Stel direct je vraag
Naar content trash arrow-down-light menu paper stack arrow-left mail-bordered instagram linkedin youtube minus arrow-right arrow-right-la heart-border share heart facebook twitter arrow-down stethoscope heartbeat link timer food smoke close briefcase plus question-mark mail sheet external scale search info whatsapp check aed 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 mannen niuews nieuwsbrief onderzoek overgewicht reanimeren recepten roken samenwerken phone sphere location play home

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Mijn Gids?

Je kunt alles in de Gids bewaren om later terug te lezen, of om te delen.

  Door op bewaar te klikken geef je toestemming voor het gebruik van jouw gegevens voor de Gids. Als je de website verlaat, worden de gegevens verwijderd.

  Meer over privacy en voorwaarden.

  Mijn Gids?

  Klik nu hier om deze pagina
  in je Gids te bewaren.

  Iemand in jouw omgeving heeft een hartinfarct gehad. Een snelle behandeling bij een hartinfarct is belangrijk. Zo kan de arts de schade van het hartinfarct beperken.

  In de ambulance

  Misschien was je erbij toen iemand een hartinfarct kreeg. Of heb je gezien dat hij of zij meegenomen werd door de ambulance. Maar wat doen ze nou eigenlijk in die ambulance?

  In de ambulance krijgt jouw naaste de eerste onderzoeken. Ze maken onder andere een hartfilmpje, controleren de bloeddruk en prikken een infuus. Ook geven ze een medicijn dat er snel voor zorgt dat de kransslagaders wijder worden. Dit zijn de bloedvaten die de hartspier van bloed en zuurstof voorzien. Hierdoor daalt de bloeddruk en heeft het hart minder zuurstof nodig. De pijn wordt dan vaak al minder. Als de patiënt nog steeds veel pijn houdt, dan geven ze extra pijnstillers.

  Een specialist leest (op afstand) het hartfilmpje af. Hij of zij bepaalt naar welk ziekenhuis iemand het beste kan worden gebracht. In de ambulance wordt de patiënt alvast klaargemaakt voor de behandeling in het ziekenhuis.

  Mee naar het ziekenhuis

  Meestal kan één naaste met de ambulance meerijden naar het ziekenhuis. Soms kan dit niet. Dat kan komen doordat er meer ambulancepersoneel aanwezig is. Of wanneer iemand met een hartinfarct gereanimeerd moet worden. Het ambulancepersoneel bepaalt. Als je zelf naar het ziekenhuis moet rijden, gelden de normale verkeersregels.

  In het ziekenhuis

  Als de patiënt met de ambulance naar het ziekenhuis is gebracht, dan weten ze daar al veel van zijn of haar situatie. Het kan daardoor ineens heel snel gaan. Vaak wordt iemand naar de afdeling hartbewaking gebracht. Daar wordt hij of zij door plakkers op de huid aangesloten op een monitor. Ook krijgt hij of zij een klemmetje op de vinger om de hoeveelheid zuurstof in het bloed te meten. Tenslotte krijgt iemand een infuus in de hand of arm. Soms wordt iemand direct naar de behandelkamer gebracht. Als naaste krijg je dan informatie over wat er gaat gebeuren. Een team van hartchirurgen en cardiologen bepaalt welke behandeling het beste is.

  Dotter- en stentbehandeling

  Meestal krijgt iemand direct een dotterbehandeling. De specialist brengt daarbij een slangetje (katheter) naar het afgesloten bloedvat. De katheter wordt via de pols- of liesslagader ingebracht. Aan het einde van de katheter zit een kleine ballon. Door het opblazen van die ballon duwt de specialist de vernauwing van de kransslagader aan de kant. Meestal wordt op die plek ook een stent geplaatst. Een stent is een klein buisje. Zo voorkom je dat de vaatwand weer “terugveert” na een dotterbehandeling.

  > Meer over een dotter- en stentbehandeling

  Bypassoperatie

  Met een dotterbehandeling wordt de bloedtoevoer naar de hartspier sneller hersteld dan met een bypassoperatie. Maar soms zijn er meerdere vernauwingen van verschillende bloedvaten. Dan kan een bypassoperatie zinvol zijn. Een bypass is een omleiding om de vernauwing van de kransslagader heen. De hartchirurg zorgt er daarmee voor dat er toch voldoende bloed in de hartspier terechtkomt. Dit gebeurt via een openhartoperatie. Het herstel duurt daarom langer dan bij een dotter- en stentbehandeling.

  > Meer over een bypassoperatie

  Medicijnen

  Na een hartinfarct krijgt jouw naaste altijd medicijnen. Die medicijnen:

  • zorgen dat een nieuwe verstopping moeilijker kan ontstaan
  • zorgen dat het hart in het juiste ritme blijft kloppen
  • voorkomen dat er (verdere) schade ontstaat aan de hartspier

  Medicijnen die worden gegeven bij een hartinfarct

  

  • Plaatjesremmers zorgen ervoor dat het bloed minder snel samenklontert. Daardoor hecht het zich minder snel op de vernauwing en de eventueel geplaatste stent

  • Bètablokkers verlagen de zuurstofbehoefte van het hart (door het verlagen van het hartritme en de bloeddruk). Zo verlagen ze het risico op hartritmestoornissen en hartfalen

  • Bloeddrukverlagende middelen verlagen de bloeddruk door vocht af te drijven, het hart minder te laten pompen of door de bloedvaten wijder open te zetten. Hiermee ontlast je de (beschadigde) hartspier, waardoor het zo goed mogelijk kan functioneren

  • Cholesterolverlagers (statines) verlagen het cholesterolgehalte in het bloed. Hierdoor wordt het ontstaan van slagaderverkalking vertraagd en de vaatwand aan de binnenkant beschermd

  Per persoon wordt bekeken of er nog andere medicijnen nodig zijn. De meeste van deze medicijnen moet iemand levenslang gebruiken.

  > Meer over de medicijnen

  Op bezoek

  Wil je iemand die een hartinfarct heeft gehad in het ziekenhuis bezoeken? Reken er dan op dat iemand draadjes en slangetjes aan zijn of haar lijf heeft zitten. Sommige mensen zijn al snel opgewekt, terwijl anderen nog moe en inactief zijn. Dit hangt af van de grootte van het infarct en de conditie van de patiënt.

  Joyce, 26

  “Ik leef nog, maar door het hartinfarct is mijn leven ingrijpend veranderd.”

  Lees mijn verhaal

  Naar huis

  Na de eerste behandelingen blijft jouw naaste in het ziekenhuis om te herstellen. Daar wordt zijn of haar situatie goed in de gaten gehouden. Wanneer de situatie weer stabiel en onder controle is, mag de patiënt naar huis. De eerste weken na een hartinfarct kan iemand zich thuis kwetsbaar voelen. Het lichaam moet zich nog herstellen van het infarct en de behandelingen. Iemand moet zich aan diverse leefregels houden en (ineens) verschillende medicijnen gebruiken. Naast de praktische uitdagingen is het soms ook emotioneel zwaar. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor jou. Ga daarover samen in gesprek. Ga naar de huisarts als je er (samen) niet uitkomt.

  Soms kun je als naaste goed helpen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld taken en klusjes van iemand over te nemen. Of door te helpen met het werken aan een gezonde leefstijl. Want, gezond leven verkleint de kans op een (volgend) infarct. Het is daarom belangrijk om goede leefgewoonten vol te houden. Dit houdt in: niet roken, voldoende bewegen, gezond eten, naar een gezond gewicht toewerken en (beter) leren omgaan met spanningen.

  > Meer over gezond leven

  Hartrevalidatie

  Hartrevalidatie kan jouw naaste helpen om na het infarct weer verder te gaan met zijn of haar leven. Via het ziekenhuis wordt iemand voor hartrevalidatie aangemeld. Meestal start de hartrevalidatie 2 tot 4 weken nadat iemand het ziekenhuis heeft verlaten. Hartrevalidatie duurt gemiddeld 6 weken tot 3 maanden. Dit kan ook afhangen van hoe de hartrevalidatie in de instelling wordt aangeboden.

  Tijdens de revalidatie leert iemand lichamelijke grenzen kennen en verleggen. Ook biedt hartrevalidatie steun voor de sociale en psychische kant van het leven na een hartinfarct. Een belangrijk onderdeel is het verminderen van het risico op een nieuw hartinfarct.

  Meestal is er in de hartrevalidatie ook ruimte voor personen uit de directe omgeving van de patiënt. Naasten voelen zich na een hartinfarct van een geliefde vaak onzeker, machteloos of somber. Vraag de cardioloog of de hartrevalidatie-coördinator naar het aanbod voor naasten.

  > Meer over hartrevalidatie

  Behandelen in de toekomst

  Een hartinfarct leidt tot beschadiging (afsterven) van hartcellen. Artsen kunnen deze schade nog niet repareren. De hoop is dat stamceltherapie in de toekomst de schade na een hartinfarct kan herstellen. Zodat de pompfunctie van het hart kan verbeteren. Stamcellen zijn cellen die kunnen uitgroeien tot verschillende weefsels, zoals bloedvat of hartspier.

  > Meer over stamceltherapie en andere medische onderzoeken

  Meer in de Gids Hartinfarct
  • Wat is er gebeurd?

  • Hartinfarct in de familie

  • Behandeling hartinfarct

  • Samen verder na een hartinfarct

  Chatten met de Infolijn 

  Maak je je zorgen dat er iets mis is met je hart?

  • Chat met een voorlichter via het groene chatbalkje (zijkant)
  • De chat is bereikbaar van ma t/m vrij van 8.30- 16.30 uur
  ;