneller moe? Probeer het dan niet te forceren. Je herstel gaat met ups en downs en dat heeft tijd nodig.

Tijdens hartrevalidatie werk je aan het verleggen van je grenzen. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je op een veilige manier je conditie opbouwt.

> Meer over hartrevalidatie

Tips voor naasten

Als naaste maak je je soms nog meer zorgen dan de patiënt zelf. Is het wel verstandig dat je naaste alweer aan het werk gaat? Kunnen we samen al een verre reis maken? Het is goed om deze zorgen te delen. En geef het aan als je denkt dat iemand meer doet dan hij of zij aankan.

Autorijden na een hartinfarct

Na je hartinfarct moet je via het CBR een gezondheidsverklaring invullen. Als je één of meer vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, is er een rijbewijskeuring nodig. Je mag hiervoor zelf een arts kiezen. Dit kan je eigen huisarts zijn of een andere behandelend arts. De arts vult de gezondheidsverklaring verder aan. Het CBR beoordeelt de verklaring en verwijst je indien nodig door naar een medisch specialist. 

Weer de weg op als je geen klachten hebt

Als je na het hartinfarct helemaal geen klachten (pijn op de borst) of schade aan je hartspier hebt, dan mag je volgens de richtlijnen van het CBR weer auto- of motorrijden. Dit geldt ook voor chauffeurs van een bus of vrachtauto. Je hebt wel een aantekening van een (huis)arts op de Gezondheidsverklaring nodig.

Autorijden als je nog pijn op de borst hebt

Als je na het hartinfarct nog last hebt van pijn op de borst, hangt het van de ernst van je klachten af of je weer mag rijden en hoe lang het rijbewijs geldig is.

Als het hart beschadigd is en minder goed pompt dan mag je ten minste 4 weken niet autorijden. Na die 4 weken hangt het van de ernst van je klachten af of je weer mag rijden en voor hoeveel jaar.

Het CBR bepaalt op basis van informatie over de aard en ernst van je klachten of en wanneer je weer mag rijden. Soms is een aantekening van de keurend arts op de Gezondheidsverklaring hiervoor voldoende. In andere gevallen is een rapport van een medisch specialist vereist. Meestal mag dit de specialist zijn die jou behandelt voor je hartklachten. Soms wijst het CBR je een (onafhankelijke) medisch specialist toe.

 

Autorijden als je hart beschadigd is

Als het hart beschadigd is en minder goed pompt dan mag je ten minste 4 weken niet autorijden. Na die 4 weken hangt het van de ernst van je klachten af of je weer mag rijden en voor hoeveel jaar.

Zelf prettig voelen

Als het CBR bepaalt dat je rijgeschikt bent, dan kun je weer auto rijden. Maar je moet je er zelf ook prettig bij voelen. Neem de eerste keer gerust iemand mee en kies een korte en vertrouwde route uit. Langzaam bouw je het op en rijd je weer zelfstandig.

Veiligheid voorop

Veiligheid staat voorop. Ga niet de weg op als je je niet lekker voelt. Parkeer je auto en waarschuw iemand als je onderweg klachten krijgt. Soms is het fijn om de eerste keer iemand mee te nemen, en te wisselen als het nodig is. 

Meer weten?

Vraag je cardioloog om advies of kijk op website van het CBR voor meer informatie over autorijden. 

> Ga naar de website van het CBR

Chatten met de Infolijn 

Maak je je zorgen dat er iets mis is met je hart? Chat erover met een voorlichter.

Weer aan het werk

Het kan best een tijdje duren voor je weer aan het werk kunt. Dit hangt af van je conditie en het soort werk. Bij zittend werk is dat eerder dan bij zwaar lichamelijk werk of een baan met veel stress. 

Meestal volg je na een hartinfarct eerst een aantal weken hartrevalidatie. Je bouwt je je werk weer langzaam op. Dit doe je in overleg met je behandelend arts en je bedrijfsarts. Met hen bespreek je op welke manier en hoe snel je aan het werk kunt. 

Na 6 weken beoordeelt de arbodienst of bedrijfsarts:

  • kun je weer volledig werken?
  • wat zijn de mogelijkheden tot herstel?

Binnen 8 weken stelt de werkgever in overleg met jou een plan op om het werk weer op te pakken. Iedere 6 weken bespreken jullie de voortgang. Als het nodig is overlegt de bedrijfsarts met je huisarts of cardioloog. ZZP'ers krijgen begeleiding van de verzekeringsarts van het UWV. 

Soms kun je je huidige functie oppakken, soms krijg je (tijdelijk) andere taken of aangepast werk.
Geef zelf ook aan wat wel en niet goed gaat of waar je tegenop ziet. Soms spelen angst en emotie een grotere rol dan collega’s of de bedrijfsarts in de gaten hebben.

Tip voor naasten

Vraag je naaste regelmatig hoe het op het werk gaat. Bedenk dat hij misschien niet graag als patiënt gezien wil worden en daarom meer oppakt dan hij eigenlijk aankan. Of andersom: iemand is zo bang dat er iets misgaat, dat hij bepaalde klussen vermijdt. Probeer in beide gevallen jouw naaste zo goed mogelijk te steunen. 

Op vakantie

Wil je snel na je hartinfarct op reis? Overleg je plannen dan altijd met je huisarts of cardioloog. Meestal mag je 4 weken na een hartinfarct weer rustig op vakantie. Een korte vliegreis of een vakantie dichtbij huis is vaak geen probleem. Wacht nog wat langer met een verre inspannende reis. Wil je graag op vakantie in de bergen of een andere actieve vakantie? Vraag dan je huisarts of cardioloog om advies.

Tip! Neem altijd voldoende medicijnen mee op reis en stop een deel in je handbagage. Neem een lijstje mee van je medicijnen. Of vraag om een medicijnpaspoort bij de apotheek.

Meer in de Gids Hartinfarct
  • Gevolgen voor je hart

  • Emoties na een hartinfarct

  • Gevolgen voor dagelijks leven

Kijkje in het lab

Onderzoek doe je met je hart. Ontdek de passie waarmee onze toponderzoekers werken. Maak kennis met Ilze, Johan en Esther.

Ontmoet de onderzoekers
;