Stel direct je vraag
Naar content

Hier komen de NAW-gegevens formulieren

Na een hartinfarct worden standaard antistollingsmiddelen, cholesterolverlagers, bètablokkers en andere bloeddrukverlagende middelen voorgeschreven. Bij ontslag uit het ziekenhuis worden meestal ook nitraten meegegeven. Vaak in de vorm van een tabletje of spray voor onder de tong. Dit is voor het geval er pijn op de borst (angina pectoris) optreedt.

Andere medicijnen krijg je alleen indien nodig. De combinatie van deze medicijnen werkt het beste om een nieuw infarct te voorkomen. En eventuele klachten van angina pectoris, hartritmestoornissen en hartfalen tegen te gaan. Dit blijkt uit onderzoek. De medicijnen moeten vaak dan ook levenslang gebruikt worden. Tenzij zich een verandering in de situatie voordoet.

Bij een hart- of vaatziekte krijg je vaak meerdere soorten medicijnen voorgeschreven. Ze zijn nodig om het hart te ontlasten of om (nieuwe) hart- en vaatziekten te voorkomen. Meestal zijn ze langere tijd nodig, soms levenslang. Ook als iemand zich al beter voelt of geen klachten (meer) heeft.

Soorten medicijnen

Bekijk welke medicijnen er zijn voor hart- en vaatziekten:

Vragen of zorgen over hart- of vaatziekten?

Chat of bel gerust met een van onze voorlichters.

Lees meer

Verschillende namen voor hetzelfde medicijn

Vaak zijn er meerdere medicijnen met dezelfde werkzame stof. Soms hebben medicijnen dan de naam van de werkzame stof en soms een merknaam. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) beoordeelt en garandeert de kwaliteit. Verschillen tussen merkmedicijnen en merkloze (generieke) medicijnen kunnen zijn:

  • naam en verpakking
  • vorm of kleur van het medicijn
  • prijs (merkmedicijnen zijn meestal duurder)
  • wijze van toedienen
  • hulpstoffen (voor onder andere structuur, kleur en hardheid)

Bijwerkingen

De bijwerkingen van een medicijn staan in de bijsluiter. Soms zijn bijwerkingen in het begin het meest heftig. Je lichaam moet eraan wennen. Ook kan het een tijdje duren voordat je weet wat voor jou de juiste dosering of beste combinatie van medicijnen is. 

Bijwerkingen? Stop niet zomaar met medicijnen! Overleg altijd met je arts. Mogelijk is een lagere dosering of een ander medicijn de oplossing.

Ervaringen met medicijnen

Op mijnmedicijn.nl en meldpuntmedicijnen.nl vind je persoonlijke ervaringen. Stop nooit zelf met medicijnen, maar overleg altijd met de arts of apotheker bij bijwerkingen. 

Waar onderzoekers aan werken

  • Beter inschatten wie ernstige klachten krijgt
  • Betere behandeling van hartproblemen bij corona
  • Kans op blijvende hartschade verkleinen

Geef nu

Lees meer over medicijnen

Veelbelovende ontdekking: eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Veelbelovende ontdekking: eeuwenoud medicijn verlaagt kans op nieuwe hart- of vaatziekte

Kunnen bloeddrukverlagers ernstige complicaties door corona voorkomen?

Kunnen bloeddrukverlagers ernstige complicaties door corona voorkomen?

Prof. dr. John Kastelein

Prof. dr. John Kastelein: “We werken aan nieuwe medicijnen om slagaderverkalking tegen te gaan”