Hartstichting.nl wordt geladen

Voor wie is hartrevalidatie?

Ben je bij de cardioloog of huisarts onder behandeling voor hartproblemen? Dan kun je meedoen aan hartrevalidatie. Het helpt je bij het herstel, bijvoorbeeld:

  • na een hartinfarct 
  • na een dotter- en stentbehandeling of bypassoperatie
  • na een hartklepoperatie 
  • als je een pacemaker of ICD hebt 
  • als je hartfalen hebt
  • veel last hebt van angina pectoris
  • bij een aangeboren hartafwijking

Hartrevalidatie is effectief

    Meedoen aan een hartrevalidatieprogramma helpt! Je hebt daarna minder kans op nieuwe hartproblemen en hebt meer vertrouwen in je lichaam. Je leert er omgaan met de gevolgen van de aandoening.

    Ook voor naasten

    Meestal kunnen naasten ook deelnemen aan onderdelen van hartrevalidatie. Zij voelen zich na een hartinfarct soms ook onzeker, machteloos of somber. Vraag de cardioloog of de coördinator van de hartrevalidatie naar de mogelijkheden.

    Let op! Heeft je cardioloog niets verteld over hartrevalidatie? Vraag er gerust zelf om. Je kunt ook nog deelnemen als je al langer geleden behandeld bent.

    Vergoeding

    Meedoen aan het hartrevalidatieprogramma zoals hierboven beschreven wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Je hebt dan wel een verwijzing van je cardioloog of huisarts nodig. Volg je revalidatie alleen bij de fysiotherapeut? Dan wordt dit niet vanuit de basisverzekering vergoed. Vraag je zorgverzekering of ze deze revalidatie vanuit een aanvullende verzekering vergoeden.

    Starten met hartrevalidatie

    Hartrevalidatie is een programma van 6 tot 12 weken. Het vindt plaats in het ziekenhuis of revalidatiecentrum.

    Voordat je start met hartrevalidatie krijg je eerst een intakegesprek, meestal zo'n 2 tot 4 weken na thuiskomst. Hierin overleg je welk programma goed aansluit en wanneer je begint. Soms wordt de start iets uitgesteld, bijvoorbeeld als je nog veel hartklachten hebt of andere gezondheidsproblemen.

    Team

    Bij de begeleiding is een heel team betrokken. Dit kan bestaan uit een cardioloog, revalidatiearts, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut, diëtist, een psycholoog en maatschappelijk werker.

    Inhoud programma

    Hartrevalidatie vindt meestal in een groep plaats. Veel mensen vinden het prettig om tips en ervaringen uit te wisselen. Individuele begeleiding is soms ook mogelijk.

    • Informatie

      In een aantal bijeenkomsten krijg je informatie over de risico’s en gevolgen van een hartaandoening. Ook krijg je tips over bewegen, gezonde voeding en het gebruik van medicijnen. Voor rokers is er een programma om te stoppen met roken.

    • Bewegen en ontspannen

      Je doet mee aan een groepsprogramma waarin je aan je conditie werkt onder begeleiding van een fysiotherapeut. Je hebt wekelijks een aantal trainingen. De training bestaat uit sport- en spelvormen en ontspanningsoefeningen. Je leert je grenzen opnieuw kennen en je zelfvertrouwen neemt toe.

    • Psychisch herstel

      Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis. Tijdens hartrevalidatie leer je omgaan angst, zorgen  en onzekerheid. Je krijgt tips om het oude leven zo goed mogelijk op te pakken. Je volgt dit programma in een groep of individueel. Een voordeel van een groep is dat je steun vindt bij elkaar.

    • Sociale leven oppakken

      Het revalidatieteam helpt je bij het oppakken van je sociale leven, zoals:

      • oppakken van je baan of vrijwilligerswerk 
      • huishoudelijke taken
      • zorg voor het gezin 

    To be able to view this content you need to accept the cookies that come from this third party.

    Hartrevalidatie vanaf huis

    Veel hartpatiënten kunnen door de coronamaatregelen geen hartrevalidatie volgen. Maar deze behandeling is ook goed mogelijk vanaf huis. Dit heet telehartrevalidatie. Wil je ook graag gebruik maken van telehartrevalidatie? Vraag je cardioloog naar de mogelijkheden. Wanneer er in jouw ziekenhuis geen mogelijkheden zijn, kun je je ook zelf aanmelden via www.benefitathome.nl en snel aan de slag. Je hebt dan wel een verwijzing voor hartrevalidatie nodig van je arts.

    Na de hartrevalidatie

    Na afloop van de revalidatie heb je meestal nog een afspraak bij de cardioloog. Hij beoordeelt of je nog onder controle blijft of dat je voortaan terechtkunt bij je huisarts. De huisarts doet dan de controles en geeft advies over medicijnen, een gezonde leefstijl en het omgaan met je hartaandoening.

    • Weer aan het werk

      Als werknemer ben je samen met je werkgever en bedrijfsarts verantwoordelijk voor het op een goede manier terugkeren naar je werk.

      Na 6 weken beoordeelt de arbodienst of bedrijfsarts:

      • kun je weer volledig werken?
      • wat zijn de mogelijkheden tot herstel?

      Binnen 8 weken stelt de werkgever in overleg met jou een plan op om het werk weer op te pakken. Iedere 6 weken bespreken jullie de voortgang. Als het nodig is overlegt de bedrijfsarts met je huisarts of cardioloog. ZZP'ers krijgen begeleiding van de verzekeringsarts van het UWV.

    • Steun bij psychische problemen

      Leven met een hartaandoening valt niet altijd mee. Veel patiënten zijn sneller prikkelbaar, moe of somber. Ongeveer een derde van de mensen krijgt last van ernstige depressie of angst. Soms ontstaan deze klachten pas na langere tijd.

      Tips: 

      • Contact met andere patiënten: ontmoet andere patiënten via Harteraad en wissel ervaringen en tips uit.
      • Blijf je veel last houden? Overleg dan met je huisarts of cardioloog of professionele hulp nodig is. Soms kun je dan (opnieuw) hartrevalidatie volgen.

    Leef gezond

    Door gezond te leven kun je klachten verminderen. Wij hebben gemakkelijke leefstijltips voor je. Benieuwd?
    Een man kookt een gezonde maaltijd

    Stel je vraag aan onze voorlichters

    • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
    • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

    We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag