Hartstichting.nl wordt geladen

1. Bedenk waarom je naar de arts gaat

Vaak ga je naar een arts omdat je klachten hebt of je zorgen maakt. Of soms maakt iemand anders zich zorgen over jou. Ook kan de huisarts je doorsturen naar een specialist. Wat de reden ook is, bereid je gesprek goed voor. Door vooraf na te denken over de reden, kun je dit beter uitleggen tijdens het gesprek. Zo vergeet je niets te vertellen.

2. Hou een klachtendagboek bij

Het kan lastig zijn om je klachten goed uit te leggen. Vraag daarom ons handige klachtendagboek aan. Dit helpt jou en je arts om de klachten beter te begrijpen. Je kunt het klachtendagboek digitaal invullen of uitprinten. In het klachtendagboek houd je bij:

  • wat de klacht is;
  • wanneer de klacht begint;
  • hoe lang de klacht duurt;
  • wat je aan het doen was toen de klachten begonnen;
  • waardoor de klacht erger wordt of vermindert.

3. Bedenk vooraf goede vragen

Tijdens een gesprek met de arts komt er veel informatie op je af. Bijvoorbeeld over onderzoeken en behandelingen. De tijd die de arts voor jou heeft is vaak maar kort. Bedenk daarom van te voren welke vragen je kunt stellen. Voorbeelden van goede vragen zijn:

  • Zijn er meer onderzoeken nodig?
  • Welke behandelingen zijn er?
  • Wat zijn de risico's?
  • Wat kan ik zelf doen?

4. Gebruik de checklist

Wil je zeker weten dat je niets vergeet en je de juiste vragen stelt? Gebruik dan onze checklist. Hierop staan belangrijke vragen die je vooraf kunt invullen. Dit kan digitaal, maar je kunt de checklist ook uitprinten. Hierdoor ga je zelfverzekerd het gesprek in én heb je meer ruimte om te luisteren. 

5. Neem iemand mee

Samen hoor je meer dan alleen. Het kan daarom fijn zijn om iemand mee te nemen naar het gesprek. Bijvoorbeeld je partner, kind of een goede vriend(in). Hij of zij kan helpen met vragen stellen. Ook kun je samen napraten na het gesprek.

Een stel in gesprek met een arts

6. Neem het gesprek op

Vraag aan de arts of je het gesprek mag opnemen. Dit kan bijvoorbeeld op je mobiele telefoon. Zo kun je het gesprek later nog eens terugluisteren. Hierdoor kun je geen belangrijke informatie vergeten.

7. Herhaal in je eigen woorden wat de arts zegt

Soms gebruikt een arts moeilijke medische woorden. Twijfel je of je de arts goed begrijpt? Herhaal in je eigen woorden wat de arts zegt. Dan weet je zeker dat je het goed begrijpt én blijf de informatie beter hangen. Je kunt ook vragen om een samenvatting of tekening op papier.

Een vrouw op gesprek bij een arts

8. Vraag de arts om extra uitleg

Is het niet duidelijk? Vraag de arts om het nog een keer uit te leggen. Het is voor de arts ook belangrijk dat jij alles goed begrijpt. Vraag ook om voorbeelden, zodat je beter weet wat de informatie voor jou betekent. 

Ontvang onze gratis checklist

Hierop staan vragen die je vooraf kunt invullen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en je de juiste vragen stelt.
Checklist voor bij de arts

Stel je vraag aan onze voorlichters

  • Chat via de chatknop onder in beeld (10.00 tot 16.30 uur)
  • Bel met een voorlichter: 0900 3000 300 (9.00 - 13.00 uur, € 0,05 per minuut)

We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag